Voordat je op reis gaat naar Peru is het belangrijk om na te gaan of er inentingen nodig zijn en hoe het zit met gezondheid en hygiëne in het land. Daarom hebben we de belangrijkste punten over hygiëne, gezondheid en inentingen voor voor je op een rijtje gezet.

Verplichte inentingen voor Peru

Hoewel er geen verplichte inentingen voor Peru zijn wordt wel aangeraden om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Daarnaast ben je ook verplicht om je tegen gele koorts te laten inenten indien je in de zeven dagen voordat je Peru binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ook wordt aangeraden om een inenting tegen gele koorts te halen indien je van plan bent om het Amazonegebied in oostelijk Peru te gaan bezoeken.

Bij verblijf in Peru voor langere duur

Ben je van plan om langer dan drie maanden in Peru te gaan verblijven, dan wordt ook aangeraden je te laten inenten tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, kan in Peru bij (straat)dieren voorkomen. We raden aan zoveel mogelijk contact met dieren te vermijden, zeker zoogdieren zoals honden. Hiervoor hoeft vooraf geen vaccinatie genomen te worden.

Gezondheid en hygiëne in Peru

Met de hygiëne in Peru is het vrijwel hetzelfde gesteld als in de meeste ander Zuid-Amerikaanse landen. Kans op een bacterie oplopen is zeker aanwezig. Zorg dat je eten goed gekookt/gebakken is en eet in gelegenheden waar ook behoorlijk wat andere mensen eten. De omloopsnelheid van het eten ligt dan hoor en de kans op voedselvergiftiging is dan beduidend lager. Het is uiteraard aanbevolen om geregeld je handen te wassen en af te drogen met papieren doekjes.

Malaria in Peru

Vooral in de lager gelegen gebieden (onder 2000 meter) komt malaria in Peru voor. Daarom wordt aangeraden om naast goede antimuggenmaatregelen ook een noodbehandeling mee te nemen. Ook het gebruik van DEET, een insectenwerend middel, is aan te raden net als het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Wil je weten waar je je kunt laten vaccineren of wil je gewoon meer weten over inentingen voor Peru? Wij raden de website vacciniatiesopreis.nl aan.

Geef een reactie