De Cubaanse hoofdstad Havana (La Habana in het Spaans) heeft een rijk koloniaal verleden. Het lijkt of de tijd in de stad heeft stilgestaan. De bruisende stad mag je natuurlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan Cuba en heeft als belangrijkste stad van het land een hoop te bieden. Havana reistips mogen dan ook niet ontbreken op onze website!

Over Havana

Hoewel het niet de eerste stad in Cuba was die de Spaanse kolonisten stichtte werd Havana wel al vrij snel tot hoofdstad van het land gemaakt. De stad lag eerder aan de zuidelijke kust van het Caraïbisch eiland maar werd vanwege de strategische ligging aan de beter verdedigbare rotskusten naar het noorden verplaatst. Cuba werd de belangrijkste havenstad van de Spanjaarden in de regio. In de 16e en 17e eeuw werd Havana door piraten platgebrand en geplunderd. Ook wisten de Britten de stad te veroveren maar na een landruil (voor Florida) kwam de stad weer in Spaanse handen terecht. Uiteindelijk werd Cuba in de 19e eeuw met toedoen van de Amerikanen onafhankelijk verklaard. Amerikanen kregen veel invloed in de stad tot de Cubaanse Revolutie in 1959. Nog altijd proef je in Havana iets van een Amerikaanse sfeer. Mede door de vele oldtimers die je er ziet rondrijden.

Havana is een levendige en bruisende stad waar je ook nog duidelijk de Spaanse invloeden terug ziet. Zo vind je in de oudste wijk van de stad, Habana Vieja, nog tal van historische gebouwen terug. De belangrijkste politieke gebouwen en ambassades vind je in de wijk Vedado terwijl je in de 3e grote wijk van de stad, Centro Habana, een mix van modernere bouwstijlen vindt en ook diverse winkelcentra.

Bezienswaardigheden in Havana

Vanwege de rijke koloniale historie van de stad zijn er volop bezienswaardigheden in Havana te vinden. Je vindt ze zowel in het centrum als aan de randen van de stad en aan het strand.

Capitolio
In het centrum van de stad vind je bijvoorbeeld het Capitolio waar een ministerie is gehuisvest. Het gebouw is een replica van het Capitool in Washington.

Martí-monument
In de wijk Vedado vind je het Martí-monument, een indrukwekkend monument voor de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijder José Martí. Vlak daarnaast ligt een enorme esplanada (een uitgestrekt voorplein) waar Fidel Castro regelmatig lange toespraken hield.

Boulevard van Havana
Wt ook niet mag ontbreken aan de Havana reistips is de Malecón. Heb je even genoeg van cultuur en oude gebouwen, dan kan je de beroemde Malecón, de kilometerslange boulevard van Havana, aflopen. Hier kan je even genieten van de fijne sfeer, een koel drankje of een Havana sigaar!

Spaanse forten
Tegenover de baai van Havana, aan de andere kant van de oever, liggen de Spaanse forten Fortaleza de San Carlos de la Cabana en Castillo del Morro. Beide forten behoren absoluut tot de Havana reistips en zijn zeker een bezoek waard.

Palacio de los Capitanes Generales
Museum Palacio de los Capitanes Generales was voorheen de plek waar de regering zetelde. Het koloniale gebouw ligt aan de Plaza del Armas in de wijk Habana Vieja.

Museo de la Revolución
In het prachtige voormalige presidentiële paleis vind je het Museo de la Revolución. Zoals de naam al doet vermoeden wordt hier het verhaal van de Cubaanse revolutie verteld. Ook vind je er de Granma het schip waarmee Fidel Castro met zijn broer Raúl Castro, Che Guevara en Camilo Cienfuegos van Mexico naar Cuba voeren om daar de revolutie te beginnen.

Necrópolis Colón
Het Pere la Chaise van Havana is het Necrópolis Colón in de wijk Vedado. Op deze indrukwekkende begraafplaats vind je tal van prachtige graven van klein tot groot. Tal van belangrijke Cubanen liggen hier begraven.

Castillo del Morro

Castillo del Morro

Jose Marti monument

Jose Marti monument

Havana hotel tips

Meer Havana reistips

Ben je op zoek naar nog meer Havana reistips? Vergeet dan zeker niet om een goede reisgids voor Cuba te kopen voor je op reis gaat. Zelf zijn wij fan van de Trotter en Rough Guide. Ze staan vol met nuttige informatie en ook met handige Havana reistips.

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie