Op deze pagina vind je alle info over de geografie van Zwitserland, bekijken we wat de ligging van het land is en met welke buurlanden het verbonden is. Ook worden de gebergtes beschreven, alsook de meren van Zwitserland.

Ligging van Zwitserland

Zwitserland is gelegen in Midden-Europa. Het is een bergachtig land met dalen, prachtige meren en rivieren. Het heeft een oppervlakte van 41285 km2. Er wonen circa 8 miljoen mensen in Zwitserland.

Type landschappen

Je kunt Zwitserland in 4 type categorieën landschappen verdelen. De alpen vormen het grootste deel van het Zwitserse landschap. De Alpen komen voornamelijk voor in het zuiden en oosten van Zwitserland. Het andere deel is het Jura gebergte. Dit gebergte ligt aan de Franse kant van Zwitserland. Tussen de Alpen en de Jura liggen de Zwitserse Hoogvlakte. Hier liggen de prachtige meren als het Meer van Geneve en het Bodenmeer. Het 4e type landschap is ten westen van de Jura, het vlakke land.

Bergen in Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn berglandschap. Het land telt maar liefst 48 bergtoppen die hoger zijn dan 4000 meter. De bekendste bergen in Zwitserland zijn de Dufourspitze, de Matterhorn, de Eiger, de Weisshorn, de Dent Blanche, de Schreckhorn en de Strahlhorn. Er zijn veel toeristen die Zwitserland dan ook bezoeken om heerlijk te gaan wandelen, te mountainbiken of juist in alle rust een rondreis te maken om de prachtige bergen te aanschouwen.

Meren in Zwitserland

De bergen in combinatie met de prachtige blauwe meren maken de schoonheid van het land af. Zwitserland telt meer dan 1000 watervallen en 1600 meren. De meren hebben vaak een smaragdgroene of turquise kleur die het landschap een magisch tintje geven. De 10 meest populaire meren van Zwitserland zijn de Thuenersee, het meer van Geneve, de Silsersee, de Brienzersee, Oeschinsee, het meer van Luzern (Vierwaldstättersee), de Bodensee, Lago Bianco en het meer van Neuchâtel.

Buurlanden van Zwitserland

Aan het noorden van Zwitserland grenst Duitland. Aan de westkant ligt Frankrijk en aan het oosten ligt Oostenrijk. Het zuiden van Zwitserland grenst aan Italië. Zwitserland grenst dus alleen aan landen en heeft geen aangrenzende zeeën.

zwitserland map vlag allereistips

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Geografie van Zwitserland pagina. Kijk hier voor meer info over Zwitserland.

Geef een reactie