Wanneer is de beste reistijd voor Zwitserland en wanneer kan je beter niet naar Zwitserland reizen? Wanneer is het warm, wanneer koud? Hoe vaak regent het? We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Zwitserland voor je op een rijtje gezet.

Beste reistijd voor Zwitserland

De beste reistijd voor Zwitserland is over het algemeen van mei tot en met september. De temperatuur is dan meestal tussen de 20 en 25 graden, maar dit is ook weer afhankelelijk van waar je in Zwitserland bent. Als je hoog in de bergen zit kan het erg koud zijn. De meeste kans op zon is toch wel in de maanden juli en augustus.

Klimaat in Zwitserland

Zwitserland kent maar liefst vier klimaten volgens het Köpppen-systeem. Je hebt het hooggebergteklimaat, het koud landklimaat, in het noord-westen van Zwitserland heb je het gematigd klimaat en helemaal zuidelijk in Zwitserland (grenzend aan Italië bij Lugano, Chiasso) heb je het warm zeeklimaat.
In de bergen van Zwitserland kan het dus in de winter erg koud zijn. Dit is dan ook de periode dat je in veel gebieden van Zwitserland kunt wintersporten.

gemiddelde temperatuur in Zwitserland

 

gemiddelde neerslag in zwitserland

Temperatuur in Zwitserland

De gemiddelde temperatuur in Zwitserland varieert tussen de 18 tot 28 graden Celsius in de zomer en van januari tot februari ongeveer -2 tot 7 graden Celsius.

Regenval in Zwitserland

De meeste regen in Zwitserland valt in de zomerperiode. Er kunnen dan hevige buien met zware onweersbuien ontstaan.

Zonkracht UV-straling

In Nederland kan de UV-index varieren tussen de 0 en 8, terwijl het in Zwitserland zelfs een zonkracht van maximaal 12 kan bereiken. Zeker hoog in de bergen van Zwitserland heb je hiermee te maken. Zonbescherming is dus heel belangrijk. Zorg dat je jezelf regelmatig met een hoge factor insmeert en ook een zonnebril draagt. Kijk voor meer info op de website van KNMI.

Zomermaanden in Zwitserland

Omdat Zwitserland het imago heeft van bergen en sneeuw, denken veel mensen dat het een koud land is. Maar in het voorjaar verdwijnt de sneeuw al vaak op veel plekken. Je hebt dus in de zomermaanden vaak erg warme, aangename temperaturen in Zwitserland.

zomer in zwitserland allereistips

We hopen dat je iets hebt aan deze informatie over de beste reistijd voor Zwitserland. Kijk hier voor alle andere info over Zwitserland.

 

Geef een reactie