Op deze pagina over de geografie van Spanje, bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergte beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Spanje.

Ligging van Spanje

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Het heeft een oppervlakte van 505.992 km2 en is opgedeeld in 17 autonome regio’s en 2 autonome steden, Ceuta en Melilla.

Aangrenzende zeeën

In het oosten heeft Spanje een kust aan de Middellandse zee, in het zuidwesten ligt de Atlantische Oceaan.

Kustlijn van Spanje

Omdat Spanje deel uit maakt van het Iberische Schiereiland heeft het een grote kustlijn van 4964 km. Deze Spaanse kusten zijn onderverdeeld in twee grote delen; Oost-en Zuidkust en Noordkust. De Spaanse kusten worden ook wel Costas genoemd.

Gebergtes in Spanje

Spanje is een land van de bergen. In Spanje liggen meerdere grote berggebieden, die ook zeker geschikt zijn voor prachtige skivakanties in de winter. De vijf grote bergketens van Spanje zijn de Pyreneeën, de Betische cordillera met de Sierra Nevada, het Castiliaans Scheidingsgebergte, de Cantabrisch Gebergte en het Iberisch Randgebergte. Zelfs op het eiland Tenerife ligt een berg. Dit is de hoogste berg in Spanje, Pico del Teide. De meeste bergen zijn ontstaan doordat de Afrikaanse plaat tegen de Eurazatische plaat aanbotst.

Eilanden van Spanje

De twee grootste eilanden groepen van Spanje zijn de Canarische eilanden en de Balearen. Daarnaast kent Spanje nog meer kleinere eilandjes, in totaal meer dan 140.

De Canarische eilanden bestaan uit 7 grote eilanden, El Hierro of Ferro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife. Daarnaast zijn er nog 6 kleinere eilandjes die tot de Canarische Eilanden behoren.

De Balearen bevinden zich in de Middellandse Zee, ten oosten van het Spaanse vaste land. Deze bestaan uit Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en enkele kleinere eilandjes.

Buurlanden van Spanje

Spanje heeft in het noordoosten Frankrijk en Andorra als buurlanden en in het westen grenst Portugal. In het zuiden grenst het aan de Britse kolonie Gibraltar en via de exclaves Melilla en Ceuta aan Marokko.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Geografie van Spanje pagina. Kijk hier voor meer info over Spanje

Geef een reactie