Je kunt op verschillende manier reizen naar Portugal. Op deze pagina over vervoer naar Portugal geven we aan hoe je met de auto, trein en vliegtuig naar Portugal kunt reizen. We informeren je over hoe lang je erover doet, waar je het beste kunt boeken en wat de kosten zijn. Ook geven we je handige tips die het reizen plezieriger maken. Het is in Portugal overigens een uur later dan in Nederland.

Vliegen naar Portugal

Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar bestemmingen in Portugal. De meeste rechtstreekse verbindingen zijn vanaf Schiphol en gaan naar Lissabon, Porto, Faro (Algarve) en Funchal (Madeira). Vliegen naar de Azoren kan alleen met een overstap. Hieronder geven we per bestemming aan hoe lang je erover doet, welke luchtvaartmaatschappij het aanbiedt, wat de kosten zijn en wat de afstand van het vliegveld naar het centrum van de stad is.

Lissabon

Vliegveld van Lisboa Aeroporto Humberto Delgado (LIS) is per directe vlucht te bereiken vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven en duurt zo’n 3 uur. Er worden vluchten vanaf Schiphol naar Lissabon aangeboden door KLM, Transavia, TAP Portugal en Easyjet. Een vliegticket naar Lissabon met KLM kan je vanaf €59 boeken, met Transavia vanaf € 34,-, met TAP Portugal vanaf € 59,- en Easyjet vanaf € 27,- per vlucht. De luchthaven van Lissabon ligt 8 kilometer van de stad af.

Porto

Alleen vanaf Schiphol gaat er een directe vlucht naar Porto. Deze doet er zo’n 2,5 uur over en wordt aangeboden door KLM en Transavia. Via KLM zijn tickets verkrijgbaar vanaf € 54,-, via TransaviaTransavia zijn tickets al te vinden vanaf € 34,- per persoon per vlucht. De afstand van vliegveld Oporto (OPO) tot aan het centrum van Porto is 11 kilometer.

Faro (Algarve)

Faro in de Algarve is per directe vlucht vanuit Nederland bereikbaar vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Alleen luchtvaartmaatschappij Transavia biedt deze vluchten aan, voor respectievelijk vanaf € 29,-, € 75,- en € 65,- per persoon per vlucht. De vluchtduur is zo’n 2,5 uur. Faro Airport (FAO) ligt 4 kilometer ten westen van Faro, op 45 kilometer van Albufeira en 81 kilometer afstand van Lagos.

Funchal (Madeira)

Er gaan alleen vanaf Amsterdam rechtstreekse vluchten naar het eiland Madeira en worden aangeboden door Transavia. De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Een ticket van Schiphol naar Christiano Ronaldo Madeira International Airport (FNC) is te boeken vanaf € 75,- per persoon. Het vliegveld ligt op 19 kilometer van hoofdstad Funchal.

Ponta Delgada (Azoren)

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar de Azoren, dus je zult minimaal één keer moeten overstappen. TAP Air biedt deze vluchten vanaf € 101,- aan vanaf Amsterdam en duren totaal zo’n 9 uur, inclusief overstap in Lissabon. Een goedkopere optie kan zijn als je vanaf Brussel vertrekt, dan biedt TAP Air tickets aan vanaf € 78,- per persoon per vlucht.

Met de auto naar Portugal

Je kunt uiteraard ook met de auto als vervoer naar Portugal. Je moet wel rekening houden met een lange rit vanuit Nederland, afhankelijk van waar je heen wilt. Een groot voordeel is dat je dan ter plaatse al een auto tot je beschikking hebt om het land mee te verkennen of om simpelweg mee naar het strand te rijden. Hieronder zie je een lijstje met de populairste Portugese bestemmingen voor met de auto. Voor het gemak houden we Utrecht aan als vertrekpunt en geven we aan hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn.

Lissabon

De afstand van Utrecht naar Lissabon is 2200 kilometer. Hier doe je ongeveer 22 uur over en kost zo’n € 315,- aan brandstof en tol (benzine € 180,- en tol € 135,-). Aangezien het een lange rit is, raden we aan minimaal één keer te overnachten. Bijvoorbeeld in Frankrijk en / of Spanje.

Porto

De snelste weg van Utrecht naar Porto duurt 20,5 uur over een afstand van 2027 kilometer. Brandstofkosten bedragen zo´n € 320,- per enkele reis. Deze kosten bestaan uit € 205,- voor benzine en € 115,- voor tolwegen. Een stop in Frankrijk en Spanje raden we zeker aan!

Faro

Een autorit van Utrecht naar Faro duurt ruim 23 uur. Hiermee overbrug je een afstand van 2358 kilometer. Brandstof- en tolkosten liggen rond de € 350,- per autorit. Eén of meerdere overnachtingen onderweg is zeker aan te bevelen.

Albufeira

Als je met de auto naar Albufeira wilt rijden, moet je rekening houden met een rit van rond de 24 uur. De afstand van Utrecht naar Albufeira is 2334 kilometer en de bijkomende brandstof- en tolkosten liggen om en nabij de € 355,-. Boek voor de veiligheid en het gemak een hotel in Frankrijk en Spanje.

Lagos

De afstand van Utrecht naar Lagos is ongeveer 2400 kilometer. Daar doe je iets meer dan 24 uur over met de auto als je in één keer rijdt. En de kosten voor tol en brandstof komen gemiddeld uit op € 360,- per rit. Gezien de zeer lange autorit raden we aan om een keer te overnachten in Frankrijk en een keer in Spanje.   

Met de trein naar Portugal

De trein is niet de snelste manier, maar wel de meest duurzame manier van vervoer naar Portugal. Je kunt tot 100% CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met de auto of het vliegtuig. Dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn: Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen, even rondlopen en op sommige treinen een drankje drinken in de restauratiewagon.

Als je zowel heen als terug en eventueel nog verder door Portugal wilt treinen, dan raden we een Interrail Global Pass aan. Hier zit ook de treinreis van en naar jouw station in Nederland bij inbegrepen. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en / of nachttreinen bij te boeken. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Mocht je alleen binnen Portugal gaan treinen, dan is een Interrail One Country Pass Portugal een betere optie. Met deze pas zijn alleen de treinreizen binnen Portugal inbegrepen.

Hieronder geven we gedetailleerdere informatie over de kosten van losse tickets, reisduur en aantal overstappen voor populaire Portugese treinbestemmingen.

Lissabon

De aandacht voor de trein naar Lissabon is de laatste jaren flink gestegen. Het is een leuke, alternatieve manier van reizen en je ziet enorm veel vanuit je comfortabele treinstoel. Om van Amsterdam naar Lissabon te treinen zal je minimaal twee keer moeten overstappen. Eerst neem je de Thalys naar Parijs Nord (tickets vanaf € 35,- p.p. inclusief zitplaatsreservering), dan de metro (€ 2,-) naar station Paris Montparnasse om vervolgens op de TGV naar Hendaye (v.a. € 55,- p.p. inclusief zitplaatsreservering) te stappen. In Hendaye-Irun, op de grens van Frankrijk en Spanje, stap je om  19:10 uur op de nachttrein naar Lissabon. Aankomst op station Lisboa Oriente is 7:20 uur.

In de nachttrein heb je de keuze uit zitplaatsen, ligplaatsen in een 4-persoonscoupé en bedplaatsen in 1- of 2-persoonscoupés. Bij de laatste opties is er ook een deluxe versie mogelijk met eigen douche en toilet. Prijzen variëren van € 29,- voor een stoel tot € 202,- in een eigen privé coupé met privé faciliteiten. Mocht je reizen met een Interrail, dan gelden er andere toeslagen, kijk hier voor meer info.

Porto

De treinverbinding naar Porto is grotendeels hetzelfde als naar Lissabon, alleen stap je dan in Coimbra uit de nachtrein en zal je vanaf daar een trein extra moeten nemen. De nachttrein uit Hendaye komt om 4:45 uur aan in Coimbra, de regionale trein naar Porto vertrekt om 5:10 uur en komt om 6:46 uur aan. Een treinticket van Coimbra naar Porto kost € 10,60 en is vooraf te boeken via de website van de Portugese spoorwegen.

Faro

Voor Faro geldt dat de treinverbinding tot aan Lissabon gelijk is aan hierboven beschreven. De nachttrein komt om 7:20 uur aan in Lisboa Oriente. De Intercity naar Faro (ticket v.a. € 23,40) vertrekt om 8:58 uur en doet er 13,5 uur over. Aankomst in Faro in de Algarve is 13:30 uur.

Lagos

De trein naar Lagos is dezelfde trein als de trein naar Faro (zie hierboven) en splitst zich op in Tunes. Vertrek vanaf Lisboa Oriente is 8:58 uur en komt om 14:08 uur in Lagos aan. Een ticket kost € 23,90 per persoon. Het mooie van het treinstation van Lagos is, is dat je kunt lopen naar het strand.

Vila Real Santo Antonio

Vila Real Santo Antonio is het verst gelegen treinstation van zuidwest Europa. Vanaf dit station kun je lopen naar een veerboot waarmee je de oversteek naar Spanje kunt maken. Vanaf Lisboa Oriente kan je om 8:58 uur op de trein naar Vila Real Santo Antonio stappen en kom je om 15:05 uur aan. Ticketprijs bedraagt € 25,20 per persoon.

 

Geef een reactie