Op deze pagina over de geografie van Portugal, bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergte beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Portugal.

Ligging

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa, gelegen aan de Atlantische Oceaan en op het westelijke deel van het Iberisch Schiereiland. Naast het vasteland horen de eilanden van de Azoren en Madeira ook bij Portugal.

Zee

Het land ligt aan de Atlantische Oceaan. Er wordt ook weleens gedacht dat Portugal in het zuiden aan de Middellandse Zee ligt, maar officieel is dat niet zo.

Kustlijn

De kustlijn van Portugal beslaat ruim 850 kilometer. Hier liggen ontelbare kleine en grotere stranden en, met name in het noorden, door de natuur uitgesleten kliffen.

Gebergte

Het noorden en midden van Portugal is bergachtig. De regio Tras-os Alto Douro is het meest bergachtig. Tussen de rivieren Douro en Taag ligt de centrale bergketen Serra da Estrela. Hier ligt ook de hoogste berg van het vasteland van Portugal, de Torre, met 1.993 meter hoogte. Officieel is Ponta de Pico, een vulkaan op de Azoren, de hoogste berg van Portugal. Deze slapende vulkaan heeft een hoogte van 2.351 meter.

Eilanden

In de Atlantische Oceaan liggen nog een aantal eilanden die bij Portugal horen. Dit zijn de drie eilanden van regio Madeira en archipel de Azoren. De Azoren bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden. Zowel de Azoren als de eilanden regio van Madeira kennen een autonome status binnen Portugal en vallen  hierdoor officieel binnen de Europese Unie.

Buurlanden

Portugal heeft maar één land waar het aan grenst en dat is Spanje. Van het Iberisch Schiereiland beslaat Portugal ongeveer 16% van de grond.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Geografie van Portugal pagina. Kijk hier voor meer info over Portugal.

Geef een reactie