In welke periode in het jaar kun je het beste naar Portugal reizen en wanneer niet? Wanneer is het warm, wanneer koud? Hoe vaak regent het? Oftewel, wat is de beste reistijd voor Portugal? We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Portugal voor je op een rijtje gezet.

Enkele feiten

Klik hier voor meer reistips per bestemming. Lees hieronder verder voor meer informatie over de beste reistijd voor Portugal.

Klimaat van Portugal

Portugal kent een mediterraan klimaat, met hete en droge zomers en een zachte temperatuur in de winter. Er kunnen landelijk grote verschillen in temperatuur opspelen. In het binnenland van Portugal kan het in de zomer meerdere dagen 35 graden Celsius aantikken, terwijl het dezelfde dagen aan de kust in de Algarve 5 graden koeler is dankzij de frisse zeewind.

Temperatuur in Portugal

De gemiddelde temperatuur in Portugal is met 15 graden Celsius op het laagst in januari en met 27 graden Celsius het hoogst in augustus. Er zijn wel verschillen tussen het noorden en zuiden van Portugal. Het noorden is over het algemeen koeler met een gemiddelde maximum temperatuur van 25 graden Celsius. In het zuiden, in de Algarve, ligt de gemiddelde temperatuur 2 graden hoger.

Gemiddelde temperatuur in Portugal in graden Celsius

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.

Vanaf april is het in Portugal raadzaam te smeren met zonnebrandcrème, dan is de zonkracht aan het oplopen. Van mei tot en met september is de zonkracht heel hoog en raden we aan meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI.

Neerslag in Portugal

Gedurende de zomerperiode valt er weinig neerslag in Portugal. De maanden juli en augustus zijn erg droog. Mei, juni en september zijn maanden waarin er beperkte neerslag valt. Van oktober t/m februari kan flink regenen in Portugal.

Gemiddelde neerslag in Portugal in mm

Geef een reactie