Voor zon, zee en strand moet je naar de Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal. Van hagelwitte stranden met azuurblauw water, tot historische stadjes zoals Faro en Lagos. In de Algarve vindt je alles voor een heerlijke vakantie of roadtrip. In deze Algarve reistips lees je daar meer over.

Over de Algarve

De Algarve is het zuidelijkst gelegen district van Portugal en bestrijkt de gehele zuidkust. De hoofdstad van de Algarve is Faro en heeft tevens de grootste luchthaven. De wegen zijn goed, met snelle tolwegen als belangrijke aders die je snel van A naar B leiden. Het landschap is gevarieerd, met in het westen grove rotsformaties met kleine idyllische strandjes en in het oosten lagunes en oneindig lange stranden. In het noordelijke deel van de Algarve vind je bergachtige gebieden zoals Via Algarviana. 

De Algarve is zeer geliefd bij toeristen, met name vanwege het aangename klimaat. In de zomer kan het tropisch warm worden, maar waait er altijd wel een lekker windje. In de winter is de temperatuur nog zo aangenaam dat menig 50-plusser hier overwinterd. Lees hier meer over het klimaat van Portugal.

Bezienswaardigheden in de Algarve

De grootste bezienswaardigheden van de Algarve zijn de stranden. Je hebt er zoveel mooie en minder mooie stranden dat deze niet allemaal op te noemen zijn. Van hagelwitte stranden met azuurblauw water, waar je alleen kunt komen door eerst flink te klimmen en af te dalen, tot grauwe stranden met een wilde zee die vooral geliefd is bij surfers. Hieronder geven we een aantal Algarve reistips voor stranden:

Mooiste afgelegen stranden

Praia de Vale Figueira

Praia do Barril

Praia de Cacela Velha

Ilha da Armona

Ilha de Tavira

Beste familiestranden

Praia de Odeceixe

Praia Fluvial de Alcoutim

Praia do Martinhal

Praia do Carvoerio

Beste surfstranden

Praia da Arrifana

Praia da Bordeira

Praia do Amado

Praia da Amoreira

Praia do Monte Clérigo

Steden in de Algarve

De Algarve heeft meer dan alleen maar mooie stranden. Ook de kleine steden zijn de moeite van een bezoek zeer waard. Zo heeft Lagos een indrukwekkend centrum binnen de stadsmuur. En ook binnen de oude stadsmuur van Faro vind je een leuke historische binnenstad met mooie architectuur en gezellig pleintjes.

Bergachtig Algarve

Verder heeft de Algarve ook een minder gepolijste kant, voornamelijk in het noorden van het district. Hier vind je bijvoorbeeld Via Algarviana, een bergachtig natuurgebied waar je met de auto langs wijn- en kurkvelden en authentieke dorpjes zoals Monchique rijdt. 

Over de auto gesproken: Eén van onze Algarve reistips is om een auto te huren en de Algarve met een roadtrip te verkennen. Lees hier meer over in onze Portugal reisblog.

Lagos

Lagos

Monchique te Via Algarviana

Monchique te Via Algarviana

Naar de Algarve reizen

Vervoer naar de Algarve is op verschillende manieren mogelijk en mag niet ontbreken aan de Algarve reistips. Hieronder geven we in de Algarve reistips aan hoe je met de auto, trein en vliegtuig naar de Algarve kunt reizen, hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn.

Vliegen naar de Algarve

De Algarve is per directe vlucht vanuit Nederland bereikbaar vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Alleen luchtvaartmaatschappij Transavia biedt deze vluchten aan naar Faro, voor respectievelijk vanaf € 29,-, € 75,- en € 65,- per persoon per vlucht. De vluchtduur is zo’n 2,5 uur. Faro Airport (FAO) ligt 4 kilometer ten westen van Faro, op 45 kilometer van Albufeira en 81 kilometer afstand van Lagos.

Trein naar de Algarve

De aandacht voor de trein naar Lissabon is de laatste jaren flink gestegen. Het is een leuke, alternatieve manier van reizen en je ziet enorm veel vanuit je comfortabele treinstoel. Om van Amsterdam naar Lissabon te treinen zal je minimaal twee keer moeten overstappen. Eerst neem je de Thalys naar Parijs Nord (tickets vanaf € 35,- p.p. inclusief zitplaatsreservering), dan de metro (€ 2,-) naar station Paris Montparnasse om vervolgens op de TGV naar Hendaye (v.a. € 55,- p.p. inclusief zitplaatsreservering) te stappen. In Hendaye-Irun, op de grens van Frankrijk en Spanje, stap je om  19:10 uur op de nachttrein naar Lissabon. Aankomst op station Lisboa Oriente is 7:20 uur.

Voor Faro geldt dat de treinverbinding tot aan Lissabon gelijk is aan hierboven beschreven. De nachttrein komt om 7:20 uur aan in Lisboa Oriente. De Intercity naar Faro (ticket v.a. € 23,40) vertrekt om 8:58 uur en doet er 13,5 uur over. Aankomst in Faro in de Algarve is 13:30 uur.

De trein naar Lagos is dezelfde trein als de trein naar Faro (zie hierboven) en splitst zich op in Tunes. Vertrek vanaf Lisboa Oriente is 8:58 uur en komt om 14:08 uur in Lagos aan. Een ticket kost € 23,90 per persoon. Het mooie van het treinstation van Lagos is, is dat je kunt lopen naar het strand.

Vila Real Santo Antonio is het verst gelegen treinstation van zuidwest Europa. Vanaf dit station kun je lopen naar een veerboot waarmee je de oversteek naar Spanje kunt maken. Vanaf Lisboa Oriente kan je om 8:58 uur op de trein naar Vila Real Santo Antonio stappen en kom je om 15:05 uur aan. Ticketprijs bedraagt € 25,20 per persoon.

Voor aantrekkelijk geprijsde Interrailtickets, raden we aan ook even te kijken op de site van Interrail. Of kijk hier voor meer info over vervoer naar Portugal

Auto naar de Algarve

Een autorit van Nederland naar Faro duurt ruim 23 uur. Hiermee overbrug je een afstand van 2358 kilometer. Brandstof- en tolkosten liggen rond de € 350,- per autorit. Eén of meerdere overnachtingen onderweg is zeker aan te bevelen.

Als je met de auto naar Albufeira wilt rijden, moet je rekening houden met een rit van rond de 24 uur. De afstand van Utrecht naar Albufeira is 2334 kilometer en de bijkomende brandstof- en tolkosten liggen om en nabij de € 355,-. 

Voor Lagos is de afstand van Utrecht naar Lagos is ongeveer 2400 kilometer. Daar doe je iets meer dan 24 uur over met de auto als je in één keer rijdt. En de kosten voor tol en brandstof komen gemiddeld uit op € 360,- per rit. Gezien de zeer lange autorit raden we aan om een keer te overnachten in Frankrijk en een keer in Spanje. 

Kijk op de pagina van Vervoer naar Portugal voor uitgebreidere informatie. 


Vervoer-naar-Portugal-trein

Algarve hotel tips

Er zijn in de Algarve gigantisch veel hotels, appartementen en vakantiehuisjes. Je kunt al vanaf € 30,- per nacht slapen in een basic hotel. Voor iets meer luxe is er ook veel aanbod, zoals een vakantiehuis met een privé zwembad. Ook worden er veel appartemeten en kamers aangeboden door locals, meestal via Airbnb. Via sites als Booking.com, Agoda en Expedia kun je snel en makkelijk een hotel in de Algarve boeken. Of boek een pakketreis via bijvoorbeeld D-Reizen. Kijk hier voor nog meer Algarve reistips hoteltips.  

 

Casa Apollo Guesthouse

Casa Apollo Guesthouse

Casa Apollo Guesthouse ligt in Faro en biedt accommodatie met gratis WiFi, een zwembad, een bar, een tuin en uitzicht op de tuin. Casa Apollo wordt beoordeeld met een hoge 9,6.

Hotel bekijken

Porto de Mos

Porto de Mos

Porto de Mos Golf & Beach ligt in Lagos op 300 meter van het strand. Sommige kamers bieden uitzicht op de zee of het zwembad. Porto de Mos krijgt een indrukwekkende 9,7!

Hotel bekijken

Naast de Algarve hoteltips van hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Algarve te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels.. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen naar Algarve te vinden.

Zoek hotel aanbiedingen

Strand in de Algarve

Meer Algarve reistips

Ben je op zoek naar nog meer Algarve reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor de Algarve te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Portugal.

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie