Vanuit Nederlands is vervoer naar Oostenrijk op verschillende manieren mogelijk. Op deze pagina geven we aan hoe je er met de auto, trein en vliegtuig naar Oostenrijk kunt reizen, hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn zodat je een goede afweging kunt maken.

Vliegen naar Oostenrijk

Er gaan vanuit Nederland directe vluchten naar Oostenrijkse vliegvelden, nog altijd de snelste manier van vervoer naar Oostenrijk. Om in Oostenrijk gemakkelijk van A naar B te komen, raden we aan op het vliegveld een auto te huren. Hieronder vind je een overzicht van de vliegbestemmingen in Oostenrijk met directe vlucht vanuit Nederland.

Wenen

Vanaf Amsterdam en Eindhoven zijn er directe vluchten naar Wenen. Deze duren respectievelijk 2 uur en 1 uur 45 minuten. Vanaf Amsterdam worden vluchten aangeboden door KLM vanaf € 54,- per vlucht en door Easyjet vanaf € 25,-. Vanaf Eindhoven biedt Wizzair tickets aan vanaf € 20,- en Ryanair al vanaf € 16,- per persoon per vlucht. Vienna International Airport (VIE) ligt 18 kilometer ten zuidoosten van de stad Wenen.

Salzburg

Salzburg is alleen direct bereikbaar in de wintermaanden, vanwege de wintersport. Transavia biedt deze vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven aan vanaf € 29,- per persoon per vlucht. De vlucht duurt niet langer dan 2 uur. De afstand van Salzburg Airport W.A. Mozart (SZG) naar het centrum van de stad is ongeveer 6 kilometer.

Innsbruck

Het vliegveld van Innsbruck, Tirol is het gehele jaar per directe vlucht te bereiken vanaf Amsterdam. De vluchten worden aangeboden door Transavia en duren anderhalf uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 29,- per persoon per vlucht. In de wintermaanden worden er door Transavia ook directe vluchten vanaf Rotterdam en Eindhoven aangeboden, vanaf 29,- per persoon. Innsbruck Kranebitten Airport (INN) ligt op 2,5 kilometer afstand van de stad Innsbruck.

Vliegen reistips

Met de auto naar Oostenrijk

Oostenrijk is één van de meeste populaire autovakantie bestemmingen van Nederlanders. Met name in de wintermaanden, wanneer het sneeuwrijke Oostenrijk als een magneet op wintersporters werkt, wordt het land overspoeld met rijdende vakantiegangers. Maar Oostenrijk wordt ook steeds meer ontdekt als zomervakantie bestemming, met een aangename temperatuur, mooie natuur en veel activiteiten. Als je dan je eigen auto bij je hebt, kun je je makkelijk verplaatsen. Hieronder geven we informatie over de belangrijkste auto bestemmingen van Oostenrijk.

Wenen

Van Nederland naar Wenen rijden doe je in gemiddeld 11 uur, over een afstand van ruim 1100 kilometer. We hebben als vertrekplaats in Nederland gekozen voor het centraal gelegen Utrecht. De kosten voor brandstof (€ 91,-) en een vignet (€9,40) komen samen op ruim € 100,- per enkele rit, afhankelijk van de auto. Om de reis van 11 uur te onderbreken, raden we aan om halverwege een hotel te boeken in Duitsland.

Autoslaaptrein naar Wenen

Een andere optie om de reis aangenamer te laten verlopen is door een deel van de reis gebruik te maken van de autoslaaptrein. Op deze autoslaaptrein wordt je auto vervoerd door de trein, waarin je zelf overnacht. Er zijn verschillende type coupés, zoals 2-, 4- en 6 persoons (privé) coupés. Kijk hier voor meer informatie over de Autozug van OBB. De autoslaaptrein vertrekt om 20:54 uur vanaf Düsseldorf Hbf en komt de volgende ochtend aan om 8:27 uur in Wenen.

Salzburg

Een autorit van Nederland naar Salzburg doe je in ongeveer 9 uur. De afstand van Utrecht naar Salzburg is 930 kilometer. Kosten voor een vignet en brandstof komen neer op een kleine € 90,- per enkele reis. Je zou in één keer naar Salzburg kunnen rijden, maar voor de veiligheid raden we aan op de helft te overnachten in Duitsland.

Innsbruck

Met de auto van Nederland naar Innsbruck kan in 9 uur rijden. De reis gaat over een afstand van een kleine 900 kilometer en kost zo’n € 85,- per rit voor brandstof en een vignet. Mocht je iets relaxter op reis willen, dan zou je onderweg kunnen overnachten in Duitsland.

Autoslaaptrein naar Innsbruck

Je kunt ook gebruik maken van de autoslaaptrein naar Innsbruck. Op deze autoslaaptrein wordt je auto vervoerd door de trein, waarop je zelf in een coupé overnacht. Er zijn verschillende type coupés, zoals 2-, 4- en 6 persoons (privé) coupés. Kijk hier voor meer informatie over de Autozug van OBB. De autoslaaptrein vertrekt om 20:54 uur vanaf Düsseldorf Hbf en komt de volgende ochtend aan om 9:14 uur in Innsbruck.

Gerlos

Nederland naar Gerlos kan in 9,5 uur rijden. De afstand is 955 kilometer en kosten voor brandstof en een vignet bedragen zo’n € 90,- per enkele reis. Maak voor het gemak gebruik van een overnachting in Duitsland.

Mayrhofen

De afstand van Utrecht naar Mayrhofen is 947 kilometer. Hier doe je met de auto ruim 9 uur over. De kosten voor brandstof en een vignet komen neer op ongeveer € 90,- per reis.

Kirchberg in Tirol

Kirchberg in Tirol is met de auto bereikbaar in zo’n 9 uur rijden. Kosten voor vignet en brandstof bedragen zo’n € 90,- over een afstand van 918 kilometer.

Pertisau

Je kunt in een kleine 9 uur aankomen in Pertisau. De afstand tussen Utrecht en Pertisau is 893 kilometer, de kosten voor benzine en een vignet bedragen € 75,- per enkele reis.

Maurach

Maurach am Achensee in Tirol is met de auto bereikbaar in 9 uur rijden. Kosten voor brandstof en vignet komen neer op zo’n € 75,- over een afstand van 889 kilometer.

Saalbach

De afstand tussen Utrecht en Saalbach is op het kortst 967 kilometer. Hier doe je met de auto zo’n 10 uur over. Om de reis te onderbreken zou je ervoor kunnen kiezen te overnachten in Duitsland. Kosten voor brandstof bedragen iets meer dan € 80,-. Er is geen vignet nodig op deze route.

Hinterglemm

Met de auto doe je er zo’n 10 uur over om Hinterglemm te bereiken over een afstand van 967 kilometer. De kosten bedragen zo’n € 80,- per enkele reis, er is geen vignet nodig. Voor een relaxte reis zou je halverwege kunnen overnachten in Duitsland.

Ellmau

Ellmau is bereikbaar in een kleine 9 uur rijden. De afstand tussen Utrecht en Ellmau is 779 kilometer. Kosten voor brandstof en een vignet komen neer op ruim € 80,-.

Ischgl

De afstand van Utrecht naar Ischgl is bijna 900 kilometer en hier doe je met de auto ruim 9 uur over. Brandstof- en vignetkosten bedragen € 85,- per enkele reis.

Sölden

Met de auto doe je er zo’n 9,5 uur over om Sölden te bereiken over een afstand van 895 kilometer. De kosten voor brandstof en een vignet komen neer op zo’n € 85,-. We raden aan halverwege de reis te overnachten in Duitsland om de reis op te breken.

Sankt Anton am Arlberg

In een kleine 9 uur rijden kun je in Sankt Anton am Arlberg aankomen. De afstand is 878 kilometer en de kosten voor benzine en vignet bedragen ruim € 80,- per reis.

Königsleiten

De afstand tussen Utrecht en Königsleiten is 970 kilometer. Hier doe je met de auto ongeveer 9,5 uur over. Voor brandstof en een vignet ben je zo’n € 100,- per enkele reis kwijt.

Zell am See

Je doet er een kleine 10 uur over om met de auto Zell am See te bereiken. De afstand is 958 kilometer en de kosten voor brandstof bedragen zo’n € 80,-. Een vignet is niet nodig. Voor gemak en veiligheid raden we aan halverwege de reis te overnachten in Duitsland.

Westendorf

De afstand tussen Utrecht en Westendorf is ruim 900 kilometer. Hier doe je met de auto een kleine 9 uur over. De kosten voor brandstof en een vignet bedragen ongeveer € 85,- per reis.

Vervoer-Duitsland-auto

Met de trein naar Oostenrijk

De meest duurzame manier van vervoer naar Oostenrijk is per trein. Je kunt tot 100% van de CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met het vliegtuig of de auto. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen of spelletjes spelen, of even rondlopen om de benen te strekken. Op sommige trajecten is het ook mogelijk te slapen in de trein, bijvoorbeeld in je eigen coupé met douche en toilet. Een ander voordeel van de trein is dat je in het centrum van de stad aankomt en je dus meestal niet -zoals bij het vliegtuig- nog verder hoeft te reizen om het hotel te bereiken.

Als je zowel heen als terug per trein wilt reizen, en wellicht ook nog verder door Oostenrijk, dan raden we  een Interrail pas aan. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en nachttreinen bij te kopen. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Met zitplaatsreserveringen en ligplaatsen in een couchette komt dat op nog geen € 280,- retour.

Wenen

Wenen is ook prima te bereiken met de trein, en beter voor het milieu. Voor de verbinding met Wenen moet je wel minimaal één keer overstappen, en dat is als je nachttrein van OBB neemt vanaf Düsseldorf. De treinreis vanuit Nederland duurt iets meer dan 16 uur (inclusief overstaptijd) en kost vanaf € 90,- per persoon op basis van zitplaatsen. Mocht je liever languit willen slapen, dan raden we een couchette of privé coupé aan. Dan moet je wel rekening houden met een toeslag van minimaal € 30,- per persoon per enkele rit.

Salzburg

Als je in Utrecht op de trein stapt kun je in een kleine 9 uur Salzburg bereiken. Dit is met de dagtrein en minimaal twee keer overstappen. De verbinding via Keulen en München is het snelst. Vanaf € 49,90 heb je al een ticket en voor € 4,- extra een gereserveerde zitplaats.

Innsbruck

Innsbruck is net als Wenen goed bereikbaar met de nachttrein van OBB. Deze trein vertrekt dagelijks om 20:54 uur vanuit Düsseldorf en komt om 9:14 uur aan in Innsbruck. Vanuit Amsterdam en Utrecht kun je met enkel een overstap in Düsseldorf snel en comfortabel naar Innsbruck reizen. De kosten beginnen bij zo’n € 90,- op basis van zitplaatsen. Voor een ligplaats zal je een paar tientjes extra moeten rekenen per enkele reis.

Schwarzach – St. Veit

Het station van Schwarzach – St. Veit is met twee keer overstappen, in Keulen en München, bereikbaar. Hier doe je minimaal 10 uur over. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 59,90 per enkele reis. Zitplaatsreservering kost een extra € 4,-.

Villach

Vilach is zowel per dagtrein als per nachttrein goed bereikbaar. Met de dagtrein doe je er zo’n 11,5 uur en dien je minimaal twee keer over te stappen. Met de nachttrein kun je van Düsseldorf naar Rosenheim in Beieren reizen, om vanaf daar verder te reizen naar Villach met de dagtrein. Kosten verschillen dagelijks. Kijk voor de actuele kosten op de website van Bahn, OBB of Interrail.

Graz

Graz is prima bereikbaar met een nachttrein verbinding via Düsseldorf. Je neemt eerst vanuit Nederland de trein naar Düsseldorf, vervolgens de nachttrein naar Wenen, om daarna op de trein naar Graz te stappen. Tickets op basis van zitplaatsen beginnen bij € 110,- per enkele reis. Voor ligplaatsen betaal je uiteraard meer. Kijk op OBB voor actuele informatie.

Bregenz

Om Bregenz te bereiken kun je de trein naar Düsseldorf nemen, om daar op de nachttrein te stappen naar München. In München vertrekt een rechtstreekse trein naar Bregenz. De totale reistijd komt neer op zo’n 13 uur, inclusief slaaptijd. Ticket op basis van zitplaatsen bedragen zo’n € 100,- per enkele reis. Voor ligplaatsen of bedplaatsen betaal je meer. Kijk op de site van OBB voor meer informatie.

 

Kijk op de Wintersport in Oostenrijk pagina voor meer treinbestemmingen.

Geef een reactie