In deze Salzburg reistips vertellen we van alles over deze interessante stad, zoals de bezienswaardigheden, reismogelijkheden en het aanbod van accommodaties. Salzburg is één van Europa’s best behouden steden en is dan ook zeker één van de leukste reisbestemmingen in Oostenrijk. Lees snel verder voor onze Salzburg reistips.

Over Salzburg

Salzburg, de geboortestad van Mozart, is met 155.000 inwoners de vierde stad van Oostenrijk. De stad is in 696 door de Romeinen gesticht en groot geworden door handel in goud en, zoals in de naam, zout. Tijdens de reformatie in de 17e eeuw schoten de kloosters en kerken in barokke stijl als paddenstoelen uit de grond en deze zijn vandaag nog te bewonderen in de oude stad van Salzburg.

Bezienswaardigheden in Salzburg

Fort Hohensalzburg

Fort Hohensalzburg is het herkenningspunt van Salzburg en torent boven de stad uit. Op het bastion kun je van een prachtig uitzicht genieten over de straten en huizen. Het fort zelf is zeker ook de moeite van een bezoek waard, want het is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Europa.

Altstadt

De Altstadt is een combinatie van hoge koopmanshuizen en smalle steegjes met barokke gebouwen en pleinen. Het gebied is compact en gemakkelijk te bewandelen, voornamelijk omdat het grotendeels is aangewezen als voetgangersgebied. Hier vind je ook Getreidegasse, de bekendste winkelstraat van Salzburg. 

Dom van Salzburg

In de Altstadt staat ook de Dom van Salzburg. Op de plek van de huidige Dom stond eerst een kathedraal uit de 12e eeuw, totdat deze verwoest werd door een grote brand. In de 17e eeuw werd de nieuwe kathedraal gebouwd in barokke stijl en deze is vandaag de dag nog te bewonderen. Het interieur van de Dom is ook zeker een kijkje waard, met prachtige plafondschilderingen. 

Mozart

Als je Salzburg bezoekt kun je niet om Mozart heen. Zo is er een Mozartplein en daarop een Mozartbeeld. Ook kun je het Mozarthuis bezoeken aan de Getreidegasse, de plek waar Mozart met zijn familie woonde. Je kunt er onder andere zijn oude instrumenten bekijken, zoals een concertpiano, kinderviool en een altviool.

Paleizen en kastelen

Salzburg heeft een aantal paleizen en kastelen in en rond de stad. Zo is daar het 17e eeuwse kasteel Schloss Mirabell. Het kasteel wordt omringd door mooie tuinen met een orangerie en theater en is ook qua interieur zeer indrukwekkend. Een ander kasteel vind je in het centrum van Salzburg: Schloss Hellbrunn. Dit paleis werd in 1614 gebouwd en voornamelijk gebouwd als lustoord. Er is een theater, balzaal, fonteinen en gedecoreerde grotten. 

Sound of Music

De film the Sound of Music heeft Salzburg een hoop bekendheid bezorgd en is nog steeds populair onder bezoekers. Er zijn tours die je langs bekende plekken uit de film brengt en je kunt het Sound of Music Pavillon bezoeken. Ook kun je naar woning uit de film, Schloss Leopoldskron aan de Leopoldstrasse. 

Sound of Music Paviljoen

Sound of Music Paviljoen

Mozart

Mozart

Naar Salzburg reizen

Innsbruck is op verschillende manieren te bereiken. Met de auto, met het vliegtuig, of met de trein. Hieronder vertellen we je meer over de reisduur en kosten van deze vervoermiddelen.

Vliegen naar Salzburg

Salzburg is alleen direct bereikbaar in de wintermaanden, vanwege de wintersport. Transavia biedt deze vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven aan vanaf € 29,- per persoon per vlucht. De vlucht duurt niet langer dan 2 uur. De afstand van Salzburg Airport W.A. Mozart (SZG) naar het centrum van de stad is ongeveer 6 kilometer.

Auto naar Salzburg

Een autorit van Nederland naar Salzburg doe je in ongeveer 9 uur. De afstand van Utrecht naar Salzburg is 930 kilometer. Kosten voor een vignet en brandstof komen neer op een kleine € 90,- per enkele reis. Je zou in één keer naar Salzburg kunnen rijden, maar voor de veiligheid raden we aan op de helft te overnachten in Duitsland.

Trein naar Innsbruck

Als je in Utrecht op de trein stapt kun je in een kleine 9 uur Salzburg bereiken. Dit is met de dagtrein en minimaal twee keer overstappen. De verbinding via Keulen en München is het snelst. Vanaf € 49,90 heb je al een ticket en voor € 4,- extra een gereserveerde zitplaats. Het is soms ook voordeliger als met een Interrailpas reist.

Kijk voor meer tips over reizen naar Oostenrijk op de pagina van Vervoer naar Oostenrijk.


Vervoer-Oostenrijk-trein

Salzburg hotel tips

Salzburg heeft een ruim aanbod van hotels en appartementen. Een basic hotelkamer is al verkrijgbaar vanaf € 40,- per nacht, voor iets meer luxe vindt je ook wel iets voor € 85,- per nacht. Op sites als Booking.com, Trivago en Agoda kun je heel gemakkelijk aanvinken wat jouw wensen zijn en krijg je een passend aanbod te zien. Voor appartementen raden we aan te kijken op Airbnb. Via dit platform bieden inwoners van Salzburg hun kamer, huis of appartement aan.

 

Hotel Adlerhof Salzburg

Hotel Adlerhof

Hotel Adlerhof is gemakkelijk te vinden, niet ver van het centraal station, en aangezien overal meestal op loopafstand is, is het gemakkelijk om overal heen te gaan. De kamer heeft voldoende ruimte en kan worden vergeleken als studio-appartement en ze bieden een kleine keuken en keukengerei. Gasten beoordelen Hotel Adlerhof met een nette 8,9.

Hotel bekijken

Austria Trend Hotel Europa Salzburg

Austria Trend Hotel

Het Austria Trend Hotel Europa Salzburg ligt op een gunstige locatie voor reizigers met een interesse in bezichtiging van bezienswaardigheden en is bij uitstek geschikt om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Het hotel ligt 1,2 km van het stadscentrum en de belangrijkste faciliteiten zijn dus goed bereikbaar. Gasten geven een 8,5.

Hotel bekijken

Naast de Salzburg hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Salzburg te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels op locaties in het centrum of net daarbuiten. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen naar Salzburg te vinden.

Zoek hotel aanbiedingen

Salzburg-reistips-Mirabell

Meer Salzburg reistips

Ben je op zoek naar nog meer Salzburg reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Salzburg of Oostenrijk te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Oostenrijk. Bol.com biedt deze boeken ook aan.

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie