De kust van Kroatië is bekend, maar hoe zit dat eigenlijk met de hoofdstad Zagreb? De meeste mensen zullen niet veel kunnen opnoemen over Zagreb, het heeft niet de beste reputatie. Toch is Zagreb wel degelijk de moeite van een bezoek waard. De stad heeft veel cultuur, bars, restaurants, en een variatie van gebouwen uit verschillende tijdperken. Op deze pagina met Zagreb reistips vertellen we je er meer over.

Over Zagreb

De hoofdstad van Kroatië heeft ruim 800.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van het land. Zagreb is in 1850 ontstaan toen de twee middeleeuwse heuveldorpen Gradec en Kapitol samengingen. De stad kende een innige band met handelssteden Wenen en Boedapest. De laatste 75 jaar kent Zagreb een roerige tijd, met het binnenvallen van de Duitsers in 1941 (toen Zagreb nog onder Joegoslavië viel) tot aan de bloedige burgeroorlog in Joegoslavië in de jaren 90. Sinds 2000 krabbelt Zagreb op en laat het de pracht weer zien die het in zich heeft. 

Bezienswaardigheden in Zagreb

Hoog en laag Zagreb

Zagreb is onder te verdelen in een hoger en een lager deel. In het lagere deel van Zagreb, Donji Grad, vindt je architectuur uit de 19e en 20e eeuw (zoals communistische) en zijn de meeste musea te vinden. In het hogere deel van de stad, Gornji Grad, staan gebouwen uit de 13e en 14e eeuw. 

Kathedraal van Zagreb

Eén van die gebouwen uit de oudste periode is kathedraal Marijina Uznesenja, met haar 108 meter tevens het hoogste historische gebouw van Kroatië. De kathedraal was oorspronkelijk in gotische stijl gebouwd, maar is door de aardbeving van 1880 zwaar beschadigd. De restauratie van de torens is gedaan in neogotische stijl en dit is wat we vandaag kunnen aanschouwen.

Lotrscaktoren

De Lotrscaktoren met 360-graden uitzicht over de stad één van onze Zagreb reistips, was oorspronkelijk gebouwd om de zuidelijke poort te verdedigen. De naam van de toren stamt af van de bel, wat dievenbel betekent. Als er ergens in de stad gestolen werd en de dief was op de vlucht, dan werd de bel geluid en wisten de poortwachters dat ze de poorten moesten sluiten. 

Sint-Marcuskerk

De Sint-Marcuskerk ligt midden op het Sint-Marcusplein en zoals de naam doet vermoeden gewijd aan Sint Marcus, een evangelist uit de 13e eeuw. De kerk is met het kleurrijke dak een opvallende verschijning en mag je zeker niet overslaan als je in Zagreb bent.

Dolacmarkt

Een plek waar handelaren van heinde en verre naartoe kwamen en komen is de Dolacmarkt. Het plein wordt dagelijks bezaaid met rode parasols, waaronder boeren en handelaren hun waar aan de man proberen te brengen. Je vindt er naast groenten en fruit ook zelfgemaakte kleding en speelgoed.

Wil je met een gids door Zagreb, kijk dan op de site van Getyourguide

Tram in Zagreb

Tram in Zagreb

Zagreb centrum

Zagreb centrum

Naar Zagreb reizen

Vervoer naar Zagreb is op verschillende manieren mogelijk en mag niet ontbreken aan de Zagreb reistips. Hieronder geven we aan hoe je met de auto, trein en vliegtuig naar Kroatië kunt reizen, hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn.

Vliegen naar Zagreb

Het vliegveld van Zagreb ligt op 14 kilometer afstand van het centrum van Zagreb. Vanaf Amsterdam gaat er een directe vlucht naar Zagreb. Deze doet er op de heenweg 1 uur en 50 minuten over, op de terugweg 2 uur en 5 minuten. Deze directe vlucht wordt aangeboden door KLM vanaf € 149,- per persoon retour. 

Auto naar Zagreb

Van Nederland naar Zagreb doe je met de auto in iets meer dan 12 uur rijden. Het is in één dag te doen, maar je kunt ervoor kiezen te overnachten in Duitsland. De totale kosten voor benzine, tolwegen en een vignet bedragen € 180,- per enkele reis. 

Kijk op de pagina van Vervoer naar Kroatië voor uitgebreidere informatie. 

Trein naar Zagreb

De treinverbinding naar Zagreb met het minst aantal overstappen (3 keer) is die met vertrek van 15:07 uur vanuit Utrecht CS, om 17:44 uur in Keulen overstappen op de ICE naar München, om vervolgens om 23:30 uur op de nachttrein naar Zagreb te stappen. Aankomst in Zagreb is om 8:36 uur de volgende ochtend.

Als je zowel heen als terug per trein wilt reizen, en wellicht ook nog verder door Kroatië, dan raden we een Interrail pas aan. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Met zitplaatsreserveringen en ligplaatsen in een couchette komt dat op nog geen € 280,- retour.


met de trein naar Kroatie

Zagreb hotel tips

Er zijn in Zagreb aardig wat hotels, hostels en appartementen waar je terecht kunt. De meeste hotels liggen in het hoger gelegen deel van Zagreb, Gornji Grad. Je kunt al vanaf € 30,- per nacht een prima hotel boeken. Wil je nog goedkoper slapen, dan is een bed in een hostel mogelijk vanaf € 10,- per nacht. Ook worden er veel appartemeten en kamers aangeboden door locals, meestal via Airbnb of Agoda. Ook boek je via sites als Agoda.com snel en makkelijk een hotel in Zagreb. Kijk hier voor meer Kroatië hoteltips.  

 

Amalia Apartments ligt in het centrum van Zagreb, op 500 m van de kathedraal van Zagreb en op minder dan 1 km van de Dolac-markt. Het biedt accommodatie met gratis WiFi, airconditioning en toegang tot een tuin met een terras. Gasten beoordelen Amalia Apartments met een 9,9!

Amalia Apartments

Amalia Apartments ligt in het centrum van Zagreb, op 500 m van de kathedraal van Zagreb en op minder dan 1 km van de Dolac-markt. Het biedt accommodatie met gratis WiFi, airconditioning en toegang tot een tuin met een terras. Gasten beoordelen Amalia Apartments met een 9,9!

Hotel bekijken

B

B&B Fotic

B&B Fotić ligt in het centrum van Zagreb, op slechts 350 meter van de Grote Markt. Het beschikt over een eigen restaurant met huisgemaakte lekkernijen. De kamers zijn voorzien van antiek meubilair en gratis WiFi. Het is een leuke B&B en wordt beoordeeld met een mooi cijfer: 9,3.

Hotel bekijken

Naast de Zagreb hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Zagreb te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels op locaties in het centrum of net daarbuiten. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen naar Zagreb te vinden. Zeker als je buiten de drukke periodes reist.

Zoek hotel aanbiedingen

Zagreb-terras-Kroatie

Meer Zagreb reistips

Ben je op zoek naar nog meer Zagreb reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Kroatië te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Kroatië.

Voor het boeken van losse hotels en appartementen in Zagreb en Kroatië raden we boekingssite Agoda aan. Wil je liever een complete pakketreis inclusief vlucht, auto en verblijf, dan is Kras een goede keuze. Ben je meer van het kamperen? Dan kun je terecht bij Eurocampings voor mooie spots met de tent of bij Allcamps voor luxer kamperen in bijvoorbeeld een stacaravan. Toch liever een vakantiehuis huren? Kijk dan bij Interhome voor het aanbod van vakantiehuizen. Zoals je ziet biedt Kroatië een gevarieerd aanbod van accommodaties. Kies waar jij blij van wordt!

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie