Vanuit Nederlands is vervoer naar Kroatië op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je natuurlijk de auto nemen maar ook per trein of vliegtuig naar Kroatië reizen. Ontdek wat de reistijd naar Kroatië is en wat de kosten van het vervoer naar Kroatië zijn zodat je een goede afweging kunt maken.

Vliegen naar Kroatië

Vliegen reistips

Er gaan vanuit Nederland directe vluchten naar Kroatië, de snelste manier van vervoer naar Kroatië. Vanaf welk vliegveld in Nederland dat zal zijn hangt af van je uiteindelijke bestemming in Kroatië. Om in Kroatië gemakkelijk van A naar B te komen, raden we aan een auto te huren. Dit kan je voordat je aankomt regelen zodat je na aankomst gelijk je auto kunt ophalen op het vliegveld. Autohuur in Kroatië is vaak erg goedkoop. Voor een paart tientjes per dag kan je al een auto huren in Kroatië. Hieronder een overzicht van de meest populaire vliegbestemmingen in Kroatië.

Split

Vanuit Nederland kan je rechtstreeks naar Split vliegen (Amsterdam en Rotterdam). En met een overstap vanaf Eindhoven met KLM. De directe vluchten vanaf Amsterdam en Rotterdam worden aangeboden door Easyjet en Transavia. Een vlucht naar Split duurt ongeveer 2 uur. Een vliegticket naar Split boek je al vanaf € 39,- per persoon. Je kunt ook een pakketreis boeken inclusief vlucht, auto en verblijf. Het vliegveld van Split ligt op zo’n 22 kilometer afstand van het centrum van Split. Per bus of taxi reis je voordelig naar het centrum toe.

Dubrovnik

Ook zijn er directe vluchten van Amsterdam en Rotterdam naar Dubrovnik. Een vlucht naar Dubrovnik duurt zo´n 2,5 uur en wordt aangeboden door Easyjet en Transavia. Als je vroeg boekt kan je al een retour boeken vanaf € 33,- per persoon. Het vliegveld van Dubrovnik ligt op 20 kilometer afstand van het centrum van Dubrovnik.

Zagreb

Vanaf Amsterdam gaat er een directe vlucht naar Zagreb. Deze doet er op de heenweg 1 uur en 50 minuten over, op de terugweg 2 uur en 5 minuten. Deze directe vlucht wordt uitgevoerd door KLM vanaf € 149,- per persoon retour. Het vliegveld van Zagreb ligt op 14 kilometer afstand van het centrum van Zagreb.

Pula

Pula in Istrië is direct bereikbaar vanaf Rotterdam. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 35,- per persoon. De vlucht duurt iets korter dan 2 uur. per vlucht. De afstand van het vliegveld van Pula naar bijvoorbeeld Porec aan de westkust is ongeveer 60 kilometer en duurt met een auto zo’n 45 minuten.

Met de auto naar Kroatië

Kroatië is uitermate geschikt om met de auto naartoe en doorheen te rijden. De wegen zijn goed tot zeer goed, zeker op de snelle tolwegen die door het binnenland gaan. Als je een eigen auto hebt bespaar je tevens flink op vervoer naar Kroatië, je hoeft hierdoor ook geen auto ter plaatse te huren. Alles bij elkaar opgeteld ben je daardoor het goedkoopst uit in vergelijking met het vliegtuig of de trein.

Split

De afstand van Nederland naar Split is zo’n 1300 kilometer, uiteraard afhankelijk van waar je woont. Vanaf Utrecht doe je er zo’n 16 uur over met de auto. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om halverwege te overnachten in bijvoorbeeld het zuiden van Duitsland. De kosten voor een autorit van Nederland naar Split komen op zo’n € 240,- per enkele rit. Hierin zitten naast de brandstofkosten ook de kosten voor tolwegen en een vignet inbegrepen.

Dubrovnik

Het is zo’n 19 uur rijden van Utrecht naar Dubrovnik (afstand 1800 km). Omdat het een flinke rit is wordt meestal besloten te overnachten in Oostenrijk of Slovenie. De kosten voor brandstof, tol en vignet komen gemiddeld neer op € 270,- voor een enkele autorit van Nederland naar Dubrovnik.

Zagreb

Met de auto van Nederland naar Zagreb doe je in iets meer dan 12 uur rijden. Het is voor de doorrijders in één dag te doen, maar om het relaxter aan te doen zou je ervoor kunnen kiezen te overnachten in Duitsland. De totale kosten voor benzine, tolwegen en een vignet bedragen circa € 180,- per enkele reis.

Pula

Istrië is een populaire autobestemming voor veel Nederlanders. Om een vergelijking met het vliegtuig te maken houden we hier ook even Pula aan, maar als je bijvoorbeeld in Porec verblijft dan is dat korter rijden. De afstand van Utrecht naar Pula is 1400 kilometer en daar doe je zo’n 14 uur over met de auto. Kosten voor een vignet, tol en brandstof komen neer op een kleine € 200,- per rit. Voor de veiligheid van bijvoorbeeld het gezin, raden we aan halverwege de reis te overnachten in Duitsland.

Met de trein naar Kroatië

De meest duurzame manier van vervoer naar Kroatië is per trein, je kunt tot 100% van de CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met het vliegtuig of de auto. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen of spelletjes spelen, of even rondlopen om de benen te strekken.

Op sommige trajecten is het ook mogelijk te slapen in de trein, bijvoorbeeld in je eigen coupé met douche en toilet. Een ander voordeel van de trein is dat je in het centrum van de stad aankomt en je dus meestal niet -zoals bij het vliegtuig- nog verder hoeft te reizen om het hotel te bereiken. Je moet minimaal 2 keer overstappen als je per trein naar Kroatië reist.

Ticketprijzen kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van wanneer je boekt. Een enkele reis naar München heb je al vanaf € 40,- per persoon o.b.v. 2e klasse treinticket. Een 1e klasse ticket heb je vanaf € 80,- per persoon. De kosten per nachttrein hangen af van het type accommodatie op de trein. Gemiddeld ben je zo’n € 100,- per persoon per enkele rit kwijt voor een treinticket en slaapplaats in couchette voor 6 personen. Toilet en douche zijn op de gang.

Wil je voor iets meer luxe vervoer naar Kroatië, dan is de Double Deluxe privé coupé een aanrader. In deze coupé met twee bedden met dik matras onder elkaar, heb je ook een eigen badkamertje met douche en toilet. De kosten voor deze coupé liggen uiteraard een stuk hoger, mede doordat deze coupé alleen op basis van 1e klasse ticket gereserveerd kan worden. Je kunt dan uitgaan van zo’n € 250,- per persoon per enkele rit. Niet goedkoop, maar je bespaart hiermee wel een overnachting in een hotel.

Als je zowel heen als terug per trein wilt reizen, en wellicht ook nog verder door Kroatië, dan raden we een Interrail pas aan. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en nachttreinen bij te kopen. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Met zitplaatsreserveringen en ligplaatsen in een couchette komt dat op nog geen € 280,- retour.

Zagreb

Hoofdstad Zagreb is de treinpoort van Kroatië. Vanaf Zagreb Glavni Kolodvor (het centraal station) kun je overstappen op een trein richting de overige treinstations. De treinverbinding naar Zagreb met het minst aantal overstappen (3 keer) is die met vertrek van 15:07 uur vanuit Utrecht CS, om 17:44 uur in Keulen overstappen op de ICE naar München, om vervolgens om 23:30 uur op de nachttrein naar Zagreb te stappen. Aankomst in Zagreb is om 8:36 uur de volgende ochtend.

Split

Je kunt vanaf Zagreb Glavni Kolodvor verder reizen naar het treinstation van Split. Hierbij kan je kiezen uit de dagtrein en de nachttrein. Beide treinen hebben hun eigen pluspunten: Met de dagtrein kan je genieten van het uitzicht van noord naar zuid, met de nachttrein bespaar je tijd en hotelkosten. De dagtrein vertrekt ’s ochtends om 7:35 uur vanuit Zagreb en komt aan in Split om 13:49 uur. ’s Middags vertrekt de dagtrein om 15:22 uur en komt aan om 21:26 uur. De nachttrein vertrekt om 21:35 uur en komt de volgende ochtend aan om 5:31 uur. We gaan ervan uit dat als je per trein naar Split reist, je dit doet met een Interrail pas. Bijkomende kosten voor reserveringen bedragen € 4,- per zitplaats en tussen € 10,- en € 40,- voor ligplaatsen.

Dubrovnik

Dubrovnik heeft geen treinstation, dus rechtstreeks met de trein van Zagreb naar Dubrovnik is geen optie. Het snelst is om de trein naar Split te pakken en vervolgens per bus verder te reizen naar Dubrovnik.

Rijeka

Ook Pula is niet te bereiken per trein. Maar je kunt wel met de trein naar Rijeka om vanaf daar verder te reizen per bus. Er zijn twee directe treinverbindingen per dag tussen Zagreb en Rijeka: In de ochtend vertrek uit Zagreb om 8:08 uur met aankomst in Rijeka om 12:42 uur, in de middag vertrek om 17:05 uur met aankomst om 20:51 uur. Dit zijn regionale treinen en hiervoor hoef je niet bij te betalen, mits je een Interrail pas hebt. Een los treinticket kost zo’n € 25,- per persoon.

 

 

 

 

Geef een reactie