Aan de Adriatische Zee, in het oosten van Kroatië, ligt de stad Split. Met een oude binnenstad vol pracht en praal uit de Romeinse tijd, een luxe boulevard met gezellige terrassen en een drukke haven vanwaar je naar de eilanden voor de kust naartoe kunt varen. Split heeft voor ieder wat wils. Lees snel verder voor meer Split reistips!

[google_map_easy id=”1″]

Over Split

Split is de op één na grootste stad van Kroatië en gunstig gelegen aan de Adriatische kust. Dat laatste is ook de reden dat Split al eeuwenlang in trek is. De havenstad is vanaf het jaar 300 in handen geweest van de Romeinen, Venetianen en Oostenrijkse-Hongaarse machthebbers. Tegenwoordig is Split vooral een toeristische trekpleister. Met name de oude binnenstad is erg in trek bij toeristen, mede door de goedkope vluchten, maar voornamelijk door de historische gebouwen die mooi gerestaureerd zijn. Je krijgt hierdoor echt het gevoel dat je terug in de tijd gaat.

Bezienswaardigheden in Split

Paleis van Diocletianus

De bekendste bezienswaardigheid van Split is het Paleis van Diocletianus. Het paleis is het kloppend hart van de oude stad, met een labyrint van straatjes en trappetjes. Het is gebouwd als een fort met op elke hoek van de muur een wachttoren en een naam voor elke poort, vernoemd naar goud, zilver, brons en ijzer. Binnen de paleismuren staan 220 gebouwen en hier wonen tegenwoordig nog zo’n 3000 mensen.

Kathedraal van Sint-Domnius

De Kathedraal van Sint-Domnius bevindt zich binnen de paleismuren en is gewijd aan de naamgever Sint-Domnius, die de beschermheilige van Split is. Het oudste deel van de kathedraal bestaat uit het mausoleum van de Romeinse keizer Diocletianus en komt uit het begin van de 4e eeuw. De kathedraal beschikt ook over een schatkamer met middeleeuwse voorwerpen.

Marco Polo

Op het Fruitplein staat een bronzen beeld van Marco Polo, de held van de regio. Marco Polo woonde voornamelijk op het eiland Korcula, maar vertrok vanuit de haven van Split naar plekken over de hele wereld. Nog altijd is Marco Polo een iconisch figuur die iedereen kent. 

Boulevard van Split

Als je de oude stad via één van de zuidelijke verlaat, kom je op de boulevard van Split uit. Hier torenen de palmbomen statig boven de terrassen uit en heb je een prachtig uitzicht over de haven met luxe schepen. Dit alles geeft een sfeer van de Côte d’Azur en geeft maar weer aan hoe gevarieerd Split is!

Bootripjes

Vanuit de haven van Split kun je heel gemakkelijk met bootjes en veerboten naar eilanden in de omgeving. Zo zou je bijvoorbeeld naar Brac of Korcula kunnen gaan. Deze eilanden zijn compleet anders dan Split en dus een leuke afwisseling. Ook kun je met een soort onderzeeër varen om de onderwaterwereld van Kroatië te verkennen. 

 

Haven van Split

Haven van Split
Kathedraal van Sint-Domnius

Kathedraal van Sint-Domnius

Naar Split reizen

Er zijn verschillende manieren om naar Split reizen. Vliegen ligt het meest voor de hand vanwege de directe vluchten van Amsterdam en Rotterdam naar Split. Als je vroeg boekt kan je voor een paar tientjes op-en-neer vliegen. Uiteraard kan je ook de auto nemen. Je moet wel rekening houden met een lange rit en naast bezinekosten ook tol- en vignetkosten.
Een duurzame manier van reizen naar Split is met de trein. Het kost in vergelijking met het vliegtuig en de auto wel de meeste tijd, je zult een aantal keer moeten overstappen, maar een avontuur is het wel!

Vliegen naar Split

Directe vluchten van Amsterdam en Rotterdam naar Split worden aangeboden door Easyjet en Transavia. De vlucht duurt ongeveer 2 uur. Deze vliegtickets naar Split zijn verkrijgbaar vanaf € 49,- per persoon.

Auto naar Split

Vanaf Utrecht doe je er ongeveer 16 uur over om Split te bereiken met de auto. Het is verstandig om halverwege de reis te overnachten, bijvoorbeeld in Duitsland. Je bent zo’n € 240,- per autorit kwijt. Hier zitten benzinekosten en bijkomende kosten zoals tol en een vignet inbegrepen.

Trein naar Split

Om Split per trein te bereiken zal je een aantal keer moeten overstappen. Eerst neem je vanuit Nederland de trein naar Keulen, vervolgens naar München, om daar op de nachttrein naar Zagreb te stappen, waar je de volgende ochtend aankomt. Vanaf Zagreb gaan er verschillende treinen naar Split, waaronder ook een nachttrein. De meeste mensen die met de trein naar Split reizen hebben een Interrail pas aangeschaft via de website van interrail.

Kijk hier voor uitgebreide informatie over vervoer naar Kroatië.


met de trein naar Kroatie

Openbaar vervoer in Split

Openbaar vervoer in Split bestaat voornamelijk uit bussen. Je kunt in de bus een kaartje kopen bij de buschauffeur. Er zijn ook bussen van en naar het vliegveld en bussen die naar plaatsen in de regio rijden.
Het aanbod van vervoer naar andere steden is gevarieerder. Zo kan je vanaf het station in Split met de trein naar het westen reizen, onder andere naar Zagreb en Rijeka. Naar het oosten gaat alleen per touringbus. Deze bussen worden veel aangeboden, met name naar Dubrovnik. Ook zijn er bussen naar internationale bestemmingen, zoals Sarajevo en Budapest.
Een ander vervoermiddel van Split is de veerpont. Met deze ferry’s kan je reizen naar de eilanden voor de kust van Split, maar ook naar Ancona in Italië.


Zoek hotel aanbiedingen

Boulevard van Split

Boulevard van Split

Meer Split reistips

Ben je op zoek naar nog meer handige Split reistips? Dan raden we je zeker aan om een goede reisgids voor Split of Kroatië te kopen. Zelf hebben wij erg goede ervaringen met de reisgids van Lonely Planet en Capitool. Ze staan boordevol met Split reistips!

Voor het boeken van losse hotels en appartementen in Split en Kroatië raden we boekingssite Agoda aan. Wil je liever een complete pakketreis inclusief vlucht, auto en verblijf, dan is Kras een goede keuze. Ben je meer van het kamperen? Dan kun je terecht bij Eurocampings voor mooie spots met de tent of bij Allcamps voor luxer kamperen in bijvoorbeeld een stacaravan. Toch liever een vakantiehuis huren? Kijk dan bij Interhome voor het aanbod van vakantiehuizen. Zoals je ziet biedt Kroatië een gevarieerd aanbod van accommodaties. Kies waar jij blij van wordt!

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie