Omdat het land uit veel eilanden en een flinke kuststrook bestaat is de geografie van Kroatië anders dan die van veel andere landen. Naast een lange kustlijn en veel eilanden zijn er ook behoorlijk wat bergen te vinden. Het land is erg divers, geografisch gezien. Er zijn vlakke velden in het noorden en gebergte richting de kust.

Ligging

Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa, gelegen aan de Adriatische Zee. Het land is tevens onderdeel van het Balkanschiereiland. De grootte van het land beslaat ruim 56.000 km² en is daarmee 1000 km² groter dan Nederland.

Zee

Het land ligt aan de Adriatische Zee. Officieel wordt ruim 33.000 km² zee aan Kroatië toegekend.

Kustlijn

De kustlijn van het vasteland beslaat 1.777 km, de kustlijn van de eilanden 4.058 km. Bij elkaar is de kustlijn van Kroatië dus ruim 5.800 km lang. Boek hier een ideaal gelegen hotel.

Gebergte

Dinaridi, beter bekend als de Dinarische Alpen, is een gebergte wat langs de Adriatische kust ligt. De Dinarische Alpen zijn gelinkt aan de Alpen en de Karpaten. De berg Dinara is met 1.831 km de hoogste berg van Kroatië.

Eilanden

Kroatië kent in totaal 1185 eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn. De grootste eilanden zijn Cres en KRK (beide ongeveer 405 km²), daarna volgen Brac, Hvar, Pag en Korcula. Lees het Kroatië reisblog voor meer informatie over het eiland Korcula. De eilanden zijn bereikbaar met een veerboot van bijvoorbeeld Jadrolinija. Boek hier een hotel.

Buurlanden

De buurlanden van Kroatië zijn Slovenië in het noordwesten, Hongarije in het noordoosten, Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro in het oosten. In het zuiden ligt Italië aan de andere kant van de Adriatische Zee.

 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Geografie van Kroatië pagina. Kijk hier voor meer info over Kroatië.

Geef een reactie