In welke periode in het jaar is het prettig om naar Kroatië te reizen en wanneer niet? Wanneer is het warm, wanneer koud? Hoe vaak regent het? En wanneer kan je lekker naar het strand? Wat is de beste reistijd voor Kroatië? We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Kroatië voor je op een rijtje gezet.

Beste reistijd voor Kroatië

Van juni tot en met half oktober is de beste periode om naar Kroatië te reizen. Er is dan een aangename temperatuur en weinig neerslag. In juli en augustus kunnen de temperaturen flink oplopen.

Klimaat

Je kunt Kroatië klimatologisch opdelen in drie types. De kustgebieden hebben een mediterraans klimaat, het bergachtige noorden een gematigd zeeklimaat en het oosten een continentaal klimaat.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur in Kroatië varieert van -4 graden Celsius in januari tot 26 graden in augustus.

Gemiddelde temperatuur in Kroatië in graden Celsius

Regenval

Het regent geregeld in Kroatië. Vooral in de herfst en winter valt veel neerslag, ook sneeuw. Het regent gemiddeld 12 dagen in de maand.

Gemiddelde neerslag in Kroatie in mm

Zomermaanden

In de zomer is het goed toeven in Kroatië. De temperatuur kan flink oplopen, met verkoeling van een frisse zeewind. De kust van Kroatië wordt ook wel vergeleken met de Cote D’Azur.

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.

Vanaf april is het in Kroatië raadzaam te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht aan het oplopen. Van mei tot en met september is de zonkracht heel hoog en raden we aan meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI.

Beste reistijd Kroatie

Geef een reactie