Je kunt op verschillende manieren je vervoer naar Italië plannen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen of nadelen van het reizen per auto, trein, bus en vliegtuig naar Italië? Hoelang doe je eigenlijk over de reis en wat zijn ongeveer de kosten? Wij hebben een overzicht gemaakt per vervoermiddel zodat je een goede afweging kunt maken.

Vliegen naar Italië

Absoluut de snelste manier van vervoer naar Italië is natuurlijk vliegen. Naast de snelheid is vliegen naar Italië ook gemakkelijk en vaak niet al te duur. Het is misschien niet de meest duurzame manier van reizen, maar vanuit Nederland heb je veel directe vluchten op verschillende bestemmingen in Italië. Ook kun je vliegtickets naar Italië vaak erg voordelig boeken.

Vliegen naar Italië

Wil je niet te veel betalen voor je vliegticket naar Italië, dan is het belangrijk dat je vroeg van te voren boekt. De prijzen van vliegtickets naar Italië zijn dan vaak het voordeligst. Indien je niet gebonden bent aan de schoolvakanties is het vaak ook gunstiger buiten deze vakantieseizoenen te reizen. Dit kan namelijk aanzienlijk schelen in kosten die je maakt voor het kopen van een vliegticket.

Om in Italië gemakkelijk van A naar B te komen, raden we aan een auto te huren. Hieronder een overzicht van de meest populaire vliegbestemmingen in Italië.

Rome

Vluchten naar Rome kun je makkelijk en voordelig boeken. De reisduur per vliegtuig is ongeveer 2 uur en 15 minuten. Dit zijn directe vluchten van Amsterdam naar Rome. Wil je vanaf Eindhoven vliegen naar Rome is dat ook mogelijk met een directe vlucht. Deze vlucht duurt ongeveer 2 uur. Een vliegticket naar Rome boek je al vanaf €59,- Het vliegveld Rome-Fiumicino Airport ligt op ongeveer een half uur met de trein naar het centrum. De Leonardo Express brengt je naar het centrale treinstation van Rome: Roma Termini.

Milaan

Vliegen naar Milaan is betaalbaar en snel. De reisduur is 1 uur en 40 minuten. Deze directe vluchten van Amsterdam naar Milaan gaan regelmatig. Ook vanaf Eindhoven kun je directe vluchten boeken. Vanaf Rotterdam vliegen is alleen mogelijk met 1 overstap. Een vliegticket naar Milaan boek je al vanaf €45,-. Er zijn verschillende vliegvelden rondom Milaan, maar de meeste vluchten vliegen op Milaan Malpensa. Je kunt dan het beste de Malpensa Express nemen die je naar het centraal station van Milaan brengt. Dit duurt ongeveer 40 minuten.

Venetië

Indien je van plan bent te vliegen naar Venetië, kun je dit gemakkelijk en voordelig boeken. De reis duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Er gaan directe vluchten tussen Amsterdam en Venetië. Vanaf Rotterdam en Eindhoven moet je overstappen. Een vliegticket naar Venetië boek je al vanaf €40,- p.p. Het vliegveld Venetië Marco Polo ligt op ongeveer 12 km vanaf het centrum van Venetië en is bereikbaar per boot, shuttle bus of taxi naar de stad.

Florence

Het is eenvoudig om een voordelige vlucht tussen Amsterdam en Florence te boeken. De reisduur tussen Amsterdam en Florence is 1 uur en 50 minuten. Deze vluchten gaan direct. Vanaf Eindhoven of Rotterdam is het minder handig omdat je dan moet overstappen. Een vliegticket naar Florence boek je al vanaf €70,-. De luchthaven Florence Amerigo Vespucci ligt op ongeveer 8 km vanaf het centrum. Sinds februari 2019 is er een nieuwe tramlijn T2 tussen het vliegveld en het centrum van Florence. Deze rijdt zeer frequent, iedere 5 a 10 minuten.

Met de auto naar Italië

Italië is uitermate geschikt om met de auto naartoe en doorheen te rijden. De wegen zijn goed tot zeer goed. In Italië heb je ook te maken met tolwegen. De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Er zijn enkele wegen waar geen tol voor betaald hoeft te worden. De meeste Nederlanders kiezen als vervoer naar Italië de auto. Vaak gaat het dan om de zomervakantie wanneer ze er per caravan op uit gaan. Aangezien Italië een uitgestrekt land is verschilt de reistijd nogal per bestemming. Noord-Italië kun je binnen één dag vaak al bereiken. Reis je naar een wat zuidelijker gelegen bestemming, dan is het handig om onderweg een overnachting te boeken aangezien je de reis dan vaak niet op een dag kunt maken.

Auto naar Italië

Rome

Met de auto naar Rome is op z’n snelst ongeveer 1600 km vanuit Nederland. Dit is ongeveer een 16,30 uur rijden. Het is dus aan te raden om een overnachting in te plannen. De geschatte kosten voor een autorit van Nederland naar Rome bedragen ongeveer €220,- (tol + brandstof + vignet).

Milaan

Van Nederland naar Milaan met de auto is mogelijk in een dag rijden. Je bent dan ongeveer 11 uur onderweg. Mocht je dit te lang vinden, kun je ook een overnachting te boeken. De geschatte kosten voor een autorit van Nederland naar Milaan bedragen ongeveer €135,- (tol + brandstof + vignet).

Venetië

Als je met de auto naar Venetië reist kun je het beste via Oostenrijk rijden. Je bent dan in totaal 14 uur onderweg en legt ongeveer 1250 km af. Ook kun je de reis weer onderbreken door een overnachting in Duitsland of Oostenrijk te boeken. De kosten op een autorit van Nederland naar Venetië komen ongeveer uit op €145,- (tol + brandstof+ vignet). 

Florence

Florence is qua reistijd ongeveer net zo lang als naar Venetië. Je doet hier 14 uur over met een afstand van 1350 km. Via Zwitserland reizen is het snelst. Indien je tussendoor een overnachting boekt kun je dat het beste in Duitsland doen. De kosten voor een overnachting zijn namelijk een stuk lager dan in Zwitserland. De kosten voor deze autorit bedragen ongeveer €180,- (tol + brandstof + vignet)

Busreis naar Italië

Als je op zoek bent naar de goedkoopste manier van vervoer naar Italië, dan is de bus vaak de beste optie. Misschien is het niet altijd de meest comfortabele manier van reizen, maar je kunt op deze manier goed besparen op je reis. Ideaal dus als je een beperkt budget hebt.

Naast dat het een manier van vervoer naar Italië is, zijn er ook nog andere voordelen aan het reizen per bus verbonden. Zo is het ook mogelijk om een georganiseerde busreis door Italië boeken. De reis begint in Nederland en je overnachtingen op bestemming zijn dan ook geregeld. Vaak kun je ook een bus rondreis boeken waarbij je verschillende plaatsen of steden combineert.

Bus naar Italië

Rome

Een enkele reis met de bus naar Rome boek je vanaf 60,-. Indien je individueel een busreis wilt boeken kun je vaak niet met een directe lijn naar Rome, maar moet je overstappen in Milaan. De reistijd is ongeveer 26 uur incl. overstap. Je kunt opstappen op Amsterdam of Rotterdam CS.

Milaan

Ook bustickets naar Milaan zijn eenvoudig online te boeken. Deze bustickets boek je vanaf €38,- per enkele reis. Je kunt met een directe lijn naar Milaan zonder over te hoeven stappen. Je kunt weer opstappen in Amsterdam of Rotterdam. Deze reis duurt 16 uur in totaal.

Venetië

Met een overstap in Munchen kun je met de bus naar Venetië reizen. Je bent 22 uur onderweg. Een ticket met de bus naar Venetië is te boeken vanaf €60,- enkele reis.

Florence

Florence is ook met de bus bereikbaar. Met een overstap in Milaan ben je in totaal ongeveer 23 uur onderweg. Een ticket met de bus naar Florence begint vanaf ongeveer €50,- enkele reis.

Met de trein naar Italië

Een manier van vervoer naar Italië die steeds meer terrein wint is de trein. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen om met de trein naar verschillende bestemmingen in Europa te reizen. Men wil duurzaam reizen en wil dus minder vaak in het vliegtuig stappen.
Je vakantie met een treinreis begint ook echt al vanaf je vertrekstation in Nederland. Het is een ontspannen reis waarbij je verschillende landschappen passeert en het is de meest duurzame manier van vervoer naar Italië toe.

Als je naar Italië met de trein wilt is dat goed mogelijk. Er zijn snelle verbindingen door Duitsland, waardoor je in één dag Italië kunt bereiken. Ook kun je er voor kiezen om een nachttrein te nemen om aansluitend zuidelijker te reizen in Italië. 

Het is belangrijk dat je de treintickets tijdig boekt. Tickets naar Duitsland zijn zelfs al 6 maanden van te voren te boeken. Hoe langer je wacht met boeken hoe duurder de tickets worden.

Trein naar Italië

Rome

Indien je met de trein naar Rome wilt reizen is het fijn om deels met een nachttrein te gaan. Overdag is ook haalbaar, maar dan zit je heel lang in de trein en de aansluitingen op de overstap stations zijn vaak wat krap.
Je kunt met de dagtreinen via Frankfurt naar Munchen reizen en van daaruit de nachtrein direct naar Rome nemen. Je bent dan ongeveer 24 uur onderweg en kunt kiezen voor een slaapplek in de nachttrein. In de nachttrein kun je kiezen voor een 6 persoons zitcoupe, 6- persoons, 4-persoons, 2 persoons of 1 persoons slaapcoupé. Een ticket begint vanaf ongeveer €75,- per persoon enkele reis.

Milaan

De verbinding met de trein naar Milaan is heel goed. Sinds een paar jaar rijdt er nu een nieuwe ICE dagtrein tussen Frankfurt hbf en Milaan centraal. Je kunt dan met 1 overstap in Frankfurt hbf op je eindbestemming komen. Overdag reizen naar Milaan is dus de beste manier. Een ticket met de trein van Nederland naar Milaan begint vanaf €60,- per persoon enkele reis 2e klas.

Venetië

Ook Venetië kun je met de dag- of nachtverbinding bereiken. Met de nachttrein heb je een goede aansluiting. Je kunt in Dusseldorf een nachttrein naar Innsbruck nemen en vervolgende je reis verder door de alpen afleggen naar Venetië. Op de nachttrein kun je kiezen voor een 6 persoons zitcoupe, 6- persoons, 4-persoons, 2 persoons of 1 persoons slaapcoupé. een treinticket naar Venetië begint vanaf €70,- p.p. enkele reis 2e klas.

Florence

Met de trein naar Florence is met een nachttrein vanuit Munchen het prettigst reizen. Je neemt dan de dagtreinen naar Munchen en daar stap je op de nachttrein die je vervolgens in de vroege ochtend in Florence brengt. Op de nachttrein kun je kiezen voor een 6 persoons zitcoupe, 6- persoons, 4-persoons, 2 persoons of 1 persoons slaapcoupé. Je koopt een ticket van Nederland naar Florence vanaf €70,- p.p. per enkele reis 2e klas.

Interrailen

Misschien wel eens gehoord van tienertour? Een begrip in Nederland wanneer je wilt rondreizen met de trein door Nederland met een voordelig ticket. Dit bestaat ook voor Europa! Niet alleen voor jongere, maar ook voor volwassenen en senioren. Kinderen t/m 11 jaar reizen zelfs gratis mee (excl. toeslagen). Met de interrail pas kun je door 33 verschillende landen binnen Europa reizen.
Indien je als manier van vervoer naar Italië kiest voor de trein, dan kun je ook kiezen voor de Interrail pas. Je kunt verschillende steden combineren. Het is goed om altijd te kijken of de interrail pas voordeliger is dan een los ticket. Afhankelijk van hoe ver je van te voren je treintickets boekt, kan het namelijk interessant zijn om te kiezen voor deze interrail pas. Let wel op dat je nog toeslagen moet betalen voor reserveringen op de hogesnelheidstreinen. Je bent namelijk op de meeste treinen verplicht om een zitplaats te boeken. Ook voor nachttreinen zijn reserveringen verplicht.

Geef een reactie