Op deze pagina over de geografie van Italië, bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergtes beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Italië.

Ligging van Italië

Italië ligt in Zuid-Europa en is zeven keer zo groot als Nederland. Het heeft een oppervlakte van 301.323 km2. De oppervlakte van Italië heeft een bekende vorm. Het is herkenbaar aan de vorm van een laars.

Aangrenzende zeeën

Italië wordt omringd door de Tyrreense, de Middellandse, de Ionische en Adriatische Zee.

Kustlijn van Italië

De kustlijn van Italië heeft een totale lengte van ca 7600 km. Italië is grotendeels omringd door water. Het is dan ook een vakantieland waar veel toeristen heen gaan voor de prachtige kustplaatsen.

Gebergtes in Italië

Italië is een bergachtig land, dat voor meer dan driekwart uit heuvels en bergen bestaat. De alpen zijn uitgestrekt over heel Noord-Italië. In het Noord-Oosten van Italië liggen de Dolemieten. De ruggengraat van Italië is het Apennijnengebergte. Dit gebergte is een zijtak van de Alpen. Ook wordt het landschap van Italië gekenmerkt door vulkaniteit. Zo heb je de Vesuvius die in de vorige eeuw nog actief was. Ook de Etna op Sicilië is een actieve vulkaan die nog regelmatig uitbarstingen heeft.

Eilanden van Italië

Sicilië en Sardinië zijn de grootste van de Italiaanse eilanden. Sicilië heeft zelfs een omvang van ongeveer België. Naast deze twee grote eilanden heb je ook de kleinere eilanden als Elba, de vulkanische Liparische eilanden, Ischia, Procida en Capri.

Buurlanden van Italië

Het noorden van Italië grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land grenst aan verschillende zeeën.

kaart geografie van italie allereistips

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Geografie van Italië pagina. Kijk hier voor meer info over Italië.

Geef een reactie