Wanneer is de beste reistijd voor Italië en wanneer kan je beter niet niet Italië reizen? Wanneer is het warm, wanneer koud? Hoe vaak regent het? En wanneer kun je lekker naar het strand?  We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Italië voor je op een rijtje gezet.

Beste reistijd voor Italië

De beste reistijd voor Italië is in de maanden april t/m oktober. Afhankelijk of je kiest voor echt warm, soms zelfs tropische temperaturen of liever voor temperaturen rond de 20-25 graden gaat. April, mei, september en oktober kun je aangename, wat zachtere temperaturen verwachten en als je in de zomerperiode (juni t/m augustus) gaat, kan het soms tropisch aanvoelen. Ook is dit de drukkere periode omdat de Italianen vaak zelf ook in eigen land op vakantie gaan.

Klimaat in Italië

Eigenlijk heb je in Italië 3 verschillende soorten klimaten. Het meest noordelijke deel van Italië grenst aan de alpen en heeft deels een hooggebergteklimaat en deels overgangsklimaat. Iets daaronder in het noordelijke deel van Italië hebben ze een zeeklimaat. De winters zijn dan mild en de zomers niet al te heet. In de rest van Italië heb je een middellandse zeeklimaat (mediteraans klimaat). De winters zijn mild en zomers vrij heet.
In het noorden van Italië liggen de alpen en kan het in de winter wel vrij koud worden. Dit is dan ook de periode dat je hier kunt wintersporten.

gemiddelde temperatuur in Italië in graden celsius

 

gemiddelde neerslag in italie in mm

Temperatuur in Italië

De gemiddelde temperatuur in Italië varieert 28 graden Celsius in de zomer en de laagste is 9 graden Celsius in januari.

Regenval in Italië

De meeste regen in Italië valt in het voor- en najaar. In sommige berggebieden kan dit oplopen tot 1000 mm regenval per jaar. In het midden en vooral het zuiden van het land valt aanzienlijk minder regen.

Zonkracht UV-straling

In Nederland kan de UV-index varieren tussen de 0 en 8 terwijl in Italië zelfs een zonkracht van meer dan 10 kan bereiken. In het zuiden van Italië is de UV-index gemiddeld hoger dan in het noorden van het land. Zonbescherming is dus heel belangrijk. Zorg dat je jezelf regelmatig met een hoge factor insmeert en ook een zonnebril draagt. Kijk voor meer info op de website van KNMI.

Zomermaanden in Italië

De zomermaanden in Italië kunnen vrij heet worden. Zoals eerder genoemd zijn dit vaak de heetste periodes. Hoe zuidelijker je gaat in Italië hoe warmer het wordt.

We hopen dat je iets hebt aan deze informatie over de beste reistijd voor Italië. Kijk hier voor alle andere info over Italië.

zee beste reistijd italie allereistips

Geef een reactie