Vanuit Nederlands is vervoer naar Griekenland op verschillende manieren mogelijk. Op deze pagina geven we aan hoe je er met de auto, trein en vliegtuig naar Griekenland kunt reizen, hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn zodat je een goede afweging kunt maken. Goed om rekening mee te houden: in Griekenland is het een uur later dan in Nederland.

Vliegen naar Griekenland

Er gaan vanuit Nederland directe vluchten naar Griekenland, de snelste manier van vervoer naar Griekenland. Vanaf welk vliegveld in Nederland dat zal zijn hangt af van de bestemming in Griekenland. Om in Griekenland gemakkelijk van A naar B te komen, raden we aan een auto te huren. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire vliegbestemmingen in Griekenland.

Athene

Er zijn directe vluchten van Amsterdam en Eindhoven naar Athene, deze vluchten duren ruim 3 uur en worden aangeboden door Transavia. Als je vroeg boekt kan je al een retour boeken vanaf € 35,- per persoon. Vanaf Schiphol worden er ook een rechtstreekse verbindingen aangeboden door Ryanair (vanaf € 24,-) en KLM (vanaf € 92,-). Athens International Airport Eleftherios Venizelos (ATH) ligt op 34 kilometer afstand van het centrum van Athene.

Thessaloniki

Thessaloniki is direct bereikbaar vanaf Amsterdam. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 42,- per persoon per vlucht. De vlucht duurt iets korter dan 3 uur. De afstand van Thessaloniki Airport Makedonia (SKG) naar het centrum van de stad is ongeveer 15 kilometer.

Iraklion (Kreta)

Het vliegveld van Iraklion, Kreta is per directe vlucht te bereiken vanaf Amsterdam, Eindhoven en Groningen. De vluchten vanaf Amsterdam worden aangeboden door Easyjet en Corendon en duren een kleine 4 uur. Tickets zijn verkrijgbaar bij Transavia vanaf € 70,- en bij Corendon vanaf € 59,- per persoon per vlucht. De directe vluchten vanaf Eindhoven en Groningen worden ook aangeboden door Transavia vanaf 70,- per persoon. Heraklion International Airport Nikos Kazantzakis (HER) ligt op 5 kilometer afstand van de stad.

Chania (Kreta)

Vanaf Amsterdam gaat er een directe vlucht naar Chania op Kreta. Deze doet er zo’n 3 uur over en wordt aangeboden door Transavia vanaf € 70,- per persoon. Het vliegveld Chania Airport Ioannis Daskalogiannis (CHQ) ligt op 15 kilometer afstand van de stad Chania.

Santorini

Santorini is direct bereikbaar vanaf Amsterdam Schiphol. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 70,- per persoon per vlucht en duurt zo’n 3,5 uur. De afstand van het vliegveld van Santorini (JTR) naar de stad is ongeveer 5 kilometer.

Corfu

Er zijn directe vluchten van Amsterdam naar Corfu. Deze vluchten duren zo´n 2,5 a 3 uur en worden aangeboden door Transavia. Als je vroeg boekt kan je al een ticket boeken vanaf € 39,- per persoon. Corfu International Airport Ioannis Kapodistrias (CFU) ligt op 3 kilometer afstand van Corfu Stad.

Zakynthos

Het eiland Zakynthos is direct bereikbaar vanaf Amsterdam en Eindhoven. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 59,- per persoon per vlucht. De vlucht duurt iets langer dan 3 uur. De afstand van Dionysios Solomos Zakynthos Airport (ZTH) naar Zakynthos Stad is ongeveer 6 kilometer.

Kos

Het vliegveld van Kos is met een directe vlucht van Transavia te bereiken vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 65,- per persoon per vlucht. De vluchtduur is ongeveer 3,5 uur. Kos International Airport Hippocrates (KGS) ligt op 23 kilometer afstand van Kos Stad.

Rhodos

Er zijn directe vluchten van Amsterdam en Eindhoven naar Rhodos en duren ruim 3,5 uur. Als je vroeg boekt bij Transavia kan je al een vliegticket boeken vanaf € 70,- per persoon. Rhodes International Airport Diagoras (RHO) ligt op 14 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland.

Lefkas

Ook naar Lefkas (Lefkada) zijn er directe vluchten vanuit Nederland. Deze vluchten vanaf Amsterdam duren ruim 3 uur en worden aangeboden door Transavia. Tickets zijn te boeken vanaf € 79,- per persoon. Preveza Lefkada International Airport (LFK) ligt op 7 kilometer afstand van de stad Preveza.

Samos

Het eiland Samos is alleen direct bereikbaar vanaf Schiphol. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 70,- per persoon per vlucht. De vluchtduur is 3,5 uur. De afstand van Samos International Airport Aristarchos (SMI) naar het stadje Pythagorio is ongeveer 5 kilometer.

Met de auto naar Griekenland

Het is een flinke autorit naar Griekenland, maar het is mogelijk. Je kunt kort gezegd kiezen uit twee routes; de route door Duitsland, Oostenrijk en de Balkan, of de route via Italië. Voor de route via Italië moet je een ferry moeten nemen om de Adriatische of Ionische Zee over te steken. Hieronder geven we de routes aan voor vaste land steden Athene en Thessaloniki.

Athene

Route via de Balkan: Het is zo’n 27 uur rijden van Nederland naar Athene over een afstand van ruim 2800 kilometer. De kosten voor brandstof, tol en vignet komen gemiddeld neer op € 330,- (€ 233,- brandstofkosten, € 72,- tolkosten en € 25,- vignetkosten) voor een enkele autorit. Om de reis te onderbreken raden we aan minimaal één keer te overnachten, bijvoorbeeld in Duitsland en / of Kroatië.

Route via Italië: Als je via Duitsland, Zwitserland en Italië naar Athene wilt rijden, dan doe je daar zo’n 33 uur over (afstand 2800 km). De kosten voor brandstof, tol en vignet komen neer op zo’n € 375,-, echter zit hier de ferry niet bij inbegrepen. De kosten voor de ferry kunnen enorm verschillen en zijn afhankelijk van de type accommodatie op deze veerboot. Kijk hier voor meer info over deze ferrydiensten. Voordeel van de nachtboot is dat je geen hotelkosten hoeft te maken.

Thessaloniki

Met de auto van Nederland naar Thessaloniki doe je in iets minder dan 22 uur rijden. De afstand van Utrecht naar Thessaloniki is ruim 2300 kilometer. Als je met meerder chauffeurs kunt afwisselen is het in één dag te doen, maar om het relaxter aan te doen zou je ervoor kunnen kiezen te overnachten in Duitsland en Kroatië. De totale kosten voor benzine, tolwegen en een vignet bedragen € 255,- per enkele reis. Voor Thessaloniki is de route via Italië niet handig, want dan maak je een enorme omweg.

 

Met de trein naar Griekenland

De meest duurzame manier van vervoer naar Griekenland is per trein. Je kunt tot 100% van de CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met het vliegtuig of de auto. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen of spelletjes spelen, of even rondlopen om de benen te strekken. Op sommige trajecten is het ook mogelijk te slapen in de trein, bijvoorbeeld in je eigen coupé met douche en toilet. Een ander voordeel van de trein is dat je in het centrum van de stad aankomt en je dus meestal niet -zoals bij het vliegtuig- nog verder hoeft te reizen om het hotel te bereiken.

Als je zowel heen als terug per trein wilt reizen, en wellicht ook nog verder door Griekenland, dan raden we  een Interrail pas aan. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en nachttreinen bij te kopen. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Met zitplaatsreserveringen en ligplaatsen in een couchette komt dat op nog geen € 280,- retour.

Thessaloniki

Aangezien Thessaloniki dichter bij ons ligt is het handiger eerst de verbinding van Nederland naar Thessaloniki uit te leggen. En die is op twee manieren mogelijk: geheel over land via de Balkan of deels met een veerboot via Italië. De route over land neemt zo’n 3 nachten in beslag en loopt via München en Belgrado naar Thessaloniki. We raden aan om te reizen met een Interrailpas. Kijk hier voor uitgebreide info over toeslagen en coupétypes.

De route via Italië is de meest comfortabele, mede doordat je overnacht op de ferry. Maar ook door de luxere treinen waarin je rijdt, in vergelijking met de iets minder luxe treinen in de Balkan. Ook voor de route via Italië moet je 3 nachten berekenen, waarvan één op de nachtboot. Kijk hier voor info over de ferry en hier voor informatie over toeslagen op de treinen. Met Interrail krijg je meestal ook korting op de ferry.

Athene

De treinroute via de Balkan loopt via Thessaloniki, zie hierboven. De trein van Thessaloniki naar Athene duurt gemiddeld zo’n 5,5 uur, maar ze zijn er ook van 4,5 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 19,- of zijn inbegrepen in de Interrailpas.

Als je de route via Italië neemt, dan kom je met de ferry aan in Patras. Vanaf Patras is het een paar uurtjes rijden met een bus (de treinverbinding wordt verbouwd). Tickets verkrijgbaar in de haven of bij de buschauffeur en zijn verkrijgbaar vanaf € 15,-.

 

 

Geef een reactie