Niet veel mensen kunnen je iets vertellen over Thessaloniki. Dat komt doordat de stad in het noorden van Griekenland niet zo beroemd is als Athene of één van de eilanden. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien en te doen is. Want dat is namelijk wel zo! Lees alles over Thessaloniki in onze Thessaloniki reistips en kom meer te weten over deze interessante stad.

Over Thessaloniki

Havenstad Thessaloniki ligt aan de noordoostkust van de Egeïsche Zee en is de tweede stad van Griekenland. De afstand tussen Thessaloniki en hoofdstad Athene is zo´n 520 kilometer. Thessaloniki is een moderne metropool, waarin ruim 1 miljoen mensen wonen, met een mix van historische en moderne gebouwen. 

Thessaloniki kent zijn oorsprong in 315 voor Christus en groeide uit tot de tweede stad van het Byzantijnse Rijk. In 1430 is de stad overgenomen door de Ottomanen en werd de Thessaloniki een belangrijke havenstad. Pas in 1912 kwam Thessaloniki weer in Griekse handen. 

Bezienswaardigheden in Thessaloniki

Byzantijnse Rijk

Dankzij de belangrijke positie in het Byzantijnse (Oost-Romeinse) Rijk werd er flink gebouwd in Thessaloniki. Gelukkig zijn er hedendaags nog een aantal van deze prachtig versierde Byzantijnse gebouwen te bezichtigen. Een aantal daarvan beschrijven we hieronder.

Romeins Forum

Het Romeinse Forum is een marktplein uit het einde van de 2e eeuw en is het centrale punt van de historische binnenstad van Thessaloniki. Je vindt er naast leuke winkels en restaurantjes ook een amfitheater en een citadel. Het amfitheater kun je dagelijks bezoeken tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds en is zeker één van onze Thessaloniki reistips.

Galerius Bogen

Van de vier oorspronkelijke versierde bogen is er nog één over. Deze triomfbogen werden in het jaar 306 gebouwd en versierd ter ere van keizer Galerius. Het is één van de oudste nog bestaande gebouwen van Thessaloniki.

Rotonda

Rotonda dateert ook uit de 4e eeuw en heeft zich ontwikkeld van mausoleum, kerk, moskee en later weer als kerk. Het imposante gebouw met sierlijke boog is van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen. 

Kerken

Er zijn in Thessaloniki kerken te bezichtigen uit verschillende eeuwen, zoals hoofdkerk Agios Dimitrios met mozaïeken uit de 7e eeuw. Of Agia Sophia uit de 8e eeuw met versieringen uit de 9e en 12e eeuw. En Panagia Chalkeon met mooie fresco’s uit de 11e eeuw. 

Ottomaanse Rijk

Na de bezetting door de Ottomanen in 1430 werd de stad snel bevolkt door moslims uit Turkije en andere delen van de Ottomaanse Rijk. Logischerwijs kreeg Thessaloniki er daarna een aantal speciale gebouwen bij. Hieronder vertellen we er meer over. 

Witte Toren

De Witte Toren is hét herkenningspunt van Thessaloniki en staat op bijna alle ansichtkaarten. De toren is een kleine 34 meter hoog en geeft vanaf het terras op de 6e etage een mooi uitzicht over de stad en de haven. De Witte Toren is in de 15 eeuw door de Ottomanen gebouwd en werd gebruikt als wachttoren, gevangenis en executieplaats. 

Bey Hamam

Bey Hamam was het eerste en belangrijkste Ottomaanse badhuis van Thessaloniki en werd in 1444 gebouwd. Je kunt het badhuis gratis bezoeken en geeft een leuk inkijkje in hoe men vroeger gebruik maakte van het badhuis. In een aantal kamers zijn ook nog originele fresco’s te zien, wat aangeeft hoe belangrijk dit badhuis was. 

Markten in Thessaloniki

Een bezoek aan Thessaloniki is niet compleet zonder het bezoeken van één van de markten en is dan ook één van onze Thessaloniki reistips. Je kunt kiezen uit vele markten, maar de markten die wij aanraden zijn de Modiano markt, Kapani markt, Bezesteni markt en de Pit Pazar markt. Op deze markten vind je naast eten en drinken ook leuke spulletjes en kleding. 

Rotonda Thessaloniki

Rotonda

White Tower Thessaloniki

Witte Toren

Naar Thessaloniki reizen

Je kunt op verschillende manieren een reis naar Thessaloniki maken. Met de auto is dit een zeer lange reis en is het niet anders dan onderweg meerdere keren te overnachting, met het vliegtuig ben je er relatief snel, en met de trein is het een geweldig avontuur. Bij de Thessaloniki reistips hieronder geven we de mogelijkheden per auto, vliegtuig en trein naar Thessaloniki.

Vliegen naar Thessaloniki

Thessaloniki is direct bereikbaar vanaf Amsterdam. Transavia biedt deze vluchten aan vanaf € 42,- per persoon per vlucht. De vlucht duurt iets korter dan 3 uur. De afstand van Thessaloniki Airport Makedonia (SKG) naar het centrum van de stad is ongeveer 15 kilometer.

Auto naar Thessaloniki

Met de auto van Nederland naar Thessaloniki doe je in iets minder dan 22 uur rijden. De afstand van Utrecht naar Thessaloniki is ruim 2.300 kilometer. Als je met meerder chauffeurs kunt afwisselen is het in één dag te doen, maar om het relaxter aan te doen zou je ervoor kunnen kiezen te overnachten in Duitsland en Kroatië. De totale kosten voor benzine, tolwegen en een vignet bedragen € 255,- per enkele reis. Voor Thessaloniki is de route via Italië niet handig, want dan maak je een enorme omweg, maar is wel interessant. Vanaf het zuiden van Italië, vanuit de haven van Brindisi, kun je dan de veerboot nemen naar Griekenland. 

Trein naar Thessaloniki

De verbinding van Nederland naar Thessaloniki is op twee manieren mogelijk: geheel over land via de Balkan of deels met een veerboot via Italië. De route over land neemt zo’n 3 nachten in beslag en loopt via München en Belgrado naar Thessaloniki. We raden aan om te reizen met een Interrailpas. Kijk hier voor uitgebreide info over toeslagen en coupétypes.

De route via Italië is de meest comfortabele, mede doordat je overnacht op de ferry. Maar ook door de luxere treinen waarin je rijdt, in vergelijking met de iets minder luxe treinen in de Balkan. Ook voor de route via Italië moet je 3 nachten berekenen, waarvan één op de nachtboot. Kijk hier voor info over de ferry en hier voor informatie over toeslagen op de treinen. Met Interrail krijg je meestal ook korting op de ferry.

Thessaloniki hotel tips

In Thessaloniki heb je een ruime keuze aan hotels, studio’s en appartementen. Op onze Thessaloniki hoteltips pagina geven we een aantal handige tips voor het boeken van jouw ideale accommodatie. Heb je hier geen tijd of zin in, bekijk dan de Thessaloniki reistips van hieronder. 

Studio apartment Thessaloniki

Elegant Studio

Gloednieuwe appartementen in het hart van het stadscentrum van Thessaloniki. Minimal, industrieel en gezellig. Volledig gerenoveerde appartementen op een toplocatie. Elegant Studio is geschikt voor twee volwassenen in een kingsize bed met groot matras. Totale afmeting van het appartement is 30 m2. Op loopafstand vindt u alles wat u nodig heeft. Het appartement wordt beoordeeld met een 9,8!

Hotel bekijken

The Green Door hotel apartment Thessaloniki

The Green Door

The Green Door ligt in het centrum van Thessaloniki, op minder dan 1 km van het Archeologisch Museum van Thessaloniki. Het biedt een tuin, airconditioning en gratis WiFi. Het Aristoteles-plein ligt op 850 m afstand. Het appartement is voorzien van 2 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een badkamer met een bidet en gratis toiletartikelen. Gasten geven een 9,9!

Hotel bekijken

Naast de Thessaloniki hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Thessaloniki te vinden. Zowel budget accommodaties, als luxe accommodaties op locaties in het centrum of net daarbuiten. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen in Thessaloniki te vinden. Zeker als je buiten de drukke periodes reist. Je kunt ook een combinatie van vervoer en accommodatie boeken. Deze pakketreizen zijn ook erg interessant.


Zoek hotel aanbiedingen

Thessaloniki

Meer Thessaloniki reistips

Ben je op zoek naar nog meer Thessaloniki reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Thessaloniki of Griekenland te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Thessaloniki. Deze is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie