Op deze pagina over de geografie van Griekenland, bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergtes beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Griekenland.

Ligging

Griekenland ligt in Zuidoost-Europa op het zuidelijkste deel van het Balkan-schiereiland. Het heeft een oppervlakte van 131.957 km2 en een inwonertal van 11 miljoen mensen. Het noordwesten van Griekenland is bergachtig, terwijl het zuiden en zuidoosten voornamelijk uit kustlijn en eilanden bestaat. Het zuidelijke deel van het vasteland wordt gevormd door schiereiland Peloponnesos.

Zee

De westkust van Griekenland ligt aan de Ionische Zee, de zuidkust aan de Middellandse Zee en de Zee van Kreta, terwijl de oostkust aan de Egeïsche Zee ligt.

Kustlijn

De kustlijn van Griekenland heeft een totale lengte van wel 13.700 kilometer. Griekenland is grotendeels omringd door water. Alle plaatsen in Griekenland liggen binnen 100 kilometer afstand van de kust. Het is dan ook een vakantieland waar veel toeristen heen gaan voor de prachtige kustplaatsen.

Gebergte

Griekenland is een zeer bergachtig land en bestaat voor 80% uit bergen. Van het noordwesten, aan de grens met Albanië, naar het zuiden van Griekenland ligt het Pindosgebergte. Het hoogste punt van Griekenland ligt echter in het oosten, niet ver van de Egeïsche Zee. Dit is de heilige berg Olympus (2.917 meter).

Eilanden

Er zijn meer dan 2000 eilanden in Griekenland, waarvan er slechts 170 bewoond worden. Sommige eilanden zijn privébezit. De bekendste eilanden zijn Kreta, Corfu, Zakhyntos, Kos, Santorini, Lesbos en Rhodos. Kreta is het grootste eiland, met een oppervlakte van 8.336 km2. Dat is even groot als Zeeland, Noord-Brabant en Limburg samen!

Buurlanden

Het noorden van Griekenland grenst aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en het oosten grenst aan Turkije. De rest van Griekenland grenst aan de verschillende zeeën.

 

geografie-van-griekenland-kaart

Hopelijk heb je iets gehad aan deze pagina over Geografie van Griekenland. Kijk voor alle andere info over Griekenland op Griekenland reistips.

[rwp_box_form id=”0″]

[rwp_box_form id=”0″ post=”11717″]

Geef een reactie