Het klimaat van Griekenland is te omschrijven als mediterraans, met milde winters en warme zomers. Griekenland staat vooral bekend om de zomerse eilanden, maar het land kent ook hoger gelegen gebieden waar in de winter zelfs geskied kan worden. Maar dat is niet waar de meeste mensen voor naar Griekenland gaan, want dat zijn juiste de zomerse bestemmingen. Maar wanneer is nu eigenlijk de beste reistijd voor Griekenland?

Enkele feiten

Klimaat en weer van Griekenland

Het grootste deel van Griekenland heeft een mediterraans klimaat met warme zomers en milde winters. De zomers in Griekenland zijn warm en droog en hittegolven komen geregeld voor. Met name de zuidelijk gelegen steden en de eilanden hebben grote kans op lange periodes van hitte in de maanden van juni tot en met augustus. 

Temperatuur in Griekenland

In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen, tot wel 40 graden Celsius. Tijdens de wintermaanden komt de gemiddelde temperatuur niet onder de 4 graden Celsius, al zijn er wel plekken waar sneeuw kan vallen. De meeste mensen komen naar Griekenland vanwege het warme weer. In juni, juli en augustus ben je dan ook verzekerd van warme tot zeer warme dagen. De gemiddelde minimum temperatuur in de zomer schommelt rond de 23 graden Celsius. Hiermee kun je voor jezelf bepalen wat de beste reistijd voor Griekenland is. 

Temperatuur in Kaapstad

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt. 

Vanaf mei tot en met augustus is het in Griekenland raadzaam goed te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht sterk. We raden aan om meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI. In de andere maanden is de zon zeker niet te onderschatten en moet je ook zeker smeren. Één a twee keer per dag is doorgaans voldoende.

Neerslag in Griekenland

Over het algemeen valt er weinig neerslag in Griekenland. De meeste neerslag valt in de wintermaanden november tot en met maart en in vooral in het noordwesten van het vasteland. In de zomermaanden valt weinig regen in Griekenland en zijn droge periodes eerder regel dan uitzondering. 

Neerslag in Kaapstad

We hopen dat je iets hebt gehad aan deze klimaat informatie en de beste reistijd voor Griekenland. Voor meer info over Griekenland raden we één van onze andere pagina’s aan, zoals de Griekenland reistips.

Geef een reactie