Het is de populairste stad ter wereld om te bezoeken, de Franse hoofdstad Parijs. De stad staat erom bekend de stad van de liefde te zijn en trekt met zijn Eiffeltoren, Notre Dame, Sacre Coeur en Arc de Triomphe jaarlijks vele miljoenen toeristen aan. De stad ontleent zich vanuit Nederland gezien dan ook perfect voor een weekendje weg! Lees onze handige Parijs reistips en vind je weg in de levendige en romantische wereldstad Parijs!

[google_map_easy id=”5″]

Over Parijs

Lange tijd was Parijs een dorp van bescheiden omvang dat aan de zuidelijke oever van de Seine lag. In 52 voor Christus veroverde Julius Caesar het dorp van de Parisii vanwege de strategisch liggen op meerdere handelsroutes waarna het de naam Lutetia Parisiorum kreeg. Om zich te beschermen tegen plunderaars werd de nederzetting verplaats naar Île de la Cité, het eiland midden in de Seine waar je vandaag de dag nog altijd de middeleeuwse gebouwen van de kathedraal Notre-Dame, de Conciergerie en Sainte-Chapelle vindt. Later bouwden de Romeinen aan de linkeroever van de Seine een nieuwe stad.

Parijs doorstond door de jaren heen aanvallen van de Hunnen, en de plunderingen van de Vikingen. Ook werd Parijs in 1420 nog door de Engelsen bezet. Toch ontwikkelde de stad zich in de middeleeuwen flink, mede door de toenemende handel met de Hanze. De stad werd uitgebreid, de moerassige rechteroever werd drooggelegd en de Pont Neuf en de Jardin du Luxembourg werden aangelegd. Tijdens de Renaissance en Verlichting groeide de stad echter explosief en werd Parijs zelfs de grootste christelijke stad ter wereld. Na de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 was de Franse Revolutie een feit en werden er veel veranderingen aangebracht. Tien jaar later greep Napoleon de macht en veroverde grote delen van Europa. Parijs werd het centrum van Europa.

Hoe kom je er

Wereldstad Parijs is op verschillende manieren vanuit Nederland te bereiken. De vier meest voordehand liggende manieren zijn per trein, bus, vliegtuig of eigen auto. Aan elke manier van vervoer naar Parijs zijn natuurlijk voor-en nadelen verbonden. Zo verschillen alle vervoersmogelijkheden qua reistijd, kosten, comfort en milieubelasting. Het antwoord op de vraag “Hoe kom je er” hangt dus erg af van de inhoud van je portemonnee, hoeveel tijd je hebt, welke mate van comfort je wenst en hoe milieubewust je bent. Hieronder een overzicht van de mogelijke manieren van vervoer naar Parijs en de voor-en nadelen ervan zodat je zelf een overweging kunt maken.

Trein naar Parijs

Thalys

Trein naar Parijs

Gare Du Nord

Trein naar Parijs

Onze keuze voor vervoer naar Parijs is absoluut de trein. Het is veruit de snelste manier om naar Parijs te reizen en ook de meest milieuvriendelijke. Sinds 2008 rijdt er een snelle rechtstreekse trein naar Parijs toe. Met deze Thalys hogesnelheidstrein reis je zonder overstap vanaf Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS of Brussel Midi naar Parijs. Vanaf Amsterdam doe je 3u20m over de rit terwijl je er vanaf Rotterdam slechts 2u37 minuten over doet. Dagelijks rijdt er ongeveer 7 keer een trein van Nederland naar Parijs en ook rijdt er dagelijks ongeveer 7 keer een trein van Parijs naar Nederland terug. Er zijn veel voorzieningen in de Thalys aanwezig om je een zo comfortabel mogelijke reis te laten hebben. Denk aan een boordbistro voor een kop koffie of een broodje, stopcontacten en bagagerekken.

De prijs voor een treinticket naar Parijs begint bij €35 voor volwassenen en bij €15 voor kinderen t/m 11 jaar per enkele reis (retour het dubbele). Je kunt al een treinticket naar Parijs boeken vanaf 120 dagen voor vertrek (4 maanden). Boek je op tijd, dan is de kans op een goedkoop treinticket groot. Wacht je met boeken, dan lopen de prijzen op. Op korte termijn (binnen enkele dagen voor vertrek) kan de prijs zijn opgelopen tot wel het 3 a 4-voudige (+/- €130 ). Boek je treinkaartje naar Parijs dus op tijd om veel geld te besparen. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen hier.

Voor jongeren (12 t/n 27 jaar) en ouderen (60+) zijn er speciale tarieven. Deze tarieven zijn echter hoger dan de voordeligste vroegboektarieven van de Thalys.

In Parijs kom je met de Thalys aan op treinstation Paris Gare Du Nord, het grootste treinstation van Europa. Vanaf hier kan je per metro eenvoudig doorreizen naar je hotel.

Vliegen naar Parijs

Parijs Airport

Vliegen naar Parijs

Metrostation

Vliegen naar Parijs

Natuurlijk is het ook mogelijk om te vliegen naar Parijs. Vanaf welk vliegveld in Nederland kan je naar Parijs vliegen? Vreemd genoeg alleen vanaf Amsterdam.

Vanuit Amsterdam Schiphol gaan er dagelijkse meerdere rechtstreekse vluchten naar Parijs van KLM, Air France en Transavia. De luchthaven van aankomst in Parijs is Parijs Orly (Transavia) of Parijs Charles de Gaulle (KLM en Air France). De gemiddelde vliegduur van Amsterdam naar Parijs is 1 uur en 20 minuten. Een vliegticket naar Parijs boek je vanaf €35 per enkele reis.

Let erop dat er drie vliegvelden in Parijs zijn: Parijs Charles de Gaulle, Parijs Orly en het minder bekende Parijs Beauvais.

Paris Orly
Vliegveld Paris Orly ligt ten zuiden van de stad en dichter bij Paris dan de andere twee vliegvelden. Je kan met de trein, tram en bus van Paris Orly naar het centrum van Parijs reizen.

Vanaf terminal 4 kan je de Orlyval trein naar station Anthony nemen (elke 5 – 15 min). Daar kan je vervolgens op elke RER B trein richting het noorden stappen. Alle deze treinen komen in Parijs uit, zoals bij treinstation Denfert-Rocherau in de wijk Montparnasse. Een treintticket van vliegveld Orly naar Parijs kost je ongeveer €12 per enkele reis. Let erop dat het ticket dat je koop ook geldig is op de Orylval. Exclusief overstaptijd ben je ongeveer 30 minuten onderweg.

Ook kan je de tram naar Parijs nemen (+/- elk 8 min). Onder terminal 4 kan je in tram T7 stappen richting Villejuif-Louis Aragon (€2, ticket t+ uit de automaat). Daar stap je vervolgens over op de metro naar Chatelet. Je hebt hier een nieuw ticket voor nodig. In totaal ben je ongeveer 50 minuten onderweg excl. overstaptijd.

Naast enkele goedkopere maar omslachtige opties bestaat er een rechtstreekse bus van Orly naar Parijs centrum, buslijn 1 van Le Bus Direct. Vanaf het vliegveld wordt je voor €12 naar enkele stations in Parijs (waaronder Gare Montparnasse) gebracht.

Paris Charles de Gaulle
Vliegveld Paris Charles de Gaulle, soms ook wel Roissy Airport genoemd, is het grootste vliegveld van Frankrijk en ligt ten noorden van Parijs. Het is qua oppervlakte ook één van de grootste vliegvelden ter wereld en wordt door veel reizigers als onoverzichtelijk beschouwd. Soms moet je goed zoeken naar de weg. Met de CDGVal shuttle trein kan je tussen de drie terminals van het vliegveld heen en weer reizen.

De beste manier om van vliegveld Charles de Gaulle naar het centrum van Parijs te komen is de trein. Het is de snelste en makkelijkste manier. Vanaf terminal T2 en T3 rijdt er elke 8 minuten een directe trein (RER trein lijn B) naar het centrum van Parijs. De trein stopt op de station Gare du Nord, Châtelet-Les Halles, Saint-Michel Notre-Dame, Luxembourg, Port-Royal, Denfert-Rochereau en Cité Universitaire. Een treinticket kost je ongeveer €10 (uit de automaat te halen). Met een Paris Visite kaart voor 5 zones mag je ook van de lijn gebruik maken.

Een veel minder interessante optie om van Vliegveld Charles de Gaulle naar Parijs te komen is de bus. Vanaf alle drie de terminals vertrekt een Roissybus shuttle naar de stad. Vanwege grote verkeersdrukte kan je er lang onderweg zijn. Ook met de Paris Visite 5 zones mag je de bus gebruiken. Een los ticket kost je ongeveer €12,50 per persoon.

Express 93 is een goedkoop alternatief.

Er zijn ook nog enkele andere alternatieve busverbindingen mogelijk die goedkoper zijn. Echter kom je dan op kleinere stations aan of moet je soms overstappen.

Paris Beauvais
Vliegveld Paris Beauvais ligt zo’n 70 kilometer van Parijs af maar wordt weinig meer gebruikt. In ieder geval niet voor vluchten vanuit Nederland.

Bus naar Parijs

Reis je liever met een bus naar Parijs? Dat is ook mogelijk. Dagelijks rijden er vanuit Nederland ook diverse bussen naar Parijs. Dagelijks rijden er ongeveer 22 bussen vanuit Amsterdam naar Parijs waarvan de meeste rechtstreeks. In sommige gevallen moet je overstappen (vaak in Brussel of Antwerpen). Via Flixbus kan je eenvoudig aan je buskaartje naar Parijs komen. De prijs voor een buskaartje naar Parijs begint bij €18,99 per enkele reis. De rit duurt ongeveer 7u20m.

Auto naar Parijs

Een laatste optie is de auto. Indien je met meerdere mensen reist is de auto soms de voordeligste optie van reizen naar Parijs. Echter is de reistijd aanzienlijk langer dan wanneer je met de trein reist en ook valt het niet altijd even mee om een goede parkeerplek in Parijs te vinden!

Leukste bezienswaardigheden in Parijs

Louvre

Bezienswaardigheden in Parijs

Je zal jezelf niet snel vervelen in Parijs. Dagenlang kan je ronddwalen om alle top bezienswaardigheden in Parijs af te gaan. Naast de Eiffeltoren, de Notre Dame, Sacre Coeur, Arc de Triomphe, Jardin du Luxembourg, Place de la Bastille, Pont Neuf, begraafplaats Père Lachaise, Hôtel des Invalides, Hôtel de Ville, Palais du Luxembourg, Grand Palais, Opéra Garnier en Palais-Royal zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in Parijs die meer dan de moeite van een bezoek waard zijn. Ook zijn er nog veel musea te bezoeken zoals Musée d’Orsay, Centre Georges Pompidou en Musée Picasso.

Parijs hotel tips

Van een wereldstad als Parijs mag je zeker verwachten dat er volop overnachtingsmogelijkheden zijn. En dat klopt ook. Er zijn enkele duizenden hotels, B&B’s en appartementen in Parijs te vinden. Van budget hotels tot luxe hotels, er is voor ieder wat wils. Wil je op een toplocatie in Parijs overnachten, dan betaal je daar natuurlijk wel voor. Vooral hotels in Parijs in arrondissement 7 (bij de Eiffeltoren) en arrondissement 4 (bij Île de la Cité) zijn behoorlijk duur. Kies je voor een verblijf in arrondissement 11 t/m 20 die wat buiten het centrum van Parijs vandaan liggen, dan ben je vaak stukken voordeliger uit. Verblijf in de overige arrondissementen zit hier qua prijs tussenin. Bekijk onze Parijs hotel tips die we uit eigen ervaring hebben samengesteld per wijk!

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

Geef een reactie