Londen is de hoofdstad van Groot-Brittannië en tevens de grootste stad van West-Europa. De stad aan de rivier de Thames kent een rijke historie die terug gaat naar de Romeinse Tijd en grote rijkdom kende tijdens de hegemonie van het Britse Rijk. Van deze periode zijn vandaag de dag nog meerdere prachtige gebouwen te bewonderen, daarover later meer. Sinds de Brexit is de toekomst van Londen ietwat onzeker, al heeft de geschiedenis ook geleerd dat de Engelsen er altijd weer bovenop komen. Lees alles over deze bijzondere stad in onze Londen reistips. 

Over Londen

Londen is de hoofdstad van Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk en ligt in het zuidoosten van het Britse eiland. Onder aanvoering van Londen was het Britse Rijk het grootste imperium ter wereld, met in elke uithoek van de wereld wel een kolonie. De rijkdom groeide en groeide, wat ervoor zorgde dat Londen tussen 1831 en 1925 ook de grootste stad ter wereld was. Tegenwoordig zijn ze een paar plaatsen gedaald, maar is Londen met ruim 8,6 miljoen inwoners nog wel de grootste stad van West-Europa. Lees hieronder verder voor onze Londen reistips.

Bezienswaardigheden in Londen

Londen is een wereldstad van grote proporties. Dankzij de rijke geschiedenis heeft de hoofdstad van Groot-Brittannië veel te bieden op het gebied van cultuur en de daarbij behorende historische gebouwen. Sommige bezienswaardigheden in Londen mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan de stad. Daarnaast geven we ook een aantal Londen reistips die minder bekend zijn, maar volgens ons zeker de moeite waard zijn om heen te gaan.

Big Ben bewonderen

Als er iets iconisch is voor Londen dan is het Big Ben wel! Officieel heet de kloktoren van Westminster Palace gewoon Clock Tower, al werd dat in 2012 weer aangepast naar Elizabeth Tower ter ere van koningin Elizabeth. Maar in de volksmond zal de wereldberoemde toren altijd Big Ben blijven heten. De bouw van de 96 meter hoge toren is in 1859 afgerond en daarmee was de klok op dat moment de grootste en meest accurate klok ter wereld. Vandaag de dag wordt de klok nog elke 15 minuten geluid en is het tot 15 kilometer verderop te horen. Vanzelfsprekend behoort de Big Ben tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen.

Westminster Palace

Zoals hierboven verteld is Big Ben de kloktoren van Westminster Palace. Maar wat is Westminster Palace eigenlijk? Het Palace of Westminster, ook wel bekend als Houses of the Parliament, staat midden in Londen aan de Theems. In dit paleis is het Britse parlement gezeteld en worden alle belangrijke politieke beslissingen voor Groot-Brittannië genomen. Binnen kijken gaat helaas niet, maar van buiten is Westminster Palace ook een prachtige verschijning en één van de highlights van Londen.

Indrukwekkende Tower Bridge

Een ander iconisch gebouw van Londen is de Tower Bridge. Deze indrukwekkende brug, voltooid in 1894, dankt zijn naam aan het naastgelegen gebouwencomplex Tower of London en dus niet wat veel mensen denken aan de twee torens die op de brug staan. Het deel tussen deze torens wordt ook wel een basculebrug genoemd en kan eventueel open voor hoge schepen. Op 44 meter hoogte zorgen twee loopbruggen voor extra verbinding en versteviging van deze magistrale constructie. De Tower Bridge vormt letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Londen!

Tower of London

De Tower of London is dus naamgever van de hierboven beschreven Tower Bridge. En dat is niet zomaar. De Tower of London is een ontzettend belangrijk gebouwencomplex voor Londen en heel Groot-Brittannië. Het heeft onder andere dienst gedaan als fort tegen Normandische veroveraars, als koninklijk paleis, gevangenis, garnizoen, munt, arsenaal en museum. En omdat het deels een museum is kun je het ook van binnen bekijken. Zeker doen!

Reuzenrad London Eye

Voor het beleven van attractie en tegelijkertijd genieten van een mooi uitzicht over Londen kan alleen bij London Eye. Dit reuzenrad staat aan de zuidelijke oever van de Theems, aan de overkant van Westminster Palace. London Eye is 135 meter hoog en bij helder weer kun je tot wel 40 kilometer ver kijken! De rij voor London Eye kan behoorlijk lang zijn, dus één van onze Londen reistips is om vooraf een kaartje te kopen, zodat je een stuk sneller aan de beurt bent.

Gratis musea in Londen

Cultuur staat hoog in het Britse vaandel, dus vinden ze dat musea voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat betekent dat je voor de meeste musea gratis naar binnen mag! Londense musea die hieraan meedoen zijn het Tate Modern, Tate Britain, British Library, Victoria and Albert Museum, Science Museum, National Gallery, Natural History Museum en één van onze Londen reistips: het British Museum, waar 2 miljoen jaar aan historie en cultuur te bewonderen is.

Royal Buckingham Palace

Buckingham Palace ligt in de wijk Westminster en doet dienst als de Londense residentie en administratief hoofdkantoor van het Britse Koninklijk Huis. Het prachtige paleis wordt al sinds de opening in 1705 bewaakt door The Queen’s Guards en is vandaag de dag een graag geziene ceremonie van de wisseling van de wacht. Je kunt Buckingham Palace na het kopen van een ticket ook van binnen bewonderen.

Ontspannen in Hyde Park

Voor een beetje ontspanning en frisse lucht kun je het beste naar Hyde Park gaan. Dit grote park met meren en velden ligt in het westen van het Londense centrum en is op meerdere plekken toegankelijk. Hyde Park werd in 1536 voornamelijk gebruikt als jachtgebied voor het Koninklijk Huis, maar nadat het park in 1637 open ging voor het grote publiek werd Hyde Park een zeer populaire ontspanningsplek voor de hardwerkende Londenaren. En dat is nog steeds zo!

Rijden in een dubbeldekker

Wat is er nou typisch Londen? Precies, dubbeldekkers! Deze rode bussen worden nog steeds gebruikt, al zijn ze tegenwoordig wel vaak beplakt met reclame. Je kunt met de dubbeldekker meerijden in het openbaar vervoer of meerijden met een hop-on-hop-off dubbeldekker. Voor de bus van het OV raden we een OV-kaart aan, die je ook voor de metro kunt gebruiken. Voordeel van de hop-on-hop-off dubbeldekker is dat je ook nog wat komt te weten over de plekken waar je langs rijdt.

Kleurrijk Notting Hill

Bekend van de gelijknamige film uit de jaren 90 is Notting Hill een populaire bezienswaardigheid van Londen. Het is ook echt een leuke buurt, met kleurrijke huisjes en gezellige straten. Als perfecte afsluiter van Notting Hill moet je ook even een pint & pie nuttigen in één van de pubs.

Hip Borough Market

Wil je juist iets minder traditioneel Brits eten, dan kun je het beste naar Borough Market gaan. Deze markthal in de wijk Southwark is een hippe plek waar je originele spullen en kleding kunt kopen, maar waar je dus ook terecht kunt voor een gevarieerd aanbod van eten en drinken. Van Aziatisch tot Afrikaans en van verse sapjes tot spectaculaire cocktails. Borough Market is daarom zeker één van onze Londen reistips!

Big Ben

Big Ben

Notting Hill

Notting Hill

Hoe kom je er

Londen ligt niet ver van Nederland, dus je kunt de stad snel en makkelijk bereiken. Het snelst is per per vliegtuig, maar de trein is een goed en duurzamer alternatief. Een andere voordelige optie is de touringcar. Of ga over de Noordzee en pak de veerboot naar de haven van Harwich, om vanaf daar per trein of bus naar het centrum van Londen te reizen. Ga je liever met eigen vervoer, dan kun je met de auto door de Kanaaltunnel naar Londen rijden.

Vliegen naar Londen

Het is vaak niet erg moeilijk om een goedkoop vliegticket naar Londen te boeken. De reistijd van een vlucht van Amsterdam naar Londen is slechts 1 uur! Ook is het mogelijk om vanaf Eindhoven of Rotterdam naar Londen te vliegen alleen moet je soms wel een keer overstappen. Een vliegticket naar Londen boek je al vanaf € 22,-.

Londen heeft maar liefst vijf vliegvelden in de regio, waarvan Heathrow Airport (LHR), Gatwick Airport (LGW), Stansted Airport (STN), Luton Airport (LTN) en London City Airport (LCY) in connectie staan met de Nederlandse vliegvelden. Let goed op naar welk Londens vliegveld je vliegt, want de reistijd naar het centrum van Londen kan enorm verschillen.

Trein naar Londen

Met de trein naar Londen reizen is ook een goede optie, hoewel je natuurlijk wel langer onderweg bent dan wanneer je vliegt. Daartegenover staat dat je veel minder belastend bent voor het milieu en je direct in het centrum van Londen aankomt! Er zijn treinverbindingen met een overstap in Brussel, maar tegenwoordig zijn er ook directe Eurostar treinen van Amsterdam en Rotterdam naar Londen St. Pancras station. De snelste verbinding duurt 3 uur en 29 minuten. Een treinticket voor de rechtstreekse Eurostar heb je al vanaf € 46,- per enkele reis, inclusief zitplaatsreservering.

Eventueel kun je ook met een Interrail pas reizen. Je moet dan nog wel een toeslag voor de Eurostar betalen, maar als je verder reist dan Londen alleen kan het zeer voordelig zijn in vergelijking met losse treintickets in Groot-Brittannië.

Bus naar Londen

Londen is ook goed met de bus bereikbaar en zeer voordelig. Er zijn al tickets verkrijgbaar vanaf € 4,99 per enkele reis! Maar gemiddeld heb je een enkeltje voor zo’n € 30,- per persoon. De busreis doet er ongeveer 11 uur over, dus je moet wel rekening houden met een lange zit. Flixbus biedt dag- en nachtbussen aan vanaf Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Bijlmer Arena, Rotterdam CS, Utrecht CS, Den Haag CS en deze komen in Londen aan op London Victoria Coach Station.

Auto

Londen is ook goed met de auto bereikbaar. Vanaf Utrecht is het 500 kilometer naar Londen en daar doe je zo’n 6 uur over per enkele reis. Je rijdt dan via Antwerpen, Brugge, Calais en de Kanaaltunnel naar Engeland. Kosten voor brandstof en tol bedragen gemiddeld € 50,-, maar is sterk afhankelijk van het type auto waarmee je de reis gaat maken.

Pakketreizen naar Londen

Er zijn verschillende pakketreizen naar Londen en Groot-Brittannië te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld een vlucht met hotel of een busreis met verblijf in één boeken. Je kunt ook een rondreis in Groot-Brittannië maken en meerdere steden of landen combineren.

Londen-reistips

Meer Londen reistips

Ben je op zoek naar nog meer Londen reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Groot-Brittannië te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Londen. Deze boeken zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie