Reizen naar Duitsland is op verschillende manieren mogelijk, zoals met de trein, auto of vliegtuig. Het hangt af van waar je in Duitsland naartoe wilt wat de reisduur en kosten zijn. Op deze vervoer naar Duitsland pagina geven we aan hoe je met de auto, trein en vliegtuig naar Duitsland kunt reizen, hoe lang je erover doet en wat de kosten zijn.

Vliegen naar Duitsland

Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar bestemmingen in Duitsland. De meeste rechtstreekse verbindingen zijn vanaf Schiphol en gaan naar Berlijn, München, Stuttgart, Hamburg en Frankfurt. Hieronder geven we per stad aan hoe lang je erover doet, welke luchtvaartmaatschappij het aanbiedt, wat de kosten zijn en wat de afstand van het vliegveld naar het centrum van de stad is.

Berlijn

Het vliegveld Berlijn-Tegel (TXL) is per directe vlucht te bereiken vanaf Amsterdam en duurt zo’n 1,5 uur. Er worden vluchten vanaf Schiphol aangeboden door KLM en Easyjet. KLM biedt vliegtickets aan vanaf € 61,- en Easyjet vanaf € 19,-. Luchthaven Berlin-Tegel ligt 8 kilometer van de stad af.

München

Vanaf Amsterdam Schiphol gaat er een directe vlucht naar München. Deze doet er gemiddeld 1,5 uur over en wordt aangeboden door KLM en Eurowings. Tickets zijn al te vinden vanaf € 65,- per persoon per vlucht. De afstand van vliegveld München Airport (MUC) tot aan het centrum van München is in vergelijking met andere steden behoorlijk groot, namelijk 38 kilometer.

Stuttgart

Flughafen Stuttgart (STR) is vanuit Nederland alleen direct bereikbaar vanaf Amsterdam Schiphol. Vliegtickets zijn er vanaf € 60,- en worden aangeboden Eurowings. Via AirFrance zijn tickets verkrijgbaar vanaf € 68,-. KLM biedt tickets aan voor € 98,-. De reisduur is nog geen anderhalf uur per vlucht. Afstand tussen het vliegveld van Stuttgart en het centrum van Stuttgart is 13 kilometer.

Hamburg

Er zijn twee betaalbare aanbieders van een directe vlucht tussen Schiphol en Hamburg (HAM): KLM en Eurowings. Tickets via KLM zijn verkrijgbaar vanaf € 62,-, tickets via Eurowings beginnen bij € 51,- per vlucht. Een vlucht van Amsterdam naar Hamburg duurt iets meer dan een uur. De afstand tussen Hamburg Airport en het centrum van Hamburg is slechts 11 km.

Frankfurt

Directe vluchten tussen Amsterdam en Frankfurt (FRA) worden door maar liefst 3 luchtvaartmaatschappijen aangeboden, namelijk KLM, Lufthansa en Brussels Airlines. Vliegtickets kosten bij Lufthansa en Brussels Airlines vanaf € 134,- per vlucht. Goedkoper ben je uit bij KLM, daar bieden ze tickets aan vanaf € 71,-. De vlucht duurt ongeveer een uur en de afstand tussen Frankfurt Airport en de stad is 12 kilometer.

Met de auto naar Duitsland

Duitsland is ideaal om met de auto naartoe en doorheen te rijden. De wegen zijn goed en je kunt er lekker doorrijden omdat er geen snelheidslimiet geldt op de snelwegen. Met een eigen auto ben je het voordeligst uit, in vergelijking met het vliegtuig of de trein. Zeker als je met meerdere mensen samen reist en je de kosten kunt verdelen. Hieronder een lijst met populaire autobestemmingen in Duitsland, met centraal vertrekpunt Utrecht. 

Keulen

De afstand van Utrecht naar Keulen is 230 kilometer. Hier doe je ongeveer 2,5 uur over en kost zo’n € 24,- per rit aan benzine. Kijk wel even op de website van ANWB of een milieu sticker verplicht is. Dan komen die kosten a € 14,- er nog bij.

Düsseldorf

De snelste weg van Utrecht naar Düsseldorf duurt 2 uur en 12 minuten over een afstand van 196 kilometer. Brandstofkosten bedragen zo´n € 20,- per enkele reis. Voor Düsseldorf is een milieu sticker verplicht, kijk voor meer info op de site van de ANWB.

Hamburg

Een autorit van Utrecht naar Hamburg duurt ruim 4,5 uur. Hiermee overbrug je een afstand van 457 kilometer. Brandstofkosten liggen rond de € 50,- per autorit. Voor Hamburg is geen milieu sticker nodig.

München

Als je met de auto naar München wilt rijden, moet je rekening houden met een rit van rond de 8 uur. De afstand van Utrecht naar München is 795 kilometer en de bijkomende brandstofkosten liggen om en nabij de € 80,-. Als je in München verblijft, dan is een milieu sticker verplicht. Kijk hiervoor op de website van de ANWB.

Berlijn

De afstand van Utrecht naar Berlijn is ongeveer 650 kilometer. Daar doe je iets meer dan 6,5 uur over met de auto en de kosten voor brandstof komen gemiddeld uit op € 55,- per rit. Ook voor Berlijn is de aanschaf van een milieu sticker verplicht. Hierover vindt je meer informatie op ANWB.nl.

Winterberg

Winterberg is een populaire wintersportbestemming voor Nederlanders. Het is niet zo ver rijden als naar Zwitserland of Oostenrijk, maar je kunt er wel lekker skiën. Met de auto is het ongeveer 3,5 uur rijden, over een afstand van 316 kilometer. Benzinekosten komen neer op zo´n € 35,- voor een enkele autorit. Een milieu sticker is niet nodig in Winterberg.

 

Met de trein naar Duitsland

De trein is niet de snelste manier, maar wel de meest duurzame manier van vervoer naar Duitsland. Je kunt tot 100% CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met de auto of het vliegtuig. Dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn: Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen, even rondlopen en op sommige treinen een drankje drinken in de restauratiewagon.

Als je zowel heen als terug en eventueel nog verder door Duitsland wilt treinen, dan raden we een Interrail Global Pass aan. Hier zit ook de treinreis van en naar jouw station in Nederland bij inbegrepen. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en / of nachttreinen bij te boeken. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon. Mocht je alleen binnen Duitsland gaan treinen, dan is een Interrail One Country Pass Duitsland een betere optie. Met deze pas zijn alleen de treinreizen binnen Duitsland inbegrepen.

Hieronder geven we gedetailleerdere informatie over de kosten van losse tickets, reisduur en aantal overstappen voor populaire Duitse treinbestemmingen.

Keulen

Er gaan rechtstreekse ICE hogesnelheidstreinen van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen. Deze treinrit duurt zo’n 2,5 uur. Een treinticket is het goedkoopst als je vroeg boekt, tickets komen al 6 maanden van tevoren vrij, en zijn dan al beschikbaar vanaf € 19,90. Een zitplaatsreservering kost € 4,-.

Düsseldorf

Ook naar Düsseldorf gaan rechtstreekse ICE treinen vanuit de treinstations van Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Dit is dezelfde trein die doorrijdt naar Keulen, zie hierboven. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 19,90 per persoon per enkele rit. Zitplaatsreservering a € 4,- is optioneel.

Frankfurt

De rechtstreekse treinverbinding met Frankfurt duur 4,5 uur vanaf Amsterdam. Deze trein stopt in Nederland nog in Utrecht. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 37,90, exclusief zitplaatsreservering van € 4,- per stoel.

Hamburg

Voor de verbinding met Hamburg moet minimaal één keer worden overgestapt, in Osnabrück. De treinreis duurt iets meer dan 5 uur en kost vanaf € 37,90 per persoon. Zitplaatsreservering a € 4,- raden we aan.

München

Ook naar München gaat helaas geen rechtstreekse verbinding. Vanaf Amsterdam zal je minimaal één keer moeten overstappen in Hannover. De treinrit duurt ruim 8,5 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 37,90 p.p. exclusief zitplaatsreservering van € 4,-.

Berlijn

Vanaf Amsterdam gaat er meerdere keren per dag een rechtstreekse Intercity naar Berlijn, die er zo’n 7 uur over doet. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 37,90,- per persoon per enkele rit. Zitplaatsreservering kost € 4,-. Andere stations in Nederland waarvan de rechtstreekse trein naar Berlijn vertrekt zijn Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Kijk hier voor treintickets naar Berlijn.

Harz

Voor liefhebbers van stoomtreinen is de treinrit met de stoomlocomotief door de Harz een aanrader. Deze stoomtrein vertrekt onder andere vanaf station Wernigerode Hbf. Vanaf Amsterdam moet je twee keer overstappen: in Hannover en Goslar. Totale reistijd is ruim 6,5 uur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 29,90, exclusief zitplaatsreservering van € 4,-.

Winterberg

Om met de trein naar Winterberg te reizen zal je minimaal twee keer moeten overstappen. Vanaf Amsterdam en Utrecht zijn de overstapstations Mönchengladbach en Dortmund. De totale reisduur is 7 uur en 15 minuten. Treintickets zijn al te koop vanaf € 29,90 per persoon. We raden aan zitplaatsreservering bij te boeken voor € 4,-.

 

 

Geef een reactie