Wil je binnenkort op reis naar Duitsland en zoek je naar een leuke bestemming? We hebben een aantal reisbestemmingen in Duitsland voor je uitgelicht. Hier beschrijven we deze steden, gebieden en wintersportplaatsen aan de hand van algemene en historische informatie alsook vanuit persoonlijke ervaringen.

Lees verder voor een beschrijving van deze reisbestemmingen in Duitsland:

Steden

Berlijn

Berlijn is één van de populairste steden van Europa en mag natuurlijk niet in het rijtje met reisbestemmingen in Duitsland ontbreken. De Duitse hoofdstad kent een roerig verleden en een opwindend heden. Berlijn ligt in het oosten van Duitsland en is met haar 3,7 miljoen inwoners de grootste stad van de Europese Unie. De rivier de Spree loopt van het zuidoosten naar het noordoosten door de centrum heen. Berlijn is de laatste jaren enorm populair, maar dat was weleens anders. De stad heeft een roerige geschiedenis en heeft zich hierdoor gevormd tot wat het nu is. Lees verder voor nog meer informatie over Berlijn.

Keulen

Keulen is de grootste stad van deelstaat Nordrhein-Westfalen met meer dan een miljoen inwoners. Als sinds de middeleeuwen speelt Keulen een belangrijke rol in Europa. Dit komt met name omdat de stad op een strategisch handige plek aan de Rijn ligt en door meerdere volken is bezet. Van de Germanen tot de Romeinen en de Franken. Helaas is het centrum in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd en zijn er nog maar weinig historische plekken over. Op deze pagina vertellen we waar je wel naartoe moet.

München

München is de grootste stad van Beieren met 1,5 miljoen inwoners en tevens hoofdstad van deze deelstaat. In 1158 is de stad door Hertog Hendrik de Leeuw gesticht en werd in de eeuwen erna door hertogen omarmd als hun residentie. Hierdoor had München een prachtig centrum, wat wederom in de oorlog grotendeels is vernield. Na de oorlog is besloten het oude centrum zoveel mogelijk in oude vorm te herstellen. En dat is goed gelukt! Lees meer over München op de pagina voor München reistips.

Hamburg

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland met 1,9 miljoen inwoners en tevens de belangrijkste havenstad van het land. Ook Hamburg mag niet ontbreken aan de reisbestemmingen in Duitsland. Gelegen aan de Elbe, met een snelle verbinding met de Noordzee, heeft Hanzestad Hamburg zich eeuwenlang bemoeid met de wereldhandel. Tegenwoordig is een deel van de oude haven (Hafencity) omgebouwd tot woonwijk met vele appartementen. Aan de andere kant van de stad vindt je stadsdeel Sankt Pauli met de beruchte Reeperbahn. Op deze pagina vertellen we je meer over Hamburg.

Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van deelstaat Nordrhein-Westfalen en ligt ten zuiden van het Ruhrgebied. Het is geen grote stad en heeft een bescheiden inwonersaantal van 620.000 mensen. Vanwege de redelijk korte reistijd (vanuit Utrecht 2 uur) is Düsseldorf een populaire stedentrip bestemming voor Nederlanders. Zij komen hier vooral om te shoppen, eten en te drinken. Ook Düsseldorf is flink geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus het is soms zoeken naar authentieke bezienswaardigheden maar ze zijn er wel! Kijk op de hoteltips pagina voor het boeken van een hotel.

Heidelberg

Heidelberg ligt in het noordwesten van Duitsland is vooral bekend om haar historische stadcentrum. Waar veel Duitse steden in de Tweede Wereldoorlog zijn platgebombardeerd, is het centrum van Heidelberg in tact gebleven. Je vindt er onder andere de oudste universiteit van Duitsland, meerdere kerken, en Slot Heidelberg. Heidelberg leent zich perfect voor een weekendje weg. Bekijk hier onze hoteltips van reisbestemmingen in Duitsland.

Kassel

De stad Kassel ligt in het noordoosten van deelstaat Hessen en daarmee zo goed als in het hart van Duitsland. Kassel is vooral bekend van Documenta, de belangrijkste tentoonstelling van beeldende kunst ter wereld. Documenta wordt eens in de 5 jaar gehouden en verspreid zich over de hele stad. De tentoonstelling duurt 100 dagen en is zeer geliefd bij kunstliefhebbers van over de hele wereld. Mocht je een hotelkamer voor redelijke prijs willen boeken, wees dan op tijd met boeken.

Freiburg

Freiburg, officieel Freiburg im Brasgau, ligt vlakbij de Franse en Zwitserse grens en wordt ook wel de hoofdstad van het nabij gelegen Zwarte Woud genoemd. Het heeft een historisch stadscentrum, met onder andere de 116 meter hoge Freiburger Munster kerk. Andere bezienswaardigheden zijn het Augustinermuseum en het Stadttheater. Freiburg is goed bereikbaar per trein, kijk op deze pagina voor meer info.

Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van deelstad Thüringen en heeft bijna 214.000 inwoners. In 742 heeft Bonifatius een bisdom gevestigd in Erfurt en sindsdien is er prachtig gebouwd in de stad. Gelukkig is het centrum van Erfurt vrijwel ongeschonden uit de oorlog gekomen, dus ziet het er nog uit nog zoals het ooit was. De Romeins-Gotische dom, marktplein en citadel zijn de moeite van een bezoek zeker waard. Kijk op deze pagina voor een geschikt hotel.

Trier

Trier is een van de oudste steden van Duitsland en het oudste bisdom ten noorden van de Alpen. Gelegen aan in de buurt van zowel de Franse als de Luxemburgse grens, heeft Trier door de eeuwen heen meerdere heerser gekend. Met name de Romeinen hebben een grote invloed gehad op Trier, het was zelfs de hoofdstad van het gehele West-Romeinse Rijk. Bezienswaardigheden zijn de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar eigenlijk is de hele binnenstad een bezienswaardigheid. Kijk bij onze hoteltips voor een ideale slaapplaats.

Stuttgart

Stuttgart is de hoofdstad van deelstaat Baden-Württemberg en de 6e stad van Duitsland met haar 640.000 inwoners. De stad ligt aan rivier de Neckar en is vooral bekend als industriestad. Maar Stuttgart kent ook een ruim aanbod van grote en kleinere musea en in het voorjaar nemen al deze musea deel aan de Lange Nacht der Museen. Stuttgart in het voorjaar bezoeken is dan ook zeker een aanrader. Vind met deze tips je geschikte hotel.

Dresden

Dresden is de hoofdstad van deelstaat Saksen en heeft ruim een half miljoen inwoners in de agglomeratie wonen. De stad is qua oppervlakte de op drie na grootste stadsgemeente van Duitsland. Tussen 1949 en 1990 maakte Dresden deel uit van de communistische DDR en dat is vandaag de dag nog goed te zien aan sommige gebouwen in de stad. Maar het is niet alleen maar grijs en grauw in Dresden. De stad staat zelfs bekend om zijn prachtige binnenstad met paleiscomplex Zwinger, de Bruhlsche Terrasse en de Frauenkirche. Boek hier je hotel.

Weimar

Weimar ligt in de deelstaat Thuringen en heeft 65.000 inwoners. Het is dus geen grote stad, maar wel een historisch belangrijke. In 1919 werd de nieuwe Duitse grondwet geschreven in het plaatselijke theater en werd het land ook wel de Weimarrepubliek genoemd. Tegenwoordig is Weimar een universitaire, industriële en toeristische stad. Het oude centrum van Weimar staat op de Unesco werelderfgoedlijst, met onder andere de Anna Amali-bibliotheek en het Liszt-Haus als populaire bezienswaardigheden. Kijk op deze pagina voor een geschikte accommodatie.

Leipzig

Leipzig is met haar bijna 600.000 inwoners de 10e stad van Duitsland. Van 1949 tot 1990 maakte de stad deel uit van de communistische DDR en werd in 1989 het nationale symbool van verzet tegen het communistische regime. Na meerdere dagen van demonstratie, oplopend tot wel 500.000 demonstranten, viel uiteindelijk de Muur in Berlijn en was dat het begin van het einde van het communisme. Heden ten dagen is Leipzig vooral in trek bij toeristen die van historische binnensteden houden. Klik hier voor hotels in Leipzig.

Frankfurt

Frankfurt, officieel Frankfurt am Main en dus gelegen aan rivier de Main, is de op vier na grootste stad van Duitsland. In Frankfurt zelf wonen ruim 750.000 mensen, in de agglomeratie Frankfurt/Rhein-Main zijn dat er 5,5 miljoen. De stad is uitgegroeid tot een Europese Metropool en is samen met Londen het financiële hart van Europa. Frankfurt is tevens bekend om de wolkenkrabbers die een futuristisch aanzicht geven. Zie foto hieronder. Kijk voor hotels in Frankfurt en andere reisbestemmingen in Duitsland op deze website.

Gebieden

Harz

Reisbestemmingen-in-Duitsland-Harz

De Harz is het middelgebergte van Duitsland en ligt, zoals de naam doet vermoeden, in het hart van het land. De Brocken is de hoogste berg van de Harz, met een hoogte van 1142 meter. Er zijn verscheidene wandelpaden die naar deze berg leiden. Het is ook mogelijk om te fietsen, kanoën of bergbeklimmen. Wil je liever zittend genieten van de omgeving, dan zou je op de stoomtrein kunnen stappen. Deze stoomtrein rijdt tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg. Kijk op deze pagina voor een geschikte accommodatie in de Harz.

Eiffel

De Eiffel ligt in het westen van Duitsland, ten westen van de Rijn en ten noorden van de Moezel. Er ligt ook een klein deel van de Eiffel in België. In de Eiffel zijn verschillende delen te onderscheiden. Zo heb je de Nordeifel in het noorden, het Ahrgebirge in het oosten, Hocheiffel met het hoogste punt van het Eiffelgebied, Schneifel in het westen en Vooreifel in het zuiden. En ten zuiden en oosten van de Hocheiffel ligt een vulkanisch gebied met kratermeren, genaamd Vulkaan-Eiffel. Het gehele Eiffelgebied is ideaal om met de auto, motor of fiets doorheen te rijden. En om te overnachten, zoals één van deze hotels.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, Schwarzwald, is een bebost gebied in het zuidwesten van Duitsland. Het is tevens het grootste middelgebergte in Duitsland, met de Feldberg als hoogste berg (1.493 meter). De naam ‘Zwarte Woud’ komt van de Romeinen die het dichtbeboste zo noemden om zijn kenmerkende donkere naaldbomen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Boek via deze site een hotel op een handige locatie in het Zwarte Woud of één van de andere reisbestemmingen in Duitsland.

Bodensee

Het Bodenmeer, oftewel Bodensee, is een meer in het grensgebied van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het meer bestaat uit drie delen: de Obersee (473 km²), de Untersee (63 km²) en een verbindingskanaal van 4 kilometer lang. De Bodensee wordt voornamelijk aangevuld door water uit de Rijn. Er liggen meerdere wandel- en fietspaden, voor beginners en voor ervaren wandelaars en fietsers. Kijk op deze pagina voor een geschikte accommodatie.

Beieren

Beieren, Bayern of Bavaria, is de grootste deelstaat van Duitsland en ligt in het zuidoosten van het land. München is de hoofdstad en centraal punt van het gebied. Beieren grenst aan Oostenrijk en Tsjechië en via de Bodensee ook met Zwitserland. De twee grootste rivieren die door Beieren lopen zijn de Main en de Donau. De hoogste berg is de Zugspitze, met 2.962 meter, en is onderdeel van de Beierse Alpen. Er is voor ieder wat wils in Beieren, van natuurliefhebbers tot stedentrippers. Kijk op deze pagina voor een hotel in Beieren.

Wintersportgebieden

Garmisch-Partenkirchen

Er wordt al ruim 80 jaar geskied in Garmisch-Partenkirchen en dat is niet voor niks. In totaal heb je hier ruim 60 kilometer aan skipistes, verdeeld over het sneeuwzekere Zugspitze, het rustige Eckbauer en het hoofdgebied Garmisch Classic. Je vindt hier geweldige afdalingen en mooie wandel- en langlaufroutes. En natuurlijk genoeg gezellige bars en restaurants. Kijk verder voor accommodaties in Garmisch.

Oberstdorf

Oberstdorf heeft 130 kilometer aan pistes, verspreid over vijf verschillende gebieden. Hieronder vallen onder andere Duitslands grootste grensoverschrijdende skigebied Fellhorn/Kanzelwand, familie-skigebied Sollereck en skigebied Nebelhorn met de langste afdaling van Duitsland. Naast skiën kun je ook een rit maken in een arrenslee of sleeën op de rodelbaan of ontspannen in een resort. Kijk op deze pagina voor een vakantiehuisje.

Oberstaufen

Oberstaufen ligt tegen de Alpen aan en heeft verschillende skigebieden voor de afwisseling. Het is vooral populair bij gezinnen, vanwege de compacte grootte en redelijke prijzen voor skipassen en verblijf. Met name deelgebied Steibis is populair onder families met kinderen. Voor gevorderden is de Hochgratbahn een aanrader, met mooie off-piste mogelijkheden. Kijk hier voor het huren van een vakantiehuisje in Oberstaufen.

Winterberg

Winterberg is het hoogst gelegen plaatsje in Sauerland en is ideaal voor een korte skivakantie. Vanuit Nederland is het soms maar 3 uur rijden! Winterberg heeft niet de hoogste en steilste afdalingen, maar is wel afwisselend genoeg om met plezier te skiën. Er zijn 34 skipistes en het is er 3 maanden sneeuwzeker. Ook kun je er terecht voor een gezellige après-ski. Bekijk het aanbod van accommodaties is Winterberg en andere reisbestemmingen in Duitsland.

Geef een reactie