In deze Hanzesteden reistips vertellen we je over de geschiedenis en heden van de Duitse Hanzesteden. Officieel zijn Hanzesteden lid van het Hanzeverbond, een samenwerking van kooplieden uit Duitse steden rond de Noordzee en Oostzee. Daar hoorden ook enkele steden uit Nederland, België, Denemarken, Zweden en Noorwegen bij. In deze Hanzesteden reistips gaan we vooral in op de Duitse Hanzesteden, waaronder Bremen, Lübeck, Wismar, Hamburg en Rostock de bekendste zijn. Lees verder voor meer geschiedenis en onze Hanzesteden reistips.

Over Hanzesteden

Het Hanzeverbond is een samenwerkingsverbond tussen steden rondom de Oostzee en Noordzee. Hieronder vallen naast Duitse steden ook Nederlandse, Belgische, Deense, Zweedse en Noorse steden, maar die laten we voor het gemak even achterwegen. Wij gaan het hebben over de Duitse Hanzesteden.

De Hanzesteden baseerden hun handel op gezamenlijk erkende rechten op bepaalde producten en hielpen elkaar waar nodig. Dit kon op juridische wijze via gezamenlijk erkende rechtbanken, maar ook door elkaar te steunen bij conflicten met niet-Hanzesteden.

Bekende Duitse Hanzesteden zijn Lübeck, Rostock, Wismar, Greifenberg, Keulen en Bremen (twee van de laatste Hanzesteden) en Hamburg. Kijk hier voor de Hamburg reistips.

Bezienswaardigheden in de Hanzesteden

Zoals gezegd zijn er vele Hanzesteden. Het is dan ook niet te doen alle bezienswaardigheden van deze steden op te noemen, maar we zullen er een aantal uitlichten. Dit zijn onze Hanzesteden reistips:

Een wandeling door het historische centrum van Bremen bijvoorbeeld. Bremen heeft een gezellige binnenstad met gebouwen uit de hoogtijdagen als Hanzestad. Het stadhuis en de kathedraal zijn dé bezienswaardigheden van Bremen.

Of bezoek het Nederlands getinte Lübeck. Deze meest welvarende Hanzestad heeft een middeleeuwse stadskern met een aantal Hollandse gevels. Hoogtepunt is de imposante stadspoort Holstentor uit de 15e eeuw.

Hamburg heeft ook vele bezienswaardigheden, zoals de Altstadt, de haven en de beruchte wijk Sankt Pauli. Bekijk hier de complete Hamburg reistips pagina voor uitgebreide informatie over Hamburg.

Wismar is een andere Hanzestad waar je met plezier doorheen kunt wandelen. Je vindt er pastelkleurige huizen en marktpleinen, zoals de Alte Markt. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de Sint-Petruskerk.

De 1000 jaar oude Hanzestad Rostock heeft een mooi gerestaureerd centrum, met pastelkleurige herenhuizen. Tijdens de Hanzeperiode was Rostock een zeer welvarende stad en dat is te zien. Winkelstraat Krupeliner Strasse was in de middeleeuwen al de hoofdstraat van Rostock.

Deze Hanzesteden reistips zijn slechts een deel van wat er allemaal in de Hanzesteden te zien is. Weet je niet waar je moet beginnen, boek dan via Getyourguide een stadstour met gids door één van de Hanzesteden.

Bremen

Bremen

Lübeck

Lübeck

Naar de Hanzesteden reizen

Hanzesteden zijn op verschillende manieren te bereiken. Met de auto, met het vliegtuig, of met de trein. Hieronder vertellen we je meer over de reisduur en kosten van deze vervoermiddelen.

Vliegen naar Hanzesteden

Hamburg

Er zijn twee betaalbare aanbieders van een directe vlucht tussen Schiphol en Hamburg (HAM): KLM en Eurowings. Tickets via KLM zijn verkrijgbaar vanaf € 62,-, tickets via Eurowings beginnen bij € 51,- per vlucht. Een vlucht van Amsterdam naar Hamburg duurt iets meer dan een uur. De afstand tussen Hamburg Airport en het centrum van Hamburg is slechts 11 km.

Bremen

KLM biedt rechtstreekse vluchten aan vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Bremen (BRE). Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 109,- per persoon per vlucht. De vluchtduur ligt rond een uur. De afstand van het vliegveld van Bremen naar de Altstadt is zo’n 4 kilometer.

Overige Hanzesteden

De andere Hanzensteden hebben geen directe vluchtverbinding met Nederland. Je kunt dan het beste vliegen op een grote stad in de buurt. Zo kun je voor Lübeck het beste vliegen naar Hamburg. Kijk hier voor meer informatie over vliegen naar Duitsland.

Trein naar Hanzesteden

De trein is niet de snelste manier, maar wel de meest duurzame manier van vervoer naar Duitsland. Je kunt tot 100% CO2 uitstoot verminderen in vergelijking met de auto of het vliegtuig. Dat hoeft niet de enige reden te zijn om per trein te reizen. Het kan ook zeer comfortabel zijn: Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je kunt lekker lezen, even rondlopen en op sommige treinen een drankje drinken in de restauratiewagon.

Als je zowel heen als terug en eventueel nog verder door Duitsland wilt treinen, dan raden we een Interrail Global Pass aan. Hier zit ook de treinreis van en naar jouw station in Nederland bij inbegrepen. Je betaalt dan een vast bedrag voor een gekozen aantal reisdagen en hoeft hier alleen nog de reserveringen voor dag- en / of nachttreinen bij te boeken. Je hebt al een Interrail voor 4 reisdagen in één maand voor € 185,- per persoon.

Mocht je alleen binnen Duitsland gaan treinen, dan is een Interrail One Country Pass Duitsland een betere optie. Met deze pas zijn alleen de treinreizen binnen Duitsland inbegrepen. Kijk hier voor informatie over losse tickets en hier voor een treinpas.

Auto naar Hamburg

Een autorit van Utrecht naar Hamburg duurt ruim 4,5 uur. Hiermee overbrug je een afstand van 457 kilometer. Brandstofkosten liggen rond de € 50,- per autorit. Voor Hamburg is geen milieu sticker nodig.

Kijk hier voor meer informatie over vervoer naar Hamburg en Duitsland.

Hamburg hotel tips

Hamburg is een populaire stad en heeft hierdoor een ruim aanbod van hotels en appartementen. Een basic hotelkamer is al verkrijgbaar vanaf € 30,- per nacht, voor iets meer luxe vindt je ook wel iets voor € 75,- per nacht. Op sites als Booking.com en Trivago kun je heel gemakkelijk aanvinken wat jouw wensen zijn en krijg je een passend aanbod te zien. Voor appartementen raden we aan te kijken op Airbnb. Via dit platform bieden inwoners van Hamburg hun kamer, huis of appartement aan.

Basic Hotel Berlijn

Basic Hotel Hamburg

Ben je een reiziger op budget, dan is Basic Hotel Berlijn waarschijnlijk de beste optie voor je. Voor € 25,- kun je hier al een overnachting boeken. De accommodatie ligt aan de rand van het centrum van Berlijn.

Hotel bekijken

Luxe Hotel Berlijn

Luxe Hotel Hamburg

Ben je een reiziger op zoek naar meer luxe, dan is Luxe Hotel Berlijn waarschijnlijk de beste keuze voor je van onze hotel tips Berlijn. Voor € 75,- kun je hier al een overnachting boeken. De accommodatie ligt bij Berlijn Haubptbahnhof.

Hotel bekijken

Naast de Hamburg hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Hamburg te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels op locaties in het centrum of net daarbuiten. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen naar Hamburg te vinden. Zeker als je buiten de drukke periodes reist.

Zoek hotel aanbiedingen

hanzesteden reistips rostock

Meer Hamburg reistips

Ben je op zoek naar nog meer Hamburg reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Hamburg of Duitsland te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Duitsland.

Geef een reactie