In welke periode in het jaar kun je het beste naar Duitsland reizen en wanneer niet? Wanneer is het warm, wanneer koud? Hoe vaak regent het? Oftewel, wat is de beste reistijd voor Duitsland? We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Duitsland voor je op een rijtje gezet.

Enkele feiten

Klimaat en weer van Duitsland

Duitsland kent een gematigd zeeklimaat, met relatief milde winters, geen extreme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Er kunnen landelijk grote verschillen in opspelen vanwege de variatie van het landschap. In de hoger gelegen berg- en heuvelgebieden is het over het algemeen koeler dan in de lager gelegen gebieden.

Temperatuur in Duitsland

De gemiddelde maximum temperatuur in Duitsland is met 2 graden Celsius op het laagst in januari en met 23 graden het hoogst in juli en augustus. Er zijn weinig verschillen tussen het noorden en zuiden van Duitsland, wel kan het in de bergachtige gebieden een stuk koeler zijn dan in de lager gelegen gebieden. In de maanden december, januari en februari kan het ook geregeld vriezen. In de winterperiode kan je in het zuiden van Duitsland prima wintersporten.

Gemiddelde temperatuur in Duitsland in graden Celsius

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.

Vanaf mei is het in Duitsland raadzaam te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht aan het oplopen. Van juni tot en met augustus is de zonkracht hoog en raden we aan meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI.

Neerslag in Duitsland

Gedurende de zomerperiode valt de meeste neerslag in Duitsland. Per jaar valt er zo´n 400 tot 2400 millimeter regen. In de wintermaanden is de kans groot dat de neerslag valt in de vorm van sneeuw en hagel. Van oktober tot en met maart valt er gemiddeld minder neerslag in Duitsland. 

Gemiddelde neerslag in Duitsland in mm

Geef een reactie