Als je van plan bent om Denemarken te gaan bezoeken kan je afwegen om met de auto, het vliegtuig, de trein of de bus te reizen. Elke manier van vervoer naar Denemarken heeft zo z’n voor-en nadelen. Ook is je bestemming in Denemarken bepalend voor de mogelijkheden. Hieronder een compleet overzicht van kosten, reistijd, comfort en bijkomende zaken zodat je een goede afweging kunt maken.

Vliegen naar Denemarken

Het is bijna vanzelfsprekend dat vliegen naar Denemarken de snelste manier van vervoer is. Ga je op stedentrip naar Kopenhagen of misschien en vriend of familielid bezoeken, dan is het vliegtuig vaak de meest voor de hand liggende manier van reizen. Helaas is het nemen van het vliegtuig niet milieuvriendelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat het ook nog behoorlijk wat tijd kost om naar het vliegveld in Nederland te reizen, in te checken en vervolgens te wachten op je vlucht naar Denemarken. Bij aankomst moet je weer uitchecken en duurt het even voor je op je daadwerkelijk plek van bestemming bent aangekomen. Naast je vlucht van ongeveer een uur ben je zodoende misschien wel vijf uur extra aan het reizen.

Er zijn behoorlijk wat vliegvelden in Denemarken te vinden maar vanuit Nederland kan je alleen op het vliegveld van Kopenhagen, Aalborg en Billund (Legoland) vliegen.

[google_map_easy id=”4″]

Kopenhagen
Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je naar het vliegveld van Kopenhagen vliegen, Copenhagen Airport, Kastrup. Vanuit Amsterdam kan je vliegen met KLM, Scandinavian Airlines (SAS), Norwegian Air Shuttle en easyJet Transavia. Een vliegticket van Amsterdam naar Kopenhagen boek je vanaf €49 per enkele reis. Vanuit Eindhoven vlieg je al naar Kopenhagen vanaf €25 met Transavia. Lees hier hoe je eenvoudig van het vliegveld naar het centrum van Kopenhagen reist.

Aalborg
Wil je naar het noorden van Denemarken reizen, dan kan je de directe vlucht van Amsterdam naar Aalborg nemen met KLM. Een vliegticket van Amsterdam naar Aalborg boek je vanaf €79 per enkele reis.

Vanaf het vliegveld kan je bus nr 2 naar het centrum van Aalborg nemen. Let er op dat bussen beperkt rijden in weekenden en feestdagen en tot 23:00 uur. Taxi’s zijn erg prijzig. Je kunt ook 2 km lopen naar treinstation Lindholm waarvandaan (wel regelmatig en laat) treinen en bussen naar Aalborg vertrekken.

Billund (Legoland)
Indien je Legoland in Denemarken wilt gaan bezoeken kan je vanuit Amsterdam naar Billund vliegen met KLM. Een vliegticket naar Billund (Legoland) boek je vanaf €75 per enkele reis.

Vanaf het vliegveld van Billund is het nog 3 kilometer naar Legoland. Er rijden regelmatig shuttle bussen.

Trein naar Denemarken

Trein naar Denemarken

Tegenwoordig kan je ook prima vanuit Nederland met de trein naar Denemarken reizen. Hoewel er geen rechtstreekste trein naar Denemarken rijdt en je minimaal twee keer moet overstappen, is het reizen met de trein toch een goede optie. Afgezien van het feit dat dit de meest milieuvriendelijke manier van vervoer naar Denemarken is, is het ook nog eens een comfortabele manier van reizen omdat je fijne plekken hebt, je volop kunt bewegen, toilet aan boort is en je ook de bistro of het boordrestaurant kunt bezoeken voor een broodje, kop koffie of een maaltijd! De overstaptijden zijn ook prima.

Neem je de trein naar Denemarken en kom je uit midden Nederland, dan kan je de Intercity tot aan Osnabrück nemen en vervolgens de Intercity of ICE hogesnelheidstrein naar Hamburg al waar je overstapt op de Eurocitytrein naar Kopenhagen (die voorheen op de veerboot ging maar tegenwoordig geheel over land rijdt). De trein stopt ook in Deense steden als Kolding en Odense. In Kolding kan je eventueel overstappen op een trein die je richting het noorden van Denemarken brengt, naar steden als Arhus. Aalborg en Hirtshals (ferry naar noorwegen).

Een treinticket naar Denemarken boek je al vanaf €39,90 per enkele reis. Je kunt de trein naar Denemarken al 90 dagen voor vertrek boeken. Boek je op tijd, dan is de kans op een voordelig ticket het grootst. Op korte termijn (binnen enkele weken of dagen) kunnen prijzen flink oplopen (2 tot 4 keer zoveel). Boek dus op tijd! Eventueel kan je ook een Interrail pas aanschaffen. Hiermee kan je meerdere dagen door Europa reizen en dus ook heen en terug naar Denemarken. De Interrail pas koop je al vanaf €185 waarmee je 4 dagen binnen 1 maand kunt reizen. Hiermee kan je heen en terug reizen maar eventueel ook nog 2 dagen binnen Denemarken (of een ander land) reizen. Soms zijn er ook speciale aanbiedingen.

Een zitplaatsreserveringen is niet verplicht maar zeker in drukke periodes wel aan te raden. Per trein betaal je hier €4,50 voor.

Bus naar Denemarken

Bus naar Denemarken

Een derde mogelijkheid om naar Denemarken te reizen is per bus. Maatschappijen als Flixbus bieden voordelige bustickets naar Kopenhagen, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense of Kolding aan. Al vanaf ongeveer een tientje kan je een buskaartje kopen. Vanuit Nederland kan je zo bijvoorbeeld met de bus naar Kopenhagen reizen vanaf €39,99 per enkele reis. Er rijden ook nachtbussen naar Denemarken.

Naast reguliere lijndienstbussen kan je ook een busrondreis Denemarken boeken bij organisaties als Oad. Met de bus kom je dan langs de hoogtepunten van Denemarken!

Auto naar Denemarken

Natuurlijk kan je ook gewoon de auto naar Denemarken pakken. Zeker als je wat langer op reis gaat, zoals op zomervakantie, is de auto zeker een handige optie. Grote nadeel zijn de files natuurlijk. In Denemarken zelf kan je meestal lekker doorrijden. De afstand tot bestemmingen als Kopenhagen of Aalborg bedragen ongeveer 900 kilometer. Je bent dus ongeveer 10 tot 11 uur onderweg. Eventueel kan je natuurlijk onderweg overnachten in steden als Hamburg of Flensburg om de lange rit wat aangenamer te maken.

Er zijn geen tolwegen in Denemarken.
Wel moet je voor het overgaan van enkele bruggen tol betalen. Zo moet je voor de Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland DK130 betalen, voor de Sontbrug (Øresundsbroen, online betalen) tussen Denemarken en Zweden DK49, en voor de Kroonprinses Marybrug (Kronprinsesse Marys Bro) DK14. Prijzen gelden voor auto’s en kunnen verschillen per type/grote auto. Je kunt makkelijk betalen met EasyGo.

Geef een reactie