Een redelijk goed geheim gehouden pareltje onder de Deense steden is de havenstad Aalborg. De stad ligt in het noorden van Denemarken en wordt door het Limfjord in tweeën gedeeld. Het sfeervolle stadje is erg gemoedelijk. Je kunt er genieten van de prachtige oude huisjes en fijn winkelen. Lees alles over de stad in onze Aalborg reistips.

Over Aalborg

De havenstad Aalborg ligt aan het Limfjord dat de Noordzee met het Kattegat verbindt. Vanwege de strategische ligging waren het de Vikingen die hier ruim 1000 jaar geleden de havenstad stichtten. De stad stond bekend om de zoute haring en en er werd erg veel vis en graan verhandeld. De belangrijke handelspost kon zich zodoende tot een grote stad ontwikkelen met vandaag de dag ruim 135.000 inwoners waarmee het de 4e stad van Denemarken is qua inwoneraantal. De studentenstad is de grootste stad en tevens hoofdstad van North Jutland.

Langs de kades van de stad vind je nog prachtige oude huisjes terug. Ook in het centrum van de stad zijn nog historische bezienswaardigheden te vinden.

Bezienswaardigheden in Aalborg

Er zijn vrij veel bezienswaardigheden in Aalborg te vinden. Door de rijke historie en het feit dat de stad een belangrijke rol speelt in de regio zijn er behoorlijk veel dingen te zien en doen in Aalborg.

Een aantal bezienswaardigheden in Aalborg de wij erg interessant en/of leuk vonden en daarom niet mogen ontbreken aan de Aalborg reistips zijn:

Aalborghus slot
Absoluut één van de leukste bezienswaardigheden in Aalborg is het slot Aalborghus. Dit prachtige slot uit 1539 werd gebouwd door koning Christian III. De oostvleugel verkeerd als enige onderdeel nog geheel in originele staat. De rest van het gebouw en de gebouwen er omheen zijn gerenoveerd. Het terrein is gratis toegankelijk. Een kijkje nemen in de kelder is ook mogelijk maar wel op gezette tijden. Het slot vind je in het centrum van Aalborg.

Aalborgtårnet
Ook de toren van Aalborg, Aalborgtårnet, is een bezoekje zeker waard. De observatietoren werd in 1933 gebouwd op een heuvel en steekt in totaal 105 meter boven zeeniveau uit. Vanaf het restaurant dat je bovenop de toren vindt heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Aalborg en de omgeving.

Oude stadhuis van Aalborg
Grote kans dat je hem tegenkomt als je door de stad loopt, het oude stadhuis van Aalborg. Het gebouw dateert van 1759 en werd tot 1912 gebruikt als gemeentehuis. Vandaag de dag wordt het pand voornamelijk gebruikt voor ceremonies en bruiloften.

Begraafplaats van Vikingen – Lindholm Høje
De Vikingen die de stad Aalborg stichtten hebben er zeker hun sporen nagelaten. Één van deze sporen bestaat uit Lindholm Høje, een begraafplaats van de Vikingen. Het is een van de mooiste oude monumenten uit de late ijzertijd. Op de begraafplaats liggen honderden cirkels van stenen die een graf vormen. De begraafplaats vind je ten noorden van het Limfjord.

Budolfi Kirke
De Budolfi Kirke heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en ontwikkeling van Aalborg. De kerk dateert van rond het jaar 1000 en was oorspronkelijk uit hout gebouwd. Nadat de kerk afbrandde werd voor een stenen constructie gekozen. In de kerk vind je tal van prachtige relikwieën en een groot pijporgel.

Jens Bangs Stenhus
Ook in het centrum te vinden is het stenen huis van handelaar Jens Bangs. Het prachtige renaissance huis werd in 1624 gebouwd en geldt als één van de mooiste gebouwen van Aalborg. Het huis is te vinden op Østerågade 9.

IJsbreker Elbjørn
Ben je ooit wel eens op een echte ijsbreker geweest? Of heb je er überhaupt wel eens een gezien? Dit is je kans. De Elbjørn ijsbreker vind je in de haven en dient tegenwoordig als restaurant en bar. Ook is er een museum op het schip te vinden waar je meer over de geschiedenis van het vaartuig te weten kunt komen.

Naast bovengenoemde bezienswaardigheden in Aalborg zijn er ook nog een aantal interessante musea te vinden zoals KUNSTEN, het Søfarts- og Marinemuseum, het Gråbrødrekloster Museum en het historisch museum van Aalborg.

Ook zijn er diverse natuurparken in de omgeving te vinden zoals Kildeparken, Lille Vildmose en Egholm.

Naar Aalborg reizen

Wil je Aalborg gaan bezoeken? Je kunt op verschillende manieren naar de stad toe reizen.
Zo kan je natuurlijk met de auto naar Aalborg afreizen maar de trein, bus en het vliegtuig zijn ook opties. Elke manier van vervoer naar Aalborg heeft zo z’n eigen voor-en nadelen!

Vliegen naar Aalborg

Het internationale vliegveld van Aalborg is de toegangspoort tot Noord-Denemarken.
Vanuit Amsterdam kan je een directe vlucht naar Aalborg nemen met KLM. Een vliegticket naar Aalborg boek je vanaf €79 per enkele reis.

Vanaf het vliegveld van Aalborg kan je bus nr 2 naar het centrum van Aalborg nemen. Let er op dat bussen beperkt rijden in weekenden en feestdagen en tot 23:00 uur. Taxi’s zijn erg prijzig. Je kunt ook 2 km lopen naar treinstation Lindholm waarvandaan (wel regelmatig en laat) treinen en bussen naar Aalborg vertrekken.

Trein naar Aalborg

Als je van comfortabel reizen houdt, dan is het een goede optie om met de trein naar Aalborg te reizen. Een rechtstreekse trein naar Aalborg rijdt helaas niet vanuit Nederland. Je zal minimaal 3 keer moeten overstappen als je met de trein naar Aalborg wil reizen. Vaak vindt de overstap in Osnabrück, Hamburg en Fredericia (of Kolding / Odense) plaats. Reken op een reistijd inclusief overstaptijd van 12 a 13 uur. Een treinticket naar Aalborg boek je online al vanaf €39,90 per enkele reis. Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis met (groot)ouder mee. Let erop dat prijzen snel kunnen oplopen naar het 2-tot 4-voudige van deze prijs. Wil je op korte termijn (binnen enkele weken) met de trein naar Aalborg reizen, dan is een interrail pas waarschijnlijk voordeliger. Hiermee kan je 4 dagen binnen 1 maand binnen Europa reizen vanaf €185. Je kunt zo heen-en terugreizen en hebt dan nog 2 dagen over om in Denemarken treinritten te maken.

Bus naar Aalborg

Het is mogelijk om met de bus naar Aalborg te reizen alleen is dat niet heel praktisch. Er zijn namelijk geen directe busverbindingen naar Aalborg dus je zal een aantal keer moeten overstappen. De overstappen sluiten ook niet goed op elkaar aan. Reizen met de bus naar Aalburg is dus niet erg aan te raden.

Met de auto naar Aalborg reizen

Dit rit me de auto naar Aalborg is met ongeveer 900 kilometer flink. Reken op een reistijd van 9 tot 11 uur, afhankelijk van de drukte op de weg natuurlijk. Er zijn geen tolwegen in Denemarken. Slechts bij enkele bruggen is het betalen van Tol van toepassing maar die kom je richting Aalborg niet tegen.

Meer Aalborg reistips

Ben je op zoek naar nog meer Aalborg reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids voor Denemarken aan te schaffen. In de betere reisgidsen vind je tal van handige Aalborg reistips en plattegronden die je goed van pas zullen komen tijdens je reis. Zelf vinden wij ook de reisgidsen van Capitool en Lonely Planet erg handig.

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

Geef een reactie