Istanbul is naast de grootste stad van Turkije ook het economische en culturele hart van het land. De stad aan de Bosporus kent een roerige geschiedenis waar weinig andere steden aan kunnen tippen. Tegenwoordig is Istanbul hét voorbeeld van een moderne stad, waar oost en west samenkomen, en waar mensen van alle religies en uithoeken van de wereld samen leven. Istanbul heeft prachtige moskeeën en eeuwenoude paleizen, en tegelijkertijd ook een zeer uitbundig nachtleven. Je kijkt je ogen uit! Lees alles over deze stad in onze Istanbul reistips en laat je inspireren.

Over Istanbul

Istanbul is één van de grootste en belangrijkste steden ter wereld en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Vanwege de uitermate gunstige ligging was Istanbul voor meer dan 1500 jaar hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk. Voordat het Istanbul heette stond de stad vooral bekend als Constantinopel, vernoemd naar Keizer Constantijn.

Doordat Istanbul door de eeuwen heen door verschillende bevolkingsgroepen is bewoond, heeft de stad ook een multicultureel karakter ontwikkeld wat vandaag de dag nog voelbaar is. Tegenwoordig wonen er in Istanbul 15,5 miljoen mensen en is de stad van cruciaal belang voor Turkije. De stad is officieel geen hoofdstad, maar zo voelt dat eigenlijk wel. Istanbul is het economische, historische en culturele hart van het land. Het is een moderne stad waar oost en west samenkomen. 

Bezienswaardigheden in Istanbul

Istanbul is een stad met een uitgebreide geschiedenis en heeft hierdoor vele historische gebouwen, zoals moskeeën, paleizen en een bazaar die al eeuwen in gebruik is. Hieronder zullen we deze en andere bezienswaardigheden beschrijven en je voorzien van een aantal Istanbul reistips. 

Moskeeën in Istanbul

Als je uitkijkt over de stad zie je ook overal om je heen moskeeën staan, dus je ontkomt er niet aan. Op bepaalde momenten van de dag hoor je ook door de hele stad gebedsoproepen, wat een bijzonder gegeven is. Om een beter beeld te krijgen van deze moskeeën is één van onze Istanbul reistips om zo’n moskee van binnen te bekijken. Moskee Hagia Sophia is de beroemdste en grootste, maar de Blauwe moskee met meer dan 21.000 blauwe tegeltjes is ook zeker een aanrader. 

Grand Bazaar

De Grand Bazaar werd na de verovering van Constantinopel in 1463 door Mehmet II gebouwd en is vandaag de dag nog steeds een levendige marktplaats. De Grand Bazaar is de grootste en oudste overdekte markt van Turkije, waar je prachtige traditionele kleden, kleding, sieraden en waterpijpen kunt kopen. Ook zijn er stalletjes met kleurrijke kruiden en stalletjes waar je leuke cadeautjes voor thuis kunt kopen.

Vissen op de Galatabrug

Een iconisch beeld van Istanbul is een brug met vissende mannen. En dat iconische beelden ook dagelijks bestaan kun je met eigen ogen bekijken op de Galatabrug. De hele dag door staan en zitten hier mannen van alle leeftijden met een hengel en een emmer die proberen vissen te vangen. En ondanks de hoogte van de brug en de sterke stroming van het water van de Gouden Hoorn lukt het ze geregeld met een vis naar boven te komen.

Met de tram door Istanbul

Een ander icoon van Istanbul is de tram. De stad kent sinds het begin van de 20e eeuw een uitgebreid tramnetwerk om bewoners snel van het westelijke naar het oostelijke deel van Istanbul te vervoeren. Eerst werd de tram voortgetrokken door paarden, later werd dit elektrisch gedaan. Tegenwoordig rijden er nog een aantal van deze historische trams in de stad rond en is het nog steeds gebruikelijk dat kinderen achterop meeliften. Onderaan deze Istanbul reistips pagina zie je een foto waarop je dit kunt zien.

Istanbul kattenstad

Wat ons opviel aan Istanbul is dat je overal zwerfkatten ziet in de stad. En dan hebben we het niet over zielige magere katjes die er vies uitzien. Nee, in Istanbul heeft de kat een luizenleventje. Ze worden gevoerd en geaaid en ze zien er allemaal goed uit. Misschien gek, maar dat hadden we niet verwacht in Istanbul. 

Paleis van de sultan

Als je meerdere dagen in Istanbul verblijft is een bezoek aan het Topkapi Paleis een mooie aanvulling. Hier voel en zie je de macht van de Ottomanen en krijg je een inkijkje in het leven van een sultan. Het paleis is gigantisch en straalt één en al grandeur uit, van het prachtig versierde interieur tot aan de kleurrijke tuinen. Je kunt een los kaartje kopen en zelf op onderzoek gaan, maar we raden hier zeker aan om met een ervaren gids mee te gaan die je alles kan vertellen over het Topkapi Paleis. 

Galatabrug

Vissers op de Galatabrug

Hagia Sophia moskee

Hagia Sophia moskee

Naar Istanbul reizen

Istanbul is het makkelijkst bereikbaar per vliegtuig, maar je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Istanbul te reizen. Ga je liever met eigen vervoer de stad bezoeken, dan zou je er met de auto 24 uur over kunnen doen. Een andere voordelige optie is de bus te nemen. In de Istanbul reistips hieronder vertellen we je over de reisduur, kosten en overige informatie van de vervoersmiddelen vliegtuig, trein, bus en auto voor een reis naar Istanbul.

Vliegen naar Istanbul

Het is vaak niet erg moeilijk om een goedkoop vliegticket naar Istanbul te boeken. De reistijd van een directe vlucht van Amsterdam naar Istanbul is 3 uur en 15 minuten en voor de terugvlucht een half uur langer. Ook is het mogelijk om vanaf Düsseldorf of Brussel naar Istanbul te vliegen, alleen moet je dan nog wel naar deze steden toe reizen. Afhankelijk van waar je in Nederland woont kun je kijken of dat interessant is. Een vliegticket naar Istanbul boek je al vanaf € 134,- retour.

Het vliegveld van Istanbul, Istanbul Airport (IST), ligt op ongeveer 50 kilometer van het centrum en is in 50 minuten per taxi te bereiken. De kosten hiervoor bedragen zo’n € 30,-. Een goedkopere variant is de airport bus, want deze kost slechts € 5,- per persoon. Je kunt eventueel ook een auto huren op het vliegveld. 

Trein naar Istanbul

Met de trein naar Istanbul reizen is ook een goede en duurzame optie, hoewel je natuurlijk wel langer onderweg bent dan wanneer je vliegt. Reis je met de trein naar Istanbul, dan kun je het beste overdag met de ICE via Frankfurt naar Wenen reizen om daar vervolgens de trein naar Budapest te nemen. Om de lange reis naar Istanbul te onderbreken raden we aan te overnachten in Budapest om vervolgens de trein te pakken naar Videle in Roemenië. Vanaf Videle kun je op de nachttrein stappen naar Halkali ten westen van Istanbul. Je kunt momenteel helaas niet met de trein doorreizen naar Istanbul, dus je zult een bus of taxi moeten nemen voor het laatste stukje van 20 minuten. 

Je koopt een treinticket van Nederland naar Halkali vanaf € 201,- p.p. per enkele reis 2e klas. Het zou goedkoper kunnen o.b.v. een interrail pas, zeker als je retour met de trein reist. Vaak is dit namelijk erg voordelig en zo heb je nog mogelijkheden om wat extra bestemmingen op je heen- of terugreis in te plannen. De prijs van de Interrailpas hangt wel van je leeftijd af.

Bus naar Istanbul

Het is mogelijk om met de bus naar Istanbul te reizen, maar je moet wel rekening houden met 3 a 4 verschillende bussen. De snelste busreis verloopt via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije naar Turkije. Tickets voor deze reis zijn verkrijgbaar vanaf € 101,- per persoon per enkele rit. 

Auto rijden naar Istanbul

Je kunt ook zelf met de auto naar Istanbul rijden. De reisduur zonder onderbreking is zo’n 24 uur, maar we raden aan om minimaal één overnachting te boeken in een stad onderweg. De snelste route met de auto is via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije naar Turkije. De kosten voor brandstof en tolwegen komen neer op gemiddeld € 400,- per enkele rit, zeer afhankelijk van het type auto en brandstof. 

Pakketreizen naar Istanbul

Er zijn verschillende pakketreizen naar Istanbul te boeken. Zo kun je ook verblijf met vlucht, verblijf met auto en verblijf met bus in één boeken. Je kunt een rondreis in Turkije maken en meerdere steden of plaatsen combineren.

Istanbul-reistips-tram

Meer Istanbul reistips

Ben je op zoek naar nog meer Istanbul reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Turkije of Istanbul zelf te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Istanbul. 

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

Geef een reactie