Op deze pagina over de geografie van Turkije bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergtes beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Turkije. Lees hieronder verder voor al deze informatie.

Ligging van Turkije

Turkije heeft een landoppervlak van 783.562 km² en ligt voor een deel in Europa en voor een deel in Azië. Hoofdstad Ankara ligt bijvoorbeeld in het Aziatische deel, terwijl culturele hoofdstad Istanbul juist weer in het Europese deel van het land ligt. Turkije grenst in het westen aan Bulgarije en Griekenland, in het noordoosten aan Armenië, Georgië, Azerbeidzjan en Iran, en in het zuiden aan Irak en Syrië. In totaal wonen er ruim 82 miljoen mensen in Turkije.

Zeeën van Turkije

Het Aziatische en Europese deel van Turkije worden van elkaar gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus. Gezamenlijk verbinden deze wateren de Middellandse Zee met de Zwarte Zee. De populaire badplaatsen aan de Turkse kust (Turkse Riviera) liggen in het zuidwesten van Turkije en dus aan de Middellandse Zee.

Kustlijn van Turkije

Turkije heeft een kustlijn van 6.530 kilometer, waarvan het langste stuk in het zuiden langs de Middellandse Zee loopt van Griekenland in Europa tot Syrië in Azië. In het noorden loopt de kustlijn langs de Zwarte Zee van Bulgarije naar Georgië.

Gebergte in Turkije

De bekendste bergen van Turkije vallen onder het Taurus Gebergte en kent pieken tussen de 3.000 en 4.000 meter. Verder heb je nog het Nurgebergte, de Kleine Kaukasus, het Pontische Gebergte en het bergachtige schiereiland Samsun Dagi. Ten slotte heeft Turkije het Armeens Hoogland, waarvan Ararat als hoogste punt (5.165 meter) bekend staat.

Vulkanen in Turkije

Nemrut is de enige echte vulkaan die Turkije rijk is. Deze vulkaan is 3.050 meter hoog en nog steeds actief. De laatste zware eruptie was in 1441, dus niemand maakt zich zorgen om een mogelijk nieuwe eruptie.

Eilanden van Turkije

Turkije heeft een aantal eilandengroepen, zoals de Egeïsche eilanden, Marmara eilanden en Prinseneilanden. Onder de Egeïsche eilanden vallen Gokceada, Paspargos en Tenedos. Van de Marmara eilanden zijn dat Avsa, Marmara, Pasalimani, Ekinlik en Imrali. Bij de Prinseneilanden horen Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kinaliada, Kasikadasi, Sedef Adasi, Sivriada, Tavsanadasi en Yassiada. Daarnaast is er nog een eiland in de Middellandse Zee genaamd Dana.

Buurlanden van Turkije

Turkije grenst in het westen aan Bulgarije en Griekenland, in het noordoosten aan Armenië, Georgië, Azerbeidzjan en Iran, en in het zuiden aan Irak en Syrië.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze pagina over Geografie van Turkije, maar voor meer informatie over Turkije kun je kijken op de website van Turkije zelf: GoTurkey.com. En kijk voor al onze andere info over Turkije op Turkije reistips.

Geef een reactie