ant
Turkije is een populair vakantieland voor Europeanen, zo ook voor vele Nederlanders. Een vakantie in Turkije is meestal niet zo duur in vergelijking met andere vakantielanden en je bent vrijwel verzekerd van prachtig weer in de zomermaanden. Ook is Istanbul zeer populair als stedentrip bestemming voor een weekendje of weekje weg. De meeste mensen reizen dus naar het westelijke deel en de kust van Turkije, daarom zal onze aandacht voornamelijk in dat gebied liggen. We bekijken de weergeschiedenis en voorspellingen voor badplaatsen als Side, Belek, Alanya en Antalya en voor de populaire stad Istanbul. Aan de hand van deze gegevens proberen we deze vraag te beantwoorden: wat is de beste reistijd voor Turkije?
Enkele feiten
- De beste reistijd voor Turkije is van juni t/m september
- Juli en augustus zijn de heetste dagen
- Temperaturen kunnen dan oplopen tot over de 40 graden Celsius
- Ook ’s nachts kan het lang warm en zwoel aanvoelen
- Tijdens de zomermaanden valt er weinig neerslag
Klimaat en weer van Turkije
Het klimaat van Turkije is te verdelen onder drie verschillende klimaatzones. Langs de kust is het klimaat te omschrijven als mediterraans, met milde winters en warme zomers. In het oosten van Turkije heerst een gematigd landklimaat met neerslag in alle maanden van het jaar. En in centraal Turkije kun je spreken over een steppeklimaat met relatief weinig neerslag, koele winters en warme zomers.
Temperatuur in Turkije
In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen, tot over de 40 graden Celsius. Tijdens de wintermaanden komt de gemiddelde temperatuur niet onder de 6 graden Celsius. De meeste mensen komen naar Turkije vanwege het warme weer en in juni, juli en augustus ben je dan ook verzekerd van warme tot zeer warme dagen. De gemiddelde minimum temperatuur in de zomer schommelt rond de 21 graden Celsius.
Zonkracht UV-straling
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.
Vanaf mei tot en met augustus is het in Turkije raadzaam goed te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht sterk. We raden aan om meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI. In de andere maanden is de zon zeker niet te onderschatten en moet je ook zeker smeren. Eén a twee keer per dag is doorgaans voldoende.
Neerslag in Turkije
Over het algemeen valt er weinig neerslag in Turkije. De meeste neerslag valt in de wintermaanden november tot en met maart en in vooral in het noordwesten van het land. In de bergachtige Centraal Anatolische hoogvlakte is het een stuk droger dan in de rest van Turkije en is ook de luchtvochtigheid een stuk lager dan in andere delen van het land. Langs de populaire Turkse kust, met badplaatsen als Antalya en Side, is de hoeveelheid neerslag te vergelijken met Nederland. Het verschil is wel dat de hoeveelheid regen in Nederland over het hele jaar wordt verspreid, terwijl dat aan de Turkse kust voornamelijk in het najaar en in de winter plaatsvindt. In de zomermaanden valt juist weinig regen in Turkije en zijn droge periodes eerder regel dan uitzondering.
We hopen dat je iets hebt gehad aan deze klimaat informatie en de beste reistijd voor Turkije. Voor meer info over Turkije raden we één van onze andere pagina’s aan, zoals de Turkije reistips.