Ankara is de kosmopolitische hoofdstad van Turkije en qua grootte en inwonersaantal de tweede stad van het land. De meeste mensen kennen Ankara vooral als officiële hoofdstad en daarmee de plek waar de regering zetelt. Maar Ankara heeft meer te bieden dan dat! Zo is Ankara een heel oude stad met een rijke historie. Vandaag de dag kun je er nog meerdere restanten bekijken uit onder andere de Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijden. Hiervan is de Augusteum de bekendste. Over dit monument en al het andere wat Ankara te bieden heeft, vertellen we in de Ankara reistips hieronder.

Over Ankara

Ankara ligt redelijk centraal in Turkije op de Anatolische hoogvlakte en heeft hiermee een continentaal steppeklimaat. Er wonen zo’n 5,7 miljoen mensen in de hoofdstad. De naam Ankara is de danken aan de wol van dieren in de omgeving, zoals angorakonijnen, angorageiten en agorakatten. Het gebied rondom Ankara staat ook bekend om de peren, druiven en honing. 

Volgens de overlevering is Ankara in de 9e eeuw voor Christus gesticht door koning Midas. In de vele eeuwen die daarop volgden viel de stad in handen van de Romeinen, Galaten, Arabieren, Byzantijnen en Ottomanen. In 1919 koos Atatürk Ankara als hoofdkwartier voor het door hem aangestuurde verzet tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Enkele jaren later, in 1923, werd Ankara de officiële hoofdstad van de nieuwe Republiek Turkije. 

Bezienswaardigheden in Ankara

Ankara is een stad met een verrassend lange geschiedenis en heeft hierdoor meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken. Hieronder zullen we deze bezienswaardigheden beschrijven en je voorzien van een aantal Ankara reistips. 

Mausoleum van Atatürk

Atatürk is dé grote held van Turkije. Hij leidde in 1919 vanuit Ankara het verzet in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en stichtte de Republiek Turkije. Ankara werd de officiële hoofdstad en dat is vandaag nog steeds zo. Het is dan ook niet vreemd dat Atatürk na zijn dood werd bijgezet in zijn eigen mausoleum, genaamd Anitkabir. Het is door de grootte en vorm een indrukwekkend gebouw en zeker een bezoek waard als je in Ankara bent. 

Toren van Atakule

In de moderne wijk Cankaye vindt je de Toren van Atakule, tevens het hoogste uitkijkpunt van Ankara. Het is een ultramoderne toren die sinds 1989 het herkenningspunt van de stad is. Je kunt de 125 meter hoge toren in en na vele trappen genieten van het uitzicht over de stad. Geeft toch weer een andere beeld van Ankara. 

Kasteel van Ankara

Een klassiek uitkijkpunt van de stad is vanaf het Kasteel van Ankara. Dit kasteel ligt bovenop een berg en is vanaf elk punt in de stad te zien, mede door de grote Turkse vlag die er bovenuit torent. Het kasteel komt uit de 7e eeuw, mogelijk nadat Ankara meerdere malen was geplunderd door de Persen. Er zijn binnen- en buitenmuren en om de 40 meter een wachttoren. Het is een bijzondere plek, vooral omdat op deze plek zoveel verschillende machthebbers hebben gestaan en uitkeken over Ankara. Denk aan de Romeinen, Byzantijnen en natuurlijk de Ottomanen. 

Moskee van Kocatepe

Je hebt moskeeën en moskeeën. De moskee van Kocatepe behoort tot de mooiste moskeeën. Het is gelijk de grootste en populairste moskee van Ankara. Van buiten is het gigantische gebouw al perfect voor een mooie foto, maar binnen is dat nog meer het geval. Nadat je je schoenen hebt uitgedaan en in een daarvoor bestemd rek hebt gezet, kun je de grote hal binnenstappen. Helaas wel mannen en vrouwen apart, maar dat neemt niet weg dat de moskee van Kocatepe een bezoek waard is. 

Het oude centrum van Ankara

Zoals gezegd is Ankara een zeer oude stad en het kan dan ook niet anders dan dat het centrum uniek in zijn soort is. Lopend door de nauwe steegjes en vervallen straatjes waan je je werkelijk een paar eeuwen terug. Elke straat is anders en om elke hoek zie je iets unieks. Er zijn winkeltjes, restaurantjes en koffietentjes. Alles in verkleinwoorden, want het is allemaal een beetje klein en krap. Om zoveel mogelijk van de oude stad te zien is één van onze Ankara reistips op te lopen vanaf één van de moderne wijken en het kasteel als eindpunt aan te houden. Eenmaal boven kun je dan weer via een andere route naar beneden en zie je zoveel mogelijk. 

Trendy Kizilay

Voor downtown Ankara van tegenwoordig kun je het beste naar de wijk Kizilay gaan. Hier vindt je hippe restaurants, designer winkels, grote markten, bars en discotheken. En het is er druk met verkeer en voetgangers. Oftewel, een stad in een stad. Misschien niet helemaal waarvoor je naar Ankara komt, maar uiteindelijk kom je hier altijd wel terecht voor een dagje winkelen of voor een gezellig avondje uit. 

Mausoleum van Atatürk

Mausoleum van Atatürk

Kocatepe moskee

Kocatepe moskee

Naar Ankara reizen

Ankara is het makkelijkst bereikbaar per vliegtuig, maar je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Ankara te reizen. Ga je liever met eigen vervoer de stad bezoeken, dan zou je er met de auto 30 uur over kunnen doen. Een andere voordelige optie is de bus te nemen. In de Ankara reistips hieronder vertellen we je over de reisduur, kosten en overige informatie van de vervoersmiddelen vliegtuig, trein, bus en auto voor een reis naar Ankara.

Vliegen naar Ankara

Een vlucht van Schiphol naar hoofdstad Ankara is alleen mogelijk met minimaal één overstap en duurt op z´n snelst 6 uur, inclusief overstaptijd. Een retourticket naar Ankara boek je al vanaf € 211,- en wordt aangeboden door Turkish Airlines. Het vliegveld van Ankara, het Ankara Esenboga Airport (ESB) bevindt zich op 23 kilometer van het centrum van Ankara. Met een taxi of auto doe je er 40 minuten over. Een goedkopere optie is de bus, al doet deze er wel aanzienlijk langer over om het centrum te bereiken. 

Trein naar Istanbul

Met de trein naar Ankara reizen is ook een goede en duurzame optie, hoewel je natuurlijk wel langer onderweg bent dan wanneer je vliegt. Reis je met de trein naar Ankara, dan kun je het beste overdag met de ICE via Frankfurt naar Wenen reizen om daar vervolgens de trein naar Budapest te nemen. Om de lange reis naar Istanbul te onderbreken raden we aan te overnachten in Budapest om vervolgens de trein te pakken naar Videle in Roemenië. Vanaf Videle kun je op de nachttrein stappen naar Halkali ten westen van Istanbul. Je kunt momenteel helaas niet met de trein doorreizen naar Istanbul, dus je zult een bus of taxi moeten nemen voor het laatste stukje van 20 minuten. Vanaf Istanbul kun je dan weer verder treinen naar Ankara.

Je koopt een treinticket van Nederland naar Halkali vanaf € 201,- p.p. per enkele reis 2e klas. Het zou goedkoper kunnen o.b.v. een interrail pas, zeker als je retour met de trein reist. Vaak is dit namelijk erg voordelig en zo heb je nog mogelijkheden om wat extra bestemmingen op je heen- of terugreis in te plannen. De prijs van de Interrailpas hangt wel van je leeftijd af.

Bus naar Ankara

Het is mogelijk om met de bus naar Ankara te reizen, maar je moet wel rekening houden met 4 a 5 verschillende bussen. De snelste busreis verloopt via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije naar Turkije. Tickets voor deze reis zijn verkrijgbaar vanaf € 101,- per persoon per enkele rit. 

Auto rijden naar Ankara

Je kunt ook zelf met de auto naar Ankara rijden. De reisduur zonder onderbreking is zo’n 30 uur, maar we raden aan om minimaal één overnachting te boeken in een stad onderweg. De snelste route met de auto is via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije naar Turkije. De kosten voor brandstof en tolwegen komen neer op gemiddeld € 450,- per enkele rit, maar is afhankelijk van het type auto en brandstof. 

Pakketreizen naar Ankara

Er zijn verschillende pakketreizen naar Turkije en Ankara te boeken. Zo kun je ook verblijf met vlucht, verblijf met auto en verblijf met bus in één boeken. Je kunt een rondreis in Turkije maken en meerdere steden of plaatsen combineren. Of boek een all-inclusive vakantie met een uitje naar Ankara. 

Ankara-reistips-stad

Meer Ankara reistips

Ben je op zoek naar nog meer Ankara reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Turkije of Ankara zelf te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Ankara. 

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

Geef een reactie