Als je op reis gaat naar het buitenland is het altijd belangrijk om vooraf na te gaan of je bepaalde inentingen nodig, hoe het zit met hygiëne in een land en of je misschien te maken kunt krijgen met insecten als muggen of teken. Ook als je op reis gaat naar Kazachstan is het goed om je even in te lezen over wat je kunt verwachten. Daarom hebben we de belangrijkste punten over hygiëne, gezondheid en inentingen voor Kazachstan voor je op een rijtje gezet.

Verplichte inentingen voor Kazachstan

Er zijn geen vaccinaties of inentingen voor Kazachstan verplicht. Wel wordt een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) aanbevolen. Mocht je niet zijn ingeënt tegen mazelen, dan wordt ook die vaccinatie aanbevolen. Ook als je voor een langere periode (meer dan een maand) door Kazachstan gaat reizen zijn er geen speciale inentingen nodig.

Voor een verblijf langer dan 3 maanden worden ook inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose.

Gezondheid en hygiëne in Kazachstan

In Kazachstan is het anders gesteld met hygiëne dan in Nederland. Eten wordt vaak op andere manieren bereid. Let goed op wat je eet, of bijvoorbeeld vlees goed gaat is en probeer restaurants te vermeiden waar weinig bezoekers zijn. De omloopsnelheid van het eten is dan laag en de kans op een voedselvergiftiging is groter dan in restaurants waar veel mensen aanwezig zijn. Eten is daar vaak verser. Reizigersdiarree komt regelmatig voor onder reizigers die Kazachstan bezoeken.

Teken in Kazachstan

In Kazachstan, vooral in het noorden, komen teken voor. In de vele uitgestrekte grasvelden en steppegebieden die het land rijk is komen teken voor. Ga je voor een aantal dagen de natuur in, dan wordt aangeraden om ook een vaccinatie tegen teken encefalitis te halen. Ook is het raadzaam om een tekenkit mee te nemen op reis en aan het einde van de dag even te controleren of je geen teken hebt opgelopen.

Muggen in Kazachstan

Er komen zeker ook muggen voor in Kazachstan. Vooral in gebieden met rivieren en meren kunnen de insecten opduiken. Ga je een meerdaagse tocht door de natuur van Kazachstan maken en overnacht je onderweg in de natuur overnachten, dan is het raadzaam om een muggennet / klamboe mee te nemen voor het geval dat.

Malaria in Kazachstan

Er komt in Kazachstan geen malaria voor.

Wil je weten waar je je kunt laten vaccineren of wil je gewoon meer weten over inentingen voor Kazachstan? Wij raden de website vacciniatiesopreis.nl aan.

Geef een reactie