Het eiland Java heeft de meeste inwoners van Indonesië en is van groot belang voor het land. Hoofdstad Jakarta ligt er in het noordwesten en ook culturele hoofdstad Yogyakarta in het zuiden is van groot belang. Op Java vind je het Indonesië van de echte Indonesiërs. Niet zo gelikt als Bali, maar een dynamisch eiland met grote verschillen. Lekker eten, lieve mensen, leuke stranden, vulkanen, en veel culturele bezienswaardigheden. In deze Java reistips vertellen we je er meer over. 

Over Java

Java ligt tussen de Indische Oceaan in het zuiden en de Java Zee in het noorden en tussen eilanden Sumatra en Bali in. Het eiland Java heeft 141 miljoen inwoners en is het geografische en economische hart van Indonesië, mede doordat hoofdstad Jakarta er gevestigd is. Eigenlijk is alle bekende Indonesische historie begonnen op Java. Van machtige Hindoe-Boeddhisten tot Islamitische machthebbers. En van de Nederlandse VOC die vanuit Batavia (Jakarta) regeerde over Indonesië en andere Aziatische koloniën, tot het ontstaan van demonstraties tegen diezelfde Nederlandse onderdrukking. Je kunt zeggen dat Java bepalend is voor de rest van Indonesië.  

Bezienswaardigheden op Java

Java is een eiland met meerdere gezichten. Je hebt het stadse van Jakarta, Bandung, Yogyakart en Surabaya tegenover het landelijke gezicht, en natuurlijke pracht tegenover door mensen gebouwde schoonheden. Hieronder geven we een aantal Java reistips.

Jakarta

Hoofdstad Jakarta is een echte stad en vormt op zich al één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Java. In de stad zijn wolkenkrabbers met kantoren en appartementen, er is veel verkeer, veel mensen op straat, en het bruist er elke dag en nacht. Als je vanuit een ander deel van Indonesië komt kan het best wel even schrikken zijn, maar het heeft ook voordelen. Zo is het aanbod van eettentjes groot en is er van alles te doen. Lees meer over Jakarta op de speciale Jakarta reistips pagina. 

Bezienswaardigheden in Java - Merdekaplein

Merdekaplein

Bandung

Bandung ligt tussen Jakarta en Yogyakarta in, dus mocht je tijd hebben raden we aan de reis te onderbreken en deze stad te bezichtigen. Vroeger werd Bandung het Parijs van Java genoemd, voornamelijk vanwege het koloniale karakter dat de stad uitstraalt. Veel is daar niet meer van over, maar over er zijn zeker nog bezienswaardigheden in Bandung die nog wel de moeite waard zijn.

Koloniale architectuur
In Bandung zijn een aantal interessante gebouwen die afstammen van het Nederlandse koloniale verleden, zoals Grand Hotel Preanger, Savoy Homann Hotel en Villa Isola. Hiernaast vind je nog mooie architectuur in de straat Jalan Braga.

Uitzicht vanaf Dago Hill
Drago Hill, oftewel Dago heuvel, ligt ten noorden van Bandung en geeft een mooi uitzicht over de omgeving met rijstvelden en heuvels. Tijdens de Nederlandse aanwezigheid stond hier het Drago Theehuis, waar de Hollanders genoten van een drankje en het uitzicht. Het theehuis is er niet meer, maar er zijn wel andere barretjes en restaurants.

Museum over geologie
Indonesië is één groot geologisch wonder. Om hier meer van te weten te komen raden we aan het Museum Geologi te bezoeken. Je vindt het museum op zo’n 3 kilometer ten noorden van Bandung.

Surabaya

De stad Surabaya in Oost-Java is niet zo bekend als andere plaatsen in het land, hoewel het na Jakarta eigenlijk de tweede grootste stad van Indonesië is. Het is ook historisch gezien één van de belangrijkste delen van het land en er zijn een aantal interessante attracties die het de moeite waard maken.

Museum over kretek
Kretek is het soort tabak wat typisch Indonesisch is en wat Indonesiërs ook doorgaan roken. In het House of Sampoerna kom je meer te weten over dit nationale product. Eerst loop je door het museum, waar van alles wordt uitgelegd over kretek. En daarna loop je door naar de fabriekshal, waar ontelbare vrouwen kretek sigaretten aan het fabriceren zijn. Erg indrukwekkend!

Helden Monument
Surabaya kent een roerige geschiedenis met oorlogen en revoluties. Hierom is het monument Tugu Pahlawan Surabaya opgericht. Achter het imposante monument vind je een museum waar de geschiedenis van Surabaya en Indonesië wordt uitgelegd. 

Vulkaan beklimmen
Vulkaan Bromo ligt dichtbij Surabaya en is dus een leuk uitstapje. Je kunt Bromo beklimmen of gewoon genieten van het uitzicht. Mocht je Bromo daadwerkelijk willen beklimmen dan raden we aan dit onder begeleiding van een ervaren gids te doen. 

Java reistips - Yogyakarta

Yogyakarta

Yogyakarta 

Stad Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Java. Hier vind je de oude Javaanse tradities gemixt met hedendaagse cultuur en kunst. Er zijn vele kunstateliers en marktjes waar je iets leuks voor thuis kunt aanschaffen. Verder hangt er een fijne sfeer in deze stad en is het door de centrale ligging op Java een handige uitvalsbasis. 

Sultan Palace Kraton Yogyakarta
Kraton Yogyakarta is de grootste bezienswaardigheid van de stad, ook wel Sultan Palace genoemd. Wat het extra bijzonder maakt is dat het paleis is gebouwd in 1757, maar nog steeds wordt gebruikt door de hedendaagse sultan. Je kunt het paleis nog wel bezichtigen, want het is deels ingericht als een museum en daarmee toegankelijk voor bezoekers. 

Paleizen van Taman Sari
Ten zuiden van de kraton liggen de paleizen van Taman Sari. Dit complex met paleizen, zwembaden, moskee, tuinen en andere ontspanningsruimtes was eigendom van de sultan. Er zijn geheime gangen en kamers en er gaan zelfs geruchten dat de sultan de architect heeft laten executeren om de geheimen niet door te vertellen. Erg interessant om te bezoeken.

Legende van de Beringin Trees
De Beringin Trees zijn twee grote bomen, waar je volgens de legende met je ogen dicht tussendoor moet lopen. Als je dat lukt mag je een wens doen. Dit lijkt heel makkelijk, maar is in de praktijk nog aardig lastig! Om niet te spieken kun je ook een blinddoek huren van een verkoper ernaast.

Bezoek Fort Vredeburg
Op sommige plekken in Yogyakarta zijn de Nederlandse invloeden van vroeger nog te zien, bijvoorbeeld in Fort Vredeburg. Het fort uit de 18e eeuw ligt tegenover de paleizen van Yogyakarta. Als je interesse hebt in de Nederlandse geschiedenis, dan is Fort Vredeburg zeker een aanrader. 

Java reistips - Prambanan

Prambanan

Tempels op Java

Borobudur
Borobudur is het grootste Boeddhistische monument ter wereld en wordt gezien als het 7e wereldwonder. Gebouwd in de 9e eeuw door de heersende Indiase Syailendra en heeft hierdoor Indiase invloeden, maar je kunt aan de decoratieve verhalen zien dat deze wel degelijk in Indonesië plaatsvonden. Er zijn 2.572 panelen versierd en 504 Boeddhabeelden gehouwen. Wat het monument extra bijzonder maakt is dat er geen cement is gebruikt en de stenen dus door zwaartekracht bij elkaar gehouden worden. Al met al is Borobudur een indrukwekkend bouwwerk!

Dharma Bhakti tempel
In China Town van Jakarta vind je de Chinese Dharma Bhakti tempel, tevens de oudste Chinese tempel in Jakarta. De tempel is gebouwd in de 17e eeuw en afgerond in 1650. De aankleding van deze tempel is duidelijk Chinees georiënteerd, met veel rood en gouden symbolen. 

Prambanan
Prambanan is een Hindoeïstisch tempelcomplex uit de 9e eeuw en ligt op 18 kilometer van Yogyakarta, dus makkelijk te combineren met die stad. Het woord ´prambanan´ betekent ´veel priesters´. Het grote tempelcomplex heeft drie hoofdtempels, waarvan de grootste 47 meter hoog is en ter ere is van Shiva. De andere twee tempels zijn gewijd aan Brahma en Vishnoe. Prambanan is een bijzondere en wijds opgezet complex en door de gunstige ligging bij Yogyakarta zeker één van onze Java reistips!

Vulkanen beklimmen

Er zijn op Java tientallen vulkanen, echter zijn daar maar een paar te beklimmen. De populairste vulkanen op Java zijn de Bromo, Tangkuban Perahu en de bekendste Merapi. Bromo ligt in Oost-Java en is de populairste, want makkelijkst beklimbare, vulkaan van Java. Tangkuban Perahu ligt 20 kilometer ten noorden van Bandung en wordt ook gezien als makkelijk beklimbare vulkaan. Merapi is de meest actieve vulkaan van Indonesië en heeft vele slachtoffers op haar naam staan. De laatste uitbarsting was in 2010. Merapi vind je op 50 kilometer van Yogyakarta. We raden aan altijd met een gids op pad te gaan!

Indrukwekkend Dieng Plateau

Dieng Plateau is een enorme vlakte met indrukwekkende uitzichten. Het ligt tussen de steden Bandung en Yogyakarta en wordt omgeven door bergen en rijstvelden. Er zijn verspreid over de regio meer dan 400 tempels die dateren uit de 8e en 9e eeuw. Het is vooral de combinatie van historische tempels met een adembenemende omgeving wat het Dieng Plateau zo indrukwekkend maakt. Met recht één van dé Java reistips!

Stranden op Java

Java staat niet bekend om de meest prachtige stranden, dus het is soms even zoeken naar een fijne plek. Wat veel mensen niet weten is dat je bij hoofdstad Jakarta ook mooie stranden hebt. In de baai van Jakarta liggen meer dan honderd koraaleilanden met prachtige stranden en voor een klein bedrag kun je je de oversteek maken.

Verder heeft Java aan de zuidkust veel kilometers strand, maar deze zijn vooral geliefd bij surfers. Het lijkt dan ook een beetje op het strand wat wij in Nederland gewend zijn, maar dan warmer. Voor écht tropische stranden kun je beter de oversteek maken naar buurvrouw Bali. Al kun je voor een verfrissend dagje zon, zee en strand prima terecht op de Javaanse stranden!

Jakarta

Jakarta

Rijstvelden

Rijstvelden

Naar Java reizen

Java is voornamelijk bereikbaar per vliegtuig, tenzij je al in Zuidoost-Azië bent want dan kun je ook de boot pakken. We gaan ervan uit dat je vanuit Nederland naar Java reist, dus geven we hier voornamelijk informatie over vliegen naar Java. Welke vliegmaatschappijen bieden de vlucht aan, hoe lang doe je erover en wat zijn de kosten? In de Java reistips hieronder vertellen we je er meer over.

Vliegen naar Java

Vluchten naar Jakarta kun je makkelijk en voordelig boeken. De reisduur per enkele reis is ongeveer 18 uur en een vliegticket naar Jakarta boek je al vanaf € 432,-. Er zijn geen directe vluchten van Amsterdam naar Jakarta, dus je zult moeten overstappen. Waar je overstapt is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Bij Qatar Airways is dat bijvoorbeeld Doha en bij KLM is dat het vliegveld van Parijs of Singapore. Het vliegveld Jakarta International Airport Soekarno-Hatta ligt op ongeveer 45 minuten met de trein of taxi van het centrum. Je kunt ook een auto huren op het vliegveld. Kijk voor meer info over reizen naar Indonesië op Vervoer naar Indonesië.

Pakketreizen

Er zijn verschillende aanbieders die pakketreizen naar Java aanbieden. Zo kun je ook verblijf met vlucht in één boeken. Je kunt een rondreis op Java maken of via de aanbieder excursies doen, bekijk wat je interessant vindt. Aanbieders van deze pakketreizen zijn 333 Travel, Asiadirect, Shoestring en Travelworld

Naast de Java hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties op Java te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels of appartementen in de steden als in het binnenland van het eiland. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen te vinden. Zeker als je buiten de drukke periodes reist.


Zoek hotel aanbiedingen

Java-reistips-tempel

Meer Java reistips

Ben je op zoek naar nog meer Java reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Java of Indonesië te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Java.

[rwp_snippets box=”0″]
[rwp_box_form id=”0″]

Geef een reactie