Hoofdstad Jakarta is een echte stad en vormt op zich al één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Java. In de stad zijn wolkenkrabbers met kantoren en appartementen, er is veel verkeer, veel mensen op straat, en het bruist er elke dag en nacht. Als je vanuit een ander deel van Indonesië komt kan het best wel even schrikken zijn, maar het heeft ook voordelen. Zo is het aanbod van eettentjes groot en is er van alles te doen. In deze Jakarta reistips vertellen we je er meer over.

Over Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Republiek Indonesië en ligt in het noordwesten van Java. Er wonen officieel ruim 9,7 miljoen mensen in de stad, maar als je de metropool meerekent kom je op meer dan 30 miljoen inwoners! Daarmee is het de grootste metropool van Zuidoost-Azië. Voor Indonesië is Jakarta van zeer groot belang, want in de hoofdstad bevind zich het politieke, economische en culturele hart van het land. 

De stad Jakarta kent een lange geschiedenis, waarin onder andere de Nederlanders met hun VOC een flinke stempel gedrukt hebben. Toen werd de stadsnaam ook veranderd in Batavia. Eeuwen later, na de onafhankelijkheid in 1949, werd de naam Jakarta weer aan de stad terug gegeven. 

Bezienswaardigheden in Jakarta

Merdekaplein
Het Merdekaplein is met 75 hectare één van de grootste pleinen ter wereld. Ter vergelijking: het is vijf keer groter dan het Tiananmenplein in Beijing. Merdeka betekent vrijheid of onafhankelijkheid en dat is ook wat dit plein symboliseert. Hier worden nationale evenementen gehouden en hier staat het Nationaal Monument.

Nationaal Monument
Het Nationaal Monument is een 132 meter hoge toren die het gevecht voor Indonesië symboliseert. Het gebouw is in 1961 gebouwd als herdenkingsmonument voor de Indonesische onafhankelijkheid. Er is ook een museum aan verbonden wat je kunt bezoeken.

Jakarta History Museum
Indonesië kent een roerige geschiedenis, dat is bekend. Jakarta heeft eigenlijk altijd als hoofdstad gefungeerd, wie de officiële leider ook was. Tijdens de VOC-tijd werd Jakarta overgenomen van de Engelsen en kreeg de stad de naam Batavia. Na vertrek van de Hollanders werd het weer Jakarta. Deze en andere gebeurtenissen worden getoond in het Jakarta History Museum.

Taman Mini Indonesia Indah
In het oosten van Jakarta ligt Taman Mini Indonesia Indah, een op Indonesische cultuur gebaseerd park. Hier vind je onder andere miniatuurversies van traditionele huisjes en een vogelpark. En er zijn religieuze gebouwen, zoals een moskee, twee kerken en Hindoeïstische en Boeddhistische tempels op ware grootte nagebouwd. Kortom, Indonesië in het klein.

Jakarta

Druk verkeer

Rijstvelden

Eettentje

Naar Jakarta reizen

Jakarta is voornamelijk bereikbaar per vliegtuig, tenzij je al op Java bent want dan kun je ook de trein, boot of taxi pakken. Op deze pagina geven we voornamelijk informatie over vliegen naar Jakarta. Welke vliegmaatschappijen bieden de vlucht aan, hoe lang doe je erover en wat zijn de kosten? In de Jakarta reistips hieronder vertellen we je er meer over.

Vliegen naar Jakarta

Vluchten naar Jakarta kun je makkelijk en voordelig boeken. De reisduur per enkele reis is ongeveer 18 uur en een vliegticket naar Jakarta boek je al vanaf € 432,-. Er zijn geen directe vluchten van Amsterdam naar Jakarta, dus je zult moeten overstappen. Waar je overstapt is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Bij Qatar Airways is dat bijvoorbeeld Doha en bij KLM is dat het vliegveld van Parijs of Singapore. Het vliegveld Jakarta International Airport Soekarno-Hatta ligt op ongeveer 45 minuten met de trein of taxi van het centrum. Je kunt ook een auto huren op het vliegveld. Kijk voor meer info over reizen naar Indonesië op Vervoer naar Indonesië.

Pakketreizen

Er zijn verschillende aanbieders die pakketreizen naar Jakarta aanbieden. Zo kun je ook verblijf met vlucht in één boeken. Je kunt een rondreis op Java maken of via de aanbieder excursies doen, bekijk wat je interessant vindt. Aanbieders van deze pakketreizen zijn 333 Travel, Asiadirect, Shoestring en Travelworld

Naast de Jakarta hotel tips hierboven zijn er nog tal van alternatieve accommodaties in Jakarta te vinden. Zowel budget accommodaties als middenklasse-en luxe hotels of appartementen in de stad als in de regio van Jakarta. Regelmatig zijn er interessante hotelaanbiedingen te vinden. Zeker als je buiten de drukke periodes reist.


Zoek hotel aanbiedingen

Jakarta-reistips-hoogbouw

Meer Jakarta reistips

Ben je op zoek naar nog meer Jakarta reistips? Dan raden we je aan om een reisgids voor Jakarta of Indonesië te kopen. Zelf vinden we Lonely Planet en Rough Guide de beste reisgids voor Indonesië.

reiservaringen

Als je wilt gaan ontdekken maar je hebt beperkt de tijd, dan is het wellicht handig als je vooraf al weet wat de leukste plekken in de stad zijn en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in kunt vinden. Ook tips over gezellige cafés of restaurants in waar je goed kunt eten en drinken en tips over leuke excursies of tours zijn dan vast welkom!

Wellicht zitten er nog wat leuke reistips tussen de hieronder getoonde reiservaringen van bezoekers van onze website!

Heb je zelf wel eens een reis naar gemaakt en help je andere reizigers ook graag met tips en advies? Laat dan vooral je reisadvies over achter door een review te schrijven.

Geef een reactie