Op deze pagina over de geografie van Indonesië bekijken we wat de ligging van het land is en met welke zee het verbonden is. Ook worden de kustlijn en gebergtes beschreven, alsook de eilanden en buurlanden van Indonesië. Lees hieronder verder voor al deze informatie.

Ligging van Indonesië

Indonesië ligt in Zuidoost Azië tussen Maleisië en Australië in. Met een totale oppervlakte van ruim 1,9 miljoen km² is het de grootste eilandstaat ter wereld, waarvan de bekendste eilanden Sumatra, Java en Bali zijn. En met een inwoneraantal van 267 miljoen heeft Indonesië op drie landen na de meeste inwoners.

Zeeën en oceanen van Indonesië

Indonesië wordt omring door water, want in het zuiden ligt het aan de Indische Oceaan en in het zuidoosten aan de Timorzee en Arafurazee. In het noorden vind je van west naar oost de Andamanse Zee, Zuid-Chinese Zee, Celebeszee en de Stille Oceaan. Tussen de Indonesische eilanden in heb je nog meer zeeën, zoals de Javazee, Balizee, Floreszee, Savoezee, Bandazee, Seramzee, Halmahera Zee en de Molukse Zee. Naast deze vele zeeën zijn er ook nog een aantal ‘straten’, waarvan de Straat van Malakka de bekendste is.

Kustlijn van Indonesië

Indonesië heeft met ruim 55.000 kilometer aan kust de op één na langste kustlijn ter wereld. Deze kustlijn is behoorlijk gevarieerd. Van ruige rotsen tot idyllische stranden van de Gili eilanden en van het stadstrand van Jakarta tot de surfstranden aan de zuidkust van Java, Indonesië heeft het allemaal. Teveel om op te noemen op deze pagina voor geografie van Indonesië.

Gebergte in Indonesië

Omdat Indonesië zo´n gigantisch land is, heeft het ook meerdere gebergtes. Zo heb je Barisangebergte op Sumatra, een bergketen van zo’n 1.700 kilometer. De hoogste bergtop is die van Kerinci (3.800 meter). In de Indonesische provincie Papoea op het eiland Nieuw-Guinea ligt het Jayawijayagebergte en Sterrengebergte met bergtoppen van maar liefst 4.640 meter (Puncak Mandala) en 4.730 meter hoog (Puncak Trikora). Ook heb je er het Charles-Louisgebergte wat weer overgaat in het Sudirmangebrgte en Sneeuwgebergte (of wat inwoners het Maokegebergte noemen). Hier vind je bergtoppen van 1.600 tot 2.700 meter hoog. In het noorden van Papoea ligt het Foja-gebergte met ongerepte regenwouden. En er is het Arfakgebergte en Tamraugebergte in West-Papoea met hoogste bergen Mebo (2.940 meter) en Umsini (2.926 meter).

Vulkanen in Indonesië

Indonesië wordt gedomineerd door vulkanen, want dit is het gevolg van de schuivende Euraziatische Plaat en de Indo-Australische Plaat. Er zijn meer dan 150 vulkanen in Indonesië, waarvan er 127 actief zijn. De actiefste vulkanen zijn de Merapi en Kelud op Java, met duizenden doden op hun naam. Sinds het jaar 1000 is de Kelud meer dan 30 keer uitgebarsten en de Merapi maar liefst 80 keer. En vanwege de hoge vulkanische activiteiten van de Merapi is deze vulkaan in 1995 opgenomen in de lijst van Vulkanen van het Decennium. Hiertoe behoort ook de Vesuvius.

Eilanden van Indonesië

Het aantal eilanden van Indonesië is in 1996 vastgesteld op 17.508 stuks. Het overgrote deel hiervan is onbewoond en bestaat alleen uit een natuurlijke landmassa die boven het water uitsteekt. Dit kunnen eilanden zijn van tientallen vierkante meter. Daartegenover heeft Indonesië ook hele grote eilanden, waarvan Sumatra en Java de bekendste zijn. Het grootste eiland wordt gedeeld met Maleisië en is Borneo, waarvan Kalimantan het Indonesische deel is. Kleinere bekende eilanden zijn Bali en Lombok en de nog kleinere Gili’s, werkelijke paradijzen op aarde.

Buurlanden van Indonesië

Indonesië is een eilandstaat en wordt voornamelijk omringd door water. Er zijn echter drie uitzonderingen: op Borneo deelt Indonesië het eiland met Maleisië en in het uiterste oosten grenst Indonesië aan Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Omliggende landen waarmee Indonesië alleen door een zee of oceaan gescheiden wordt zijn Singapore, Australië en de Filipijnen.

[rwp_box_form id=”0″]

[rwp_box_form id=”0″ post=”11717″]

Hopelijk heb je iets gehad aan deze pagina over Geografie van Indonesië. Kijk voor alle andere info over Indonesië op Indonesië reistips.

Geef een reactie