Ga je op reis naar Indonesië, dan maak je voor een rondreis voor een week of 2 a 3. Je kunt ervoor kiezen om een complete rondreis met een groep en reisleider te maken of een georganiseerde individuele rondreis. In beide gevallen zijn je vluchten, je hotels, je vervoer en je excursies vaak al geregeld.

Natuurlijk kan je ook een los vliegticket naar Indonesië boeken en zelf je hotels boeken en je vervoer en excursies regelen. Wel is het handig om vooraf te weten op welk Budget voor Indonesië je ongeveer moet rekenen zodat je uitkomt met je geld. Hoe zit het met contant geld en met pinnen, hoeveel fooi je geeft in een restaurant. En hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een overnachting, koffie, biertje en taxirit.

Valuta in Indonesië

De roepiah of rupiah (IDR) is de munteenheid van Indonesië. Om te berekenen wat je kwijt bent in Indonesië wanneer je iets koopt kun je het beste altijd even de wisselkoers checken. 

Contant geld in Indonesië

Er zijn genoeg geldautomaten in Indonesië (ATM). We raden aan om van te voren niet te veel geld mee te nemen. Er worden doorgaans ook euro’s of dollars geaccepteerd, maar je bent goedkoper uit met de nationale munteenheid.

Pinnen in Indonesië

Pinnen in Indonesië is het makkelijkst. Bankpassen en creditcards met een Cirrus- of Maestrologo worden eigenlijk overal geaccepteerd, al worden creditcards soms geweigerd bij tankstations. Vaak is het betalen met een pinpas wel goedkoper dan het gebruiken van een creditcard. Let op dat je het bestedingslimiet per dag of per week verhoogt wanneer deze op een laag vast bedrag staat. Dit kun je bij je bank aanvragen. 

Fooi in Indonesië

Het is gebruikelijk om fooi te geven, afhankelijk van het type restaurant. Op veel hotel- of restaurantrekeningen is dit vaak al inbegrepen en staat dit vermeld op de rekening. Als dit niet op de rekening staat kun je altijd 5 a 10 % fooi aanhouden. Bij taxichauffeurs is het goed om het bedrag altijd af te ronden.

Wat kost dit gemiddeld?

Kop koffie: € 1,-
Glas bier: € 2,50
Eenvoudige maaltijd: € 3,- 
Driegangen diner: € 10,-
Budget hotel: € 25,- 
Middenklasse hotel: € 40,- 
Taxirit (3 km): € 2,-

Natuurlijk is jouw uiteindelijke reisbudget voor Indonesië afhankelijk van de mate van luxe waarin je wilt reizen, hoeveel bezienswaardigheden en parken je wilt bezoeken en met welk vervoermiddel je wilt gaan reizen.

Geef een reactie