Het klimaat van Indonesië is over het algemeen tropisch te noemen. Met uitzondering van een paar hoge plekken op Borneo en Papoea hebben bijna alle eilanden een tropisch regenwoudklimaat. En in het oosten van Java kennen sommige gebieden zelfs een tropisch moessonklimaat, omdat hier aanzienlijk meer regen valt dan in de rest van Indonesië. Het hele jaar door is de temperatuur van Indonesië prettig te noemen, al moet je  wel rekening houden met een flinke bui op z’n tijd. Wanneer is dan de beste reistijd voor Indonesië? Lees snel verder voor het antwoord.

Enkele feiten

Klimaat en weer van Indonesië

Indonesië heeft een tropisch klimaat met op het grootste deel van het land een tropisch regenwoudklimaat en in sommige gebieden een tropisch moessonklimaat vanwege bovengemiddelde neerslag. Deze regen zorgt er ook voor dat het in sommige maanden koeler aanvoelt, zoals tijdens het regenseizoen in de maanden september tot en met maart. Echt koud wordt het nooit in Indonesië en de zon schijnt er volop.

Temperatuur in Indonesië

De gemiddelde temperatuur in Indonesië is 25 graden Celsius, dus dat is vergeleken met Nederland behoorlijk hoog. De laagste temperatuur in Indonesië voel je in de maanden september tot en met maart, want dan is het regenseizoen. De temperatuur is dan niet eens veel lager dan in de overige maanden, maar door de regen voelt het wel koeler aan. De hoogste temperatuur in Indonesië komt voor in de maanden april en mei, net na het regenseizoen.

Temperatuur in Indonesie

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.

Vanaf mei tot en met augustus is het in Griekenland raadzaam goed te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht sterk. We raden aan om meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI. In de andere maanden is de zon zeker niet te onderschatten en moet je ook zeker smeren. Één a twee keer per dag is doorgaans voldoende.

Neerslag in Griekenland

Over het algemeen valt er weinig neerslag in Griekenland. De meeste neerslag valt in de wintermaanden november tot en met maart en in vooral in het noordwesten van het vasteland. In de zomermaanden valt weinig regen in Griekenland en zijn droge periodes eerder regel dan uitzondering.

Neerslag in IndonesieWe hopen dat je iets hebt gehad aan deze klimaat informatie en de beste reistijd voor Griekenland. Voor meer info over Griekenland raden we één van onze andere pagina’s aan, zoals de Griekenland reistips.

Geef een reactie