Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed na te gaan of je bepaalde inentingen nodig hebt en hoe het zit met hygiëne in een land voordat je er op reis gaat. Ook kan je misschien te maken krijgen met insecten als muggen of teken. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Ook als je op reis gaat naar Zuid-Afrika is het goed om je even in te lezen over wat je kunt verwachten. Daarom hebben we de belangrijkste punten over hygiëne, gezondheid en inentingen voor Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet.

Verplichte en aanbevolen inentingen voor Zuid-Afrika

Je bent alleen verplicht om je tegen gele koorts te laten inenten als je de 7 dagen voor je aankomst in Zuid-Afrika in een gele koorts gebied/land bent geweest.
Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika zijn die ter bescherming van DTP (Difterie, Tyfus en Polio) en Hepatitis A (geelzucht).

DTP

DTP staat voor Difterie, Tyfus en Polio. Dit zijn ziektes die we in Nederland niet meer kennen, maar in Zuid-Afrika nog wel voorkomen. Een vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Als je na 1950 geboren bent, en je alle kinderprikken gehad hebt, voldoet één prik. Ben je voor 1950 geboren, dan zijn drie prikken raadzaam. Hierna ben je voor 10 jaar beschermd.

Hepatitis A

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking aan de lever welke veroorzaakt wordt door een infectie. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet eten en drinken. Een complete vaccinatie tegen Hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik biedt één jaar bescherming. De tweede prik krijg je na 6 maanden en biedt bescherming voor zeker 30 jaar.

Gezondheid en hygiëne in Zuid-Afrika

Met de hygiëne en gezondheid in is het over het algemeen goed gesteld. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe men zich individueel gedraagt, maar je zult merken dat de Zuid-Afrikanen nette mensen zijn die geregeld schoonmaken. Het is wel altijd raadzaam goed te kijken waar je gaat eten. Hoe zien de tafeltjes en het personeel eruit?

Malaria in Zuid-Afrika

Er komt helaas malaria in Zuid-Afrika voor. Voornamelijk in het oostelijk deel (Kruger park) van het land en van september tot en met mei. Het is raadzaam om je in te smeren met DEET en een klamboe te gebruiken indien je op safari gaat en in een tent gaat overnachten (tenzij je tent natuurlijk al voorzien is van een klamboe). Je kunt online eenvoudig een DEET en een klamboe komen. Je zou ook malariapillen kunnen slikken, maar houdt wel rekening met eventuele bijwerkingen. We raden dan ook aan hierover te informeren bij de vaccinatiedienst of je huisarts.

Wil je weten waar je je kunt laten vaccineren of wil je gewoon meer weten over inentingen voor Zuid-Afrika? Wij raden de website vacciniatiesopreis.nl aan.

Geef een reactie