Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan maak je voor een rondreis voor een week of 2 a 3. Je kunt ervoor kiezen om een complete rondreis met een groep en reisleider te maken of een georganiseerde individuele rondreis. In beide gevallen zijn je vluchten, je hotels, je vervoer en je excursies vaak al geregeld.

Natuurlijk kan je ook een los vliegticket naar Zuid-Afrika boeken en zelf je hotels boeken en je vervoer en excursies regelen. Wel is het handig om vooraf te weten op welk Budget voor Zuid-Afrika je ongeveer moet rekenen zodat je uitkomt met je geld.

Kosten voor verblijf in Zuid-Afrika

Een aanzienlijk deel van je budget voor Zuid-Afrika zal opgaan aan accommodaties, Natuurlijk kan je overnachten in Zuid-Afrika zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn guesthouses, hotels met 1 t/m 5 sterren of luxe resorts in Zuid-Afrika te vinden. Over het algemeen liggen de prijzen voor hotels in Zuid-Afrika (en andere accommodaties) 10 – 20% lager dan de prijzen in Nederland. Zo betaalden wij zelf voor een verblijf in een 3-sterren hotel gemiddeld €60 per kamer per nacht inclusief ontbijt. Ook hebben we overnachting in guesthouses van zo’n €20 per nacht (zonder ontbijt). Voor het luxere werk betaal je €120 tot €200 per kamer per nacht inclusief ontbijt. Natuurlijk verschillen de prijzen van hotels en accommodaties per bestemming en stad wat. Bekijk onze Zuid-Afrika hotel tips voor meer info en leuke tips voor hotels in diverse steden in Zuid-Afrika.

Kosten voor verblijf in Zuid-Afrika

Kosten voor vervoer in Zuid-Afrika

Je kunt je in Zuid-Afrika door de lucht verplaatsen met budget airlines als Kulula en Mango of over land per trein, bus of (huur)auto. Binnenlandse vluchten kan je vaak al voor een paar tientjes boeken. Zowel treintickets als bustickets zijn erg goedkoop. Het treinnetwerk is echter beperkt. Zorg dat je niet de peperdure Shongololo Express , Blue Train en Rovos Rail boekt maar de reguliere treinen van Prasa, de nationale spoorwegmaatschappije van Zuid-Afrika. Voor een paar Euro kan je per trein of bus lange afstanden afleggen (enkele uren).

Kosten voor eten en drinken in Zuid-Afrika

Ook zal een flink deel van het budget voor Zuid-Afrika opgaan aan eten en drinken. Reken op ongeveer €25 per dag (R500) voor drie maaltijden inclusief wat drankjes als je eet in een gemiddeld restaurant. Vaak ben je per maaltijd in een gemiddeld restaurant ongeveer R100 – R120 wat neerkomt op 5 a 6 Euro. Natuurlijk kan het altijd luxer of simpeler. In luxere restaurants ben je al gauw het dubbele kwijt.

Voor een biertje betaal je ongeveer €1, net als voor een koffie. Voor een lokaal gerecht betaal je rond de €4 per maaltijd.

Kosten voor eten

Fooi geven in Zuid-Afrika

Tegenwoordig is fooi geven in Zuid-Afrika eigenlijk standaard. Vaak verdient personeel in een hotel of restaurant of een taxi-chauffeur het minimumloon en zijn ze erg afhankelijk van fooien. In restaurants wordt 10% fooi gegeven net als aan taxi-chauffeurs. In een hotel geef je iemand die je tas of koffer draagt doorgaans R5 per koffer.

Huur je een auto in Zuid-Afrika, dan is het ook normaal om fooi te geven aan mensen die op je auto letten (indien in uniform/officieel) als je parkeert om even ergens te gaan eten of aan bijvoorbeeld pompbedienden. R5 is een goed tipbedrag.

Entreeprijzen voor nationale parken in Zuid-Afrika

Ga je naar Zuid-Afrika, dan is de kans enorm groot dat je een Wildpark gaat bezoeken. Toegangsprijzen voor wildparken in Zuid-Afrika verschillen per park. De entreeprijs voor Kruger National Park is R400 per volwassene en R200 per kind.

Ga je nog meer wildparken in Zuid-Afrika bezoeken, dan is het vaak voordeliger om een Wild card aan te schaffen. Hiermee krijgt je toegang tot vrijwel alle natuurparken in Zuid-Afrika (+-/ 80 parken). Er zijn verschillende Wild cards beschikbaar (afhankelijk van de regio / gezinssamenstelling). Er zijn kaarten voor singles, koppels of hele families. Een Wild card voor heel Zuid-Afrika voor 1 persoon kost R685 terwijl koppels in totaal R1130 betalen. Bekijk hier alle prijzen.

Natuurlijk heb je alleen aan een entreeticket voor een park niet zo heel veel. Zonder vervoer ben je nergens. Je kan tegenwoordig online eenvoudig een safari door bijvoorbeeld het Krüger Park boeken.

Entreeprijzen voor nationale parken in Zuid-Afrika

Overige kosten in Zuid-Afrika

Naast je budget voor Zuid-Afrika waarbij je rekening houdt met verblijf, vervoer, eten & drinken en entreegelden of kosten voor excursies komen er vaak ook nog hier en daar wat extra kosten om de hoek kijken. Denk aan het laten wassen van je kleding (zeker als je voor wat langere tijd op reis gaat), souvenirs, toiletbezoeken en “goede doelen”. Reken hier per week dat je in Zuid-Afrika verblijf ongeveer €25 voor.

Totale Budget voor Zuid-Afrika

Uiteindelijk is het bedrag onder de streep het belangrijkste bedrag. Tijdens onze reis kwamen wij op een gemiddeld dagbudget voor Zuid-Afrika uit op €64 per persoon (obv tweepersoonskamer). Dit ongeveer €440 per week. Hiervoor kan je een goede reis/vakantie hebben en veel zien en doen.

Natuurlijk is jouw uiteindelijke reisbudget voor Zuid-Afrika afhankelijk van de mate van luxe waarin je wilt reizen, hoeveel bezienswaardigheden en parken je wilt bezoeken en met welk vervoermiddel je wilt gaan reizen.

Geef een reactie