Wil je een reis gaan maken en ben je benieuwd in welke periode van het jaar je het beste naar Zuid-Afrika kunt reizen en wanneer beter niet? Wanneer is het warm, wanneer koud? In welke periode regent het veel? Oftewel, wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika? We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet.

Enkele feiten

Klimaat en weer van Zuid-Afrika

Omdat Zuid-Afrika een groot land is heeft het verschillende klimaattypen. Zo vind je in de kustgebieden een subtropisch klimaat, een gematigd klimaat in andere (hoger gelegen) delen in het oosten van het land, een steppeklimaat in midden en noorden van het land en een woestijnklimaat in het noordwesten.

Temperatuur in Zuid-Afrika

De temperatuur in Zuid-Afrika kan per regio of gebied flink verschillen. De hoger gelegen gebieden hebben bijvoorbeeld mildere zomers en wat koudere winters, in de kustgebieden liggen de temperaturen het hele jaar door gemiddeld hoger en ook zijn de verschillen in temperatuur kleiner. Ook valt er in de kustgebieden (vooral rond Kaapstad) de meeste regelen. Het woestijnklimaat en het steppeklimaat zijn stukken droger en warmer dan de rest van het land.

Over het algemeen is Zuid-Afrika een zonnige land met gemiddeld 8 tot 10 zonuren per dag.

Temperatuur in Kaapstad
Temperatuur in Kruger national park
Temperatuur in Upington (Kalahari woestijn)
Temperatuur in Durban

Zonkracht UV-straling

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.

Vanaf september tot april is het in Zuid-Afrika raadzaam goed te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht sterk. We aan meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI. In de andere maanden is de zon zeker niet te onderschatten en moet je ook zeker smeren. Één a twee keer per dag is doorgaans voldoende.

Neerslag in Zuid-Afrika

Er valt over het algemeen weinig neerslag in Zuid-Afrika. Per jaar valt gemiddeld 464 mm terwijl het wereldwijde gemiddelde 786 mm is. In de winterperiode kan er in de hogere bergen rondom Kaapstad ook sneeuw vallen.

Per gebied verschilt de hoeveelheid neerslag in Zuid-Afrika enorm. Zo valt langs de kust, en voornamelijk rondom Kaapstad, veruit de meeste neerslag. De hoeveelheid neerslag is hier het gehele jaar door redelijk gelijk. In de woestijngebieden en de Zuid-Afrikaanse steppe valt de minste neerslag en is het ook erg droog. In de tropische gebieden valt meer neerslag dan in het woestijngebied maar minder dan aan de kust. Om een goed beeld te geven van de neerslag in Zuid-Afrika hebben we voor 4 gebieden een grafiek gemaakt.

Neerslag in Kaapstad
Neerslag in Kruger national park
Neerslag in Upington (Kalahari woestijn)
Neerslag in Durban

Geef een reactie