Meerdere reizen door diverse landen in Afrika hebben we al achter de rug maar Namibië hadden we nog nooit bezocht. Het was ondertussen wel een grote wens van ons geworden en eindelijk was het dan zo ver. Onze ervaringen hebben we in deze reisblog Namibië beschreven!

Voorbereiding op onze Namibië reis

Onze vlucht naar Windhoek, Namibië was al in januari geboekt en in de 6 maanden voor onze vlucht op 11 oktober waren we genoodzaakt naast de vlucht en de huurauto ook alle accommodaties alvast te boeken. Zie hier voor boeken van goedkoop vliegticket naar Namibië. Ons reisgezelschap bestaat uit 6 volwassenen en onze zoon van bijna 1,5 jaar en we wilde niet in de duurste hotels of lodges verblijven en het liefst ieder koppel een eigen kamer. Bij enkele hoofdattracties zoals Etosha National Park, Sossusvallei of Fish River Canyon zijn de hotels of lodges vaak op 2 handen te tellen. Deze accommodaties vragen dan ook de hoofdprijs, maar als je iets verder wilt rijden zijn de hotels en guesthouses een stuk betaalbaarder en nog steeds van goede kwaliteit. Tijdig boeken is dan wel aan te raden en zo lag onze route en stops ruim voor vertrek vast.

Voor onze zoon is het de eerste keer een lange vlucht. Vanuit Schiphol eerst een vlucht van 1,5 uur naar Frankfurt en vervolgens ruim 10 uur een directe nachtvlucht naar Windhoek. Alles wat fout kan gaan tijdens onze reis naar Namibië ging fout, behalve dat we niet neer zijn gestort dan.

Route Roadtrip Namibië

Route Roadtrip Namibië

Een vervelend begin

In het kort: na een vertraging van 1,5 uur op Schiphol door een tankprobleem missen we onze vlucht vanuit Frankfurt naar Windhoek. We worden omgeboekt eerst naar Johannesburg en vervolgens een vlucht naar Windhoek. De laatste 2 stoelen op deze vlucht staan voor een muurtje, met amper ruimte bij onze benen, zal ons zoontje op onze schoot slapen. Om 2 uur s’nachts begint hij koorts te krijgen en over ons heen over te geven. Na een overstap in Johannesburg met amper slaap achter de rug naar Windhoek. Aankomst 13:00 ipv 06:00 uur in de ochtend, blijkt dat onze 2 tassen, rugdrager en buggy niet aangekomen te zijn. Onze familie die in Frankfurt was opgestapt hebben al hun auto opgehaald en 5 uur naar het noorden gereden naar de accommodatie in Outjo. Volledig uitgeput, stinkend naar kots en zonder extra kleding worden we op het vliegveld aangesproken door Maggie, een hele aardige vrouw die in Windhoek woont en ons wil ontzorgen met een slaapplek, kleding en warm eten. Ontroerd van dit mooie gebaar nemen Maggie en haar man Tony ons onder haar hoede. Een groot huis in een buitenwijk van Windhoek met eigen gastenverblijf, ons geluk kon niet op. We krijgen schone kleding, eten en uitzonderlijke gastvrijheid van onze nieuwe vrienden.

De volgende dag kregen we een belletje van de luchthaven dat onze bagage wonder boven wonder gevonden is en ze vragen waar ze de bagage naartoe kunnen sturen. Het vliegveld van Windhoek is 40 minuten rijden van de hoofdstad en we besloten het persoonlijk op te halen, zeker voor het onzekere. 24 Uur later dan gepland zitten we dan in onze huurauto 360km op een goede asfaltweg naar Outjo, op weg naar onze familie met een wel heel vervelend maar bijzonder begin van de reis.

Vlucht naar Namibië

Vlucht naar Namibië

Vlucht over Namibië

Vlucht over Namibië

Etosha National Park

Een prachtig verblijf in Sasa Safari Camp in Outjo voor oorspronkelijk 3 nachten om bij te komen van de lange heenreis sluiten we bij onze familie aan. Goede kamers, mooi zwembad en lekker eten, laat de vakantie beginnen. 

Sasa Safari Camp Outjo Etosha

Sasa Safari Camp Outjo Etosha

De volgende dag vertrekken we vroeg naar Etosha National Park, 100km van Outjo op zoek naar wildlife. Oktober is een relatief droge maand waarbij er niet veel vegetatie is en amper regen valt. In Etosha is de kans dan ook groot om relatief veel dieren te zien die bij de waterholes samen komen. Antilope, olifanten, giraffen en een enkele neushoorn leggen we vast op de gevoelige plaat. Rondrijdend in Etosha is het uitzicht vrijwel constant hetzelfde; een droge witte zandige leegte met een enkele boom of struik. Een halve dag hier is voldoende om je dosis wilde dieren te zien.

Olifant Etosha

Olifant Etosha

Hyena Etosha

Hyena Etosha

Etosha zandvlakte

Etosha zandvlakte

Brandberg

De Brandberg is met 2573m de hoogste berg van Namibië en deze locatie ligt gunstig als tussenstop tussen Etosha en Swakopmund. In het kleine dorpje Uis op 250km rijden van Outjo verblijven we in Brandberg Rest Camp. De grotendeels onverharde weg is prima te rijden ook met een gewone auto. Het plaatsje Uis ziet er uitgestorven uit, gelukkig is hier naast enkele accommodaties ook een supermarkt en tankstation te vinden. De Brandberg staat bekend om de meer dan 50.000 rotstekeningen die hier in en om de berg te vinden zijn, met als hoofdattractie The White Lady. Vroeg vertrek vanuit Uis en na 45min lopen door prachtig rotsachtig gebied komen we bij de eerste rotstekeningen aan waaronder The White Lady. Deze tekeningen dateren van 5000 – 2000 jaar geleden en zijn in zeer goede staat. Op de weg zit de thermometer al boven de 30 graden en dat voor 11 uur s ‘ochtends, snel weer terug naar het zwembad bij onze accommodatie.

Rotstekening Brandberg

Rotstekening Brandberg

kenya-1883654_1280
kenya-1883654_1280

Swakopmund

Op de route van Uis naar de kust is het een kleine detour naar Cape Cross in het noorden van Swakopmund. Hier bevindt zich het hele jaar door één van de grootste zeeleeuw kolonie met meer dan 200.000 dieren. Een leuke maar luide en stinkende tussenstop.
We kijken allen uit naar onze volgende accommodatie Waterfront Appartment, een heel huis met 3 slaapkamers, meerdere badkamers, een grote keuken en prachtig uitzicht op de Atlantische oceaan. Swakopmund is leuke oude koloniale stad waar je makkelijke meerdere dagen kan vertoeven. Goede restaurants, leuke souvenir-marktjes, een klein maar indrukwekkend aquarium en bijzonder Swakopmund museum en voor de thrillseekers Quad rijden en Dune boarden over de omliggende duinen. De noordelijke kust helft van Namibië heeft de naam Skeleton Coast omdat hier vele schepen stranden door de sterke stroming en scherpe rotsen voor de kust. Een duik in de zee is te gevaarlijk en op de stranden van Swakopmund zie je maar enkel iemand die het water in durft.
Een uitstapje naar de plaats Walvisbaai is weggelegd indien je een dolfijnen boottrip wilt maken of de vele flamingo’s in de baai wilt zien maar wij rijden snel weer terug naar het gezellige Swakopmund.

Swakopmund Aquarium

Swakopmund Aquarium

Skeleton Coast Scheepswrak

Skeleton Coast Scheepswrak

Namib Naukluft gebergte

Vanuit Swakopmund is het een lange rit naar dé hoofdattractie van Namibië, de duinen van Sossusvlei en vooraf hebben we een halverwege een accommodatie gevonden op een wel heel afgelegen locatie. Vanuit Swakopmund doen we er zeker 3 uur over en de slingerwegen door de bergen geven ons eens een ander uitzicht dan de vlakke vergezichten. Rooiklip Guesthouse is zeker 40 minuten rijden van de hoofdweg en een hobbelige dirtroad brengt ons naar deze voormalig boerderij. Het oudere koppel Hannelore en Frans begroeten ons als we komen aanrijden en we zijn die dag de enige gasten. Tegen een frisse duik in het zwembad kunnen we geen nee zeggen. De accommodatie heeft enkele kamers in het guesthouse, kampeerplaatsen maar ook enkele afgelegen kamers met een keuken, genaamd Camp Flintstone. Deze kamers geheel gemaakt van platte flintstones zijn prachtig, alleen niet koel te krijgen. Dan maar buiten slapen onder de sterren.
Naast het maken van wandelingen en het aanschouwen van de ontelbare sterren in de Melkweg ‘s nachts is één overnachting genoeg zoals gepland.

Namib Gebergte

Namib Gebergte

Camp Flintstone Rooiklip Guesthouse

Camp Flintstone Rooiklip Guesthouse

Melkweg Rooiklip Guesthouse

Melkweg Rooiklip Guesthouse

Sossusvlei

Een bezoek aan de Sossusvlei mag niet ontbreken tijdens een reis door Namibië. Deze unieke plek in de oudste woestijn ter wereld de Namib woestijn met de hoogste duinen ter wereld. De hoogste duin is Big Daddy met een hoogte van 325 meter. De karakteristieke overblijfselen van bomen staan al meer dan 700 jaar in de Dodevlei (Deadvalley) en geven een prachtig beeld met gigantische duinen op de achtergrond.
De lodges in het plaatsje Sesriem vragen absurd hoge prijzen voor een overnachting en we kiezen er dan ook voor om iets verder te rijden naar Sossusvlei en vinden een prima betaalbare hotel genaamd Neuras Wildlife & Wine Estate. Deze accommodatie gelegen op een wijnplantage, heeft enkele waterbronnen die het mogelijk maakt om hier wijn te verbouwen. Gelukkig ook een zwembad want de temperatuur is overdag nog ver in de 30 graden Celsius. Wij kiezen ervoor om een dagje uit te rusten en de familie gaat vroeg in de ochtend naar Sossusvlei om vlak na zonsopkomst de duinen te bekijken.

kenya-1883654_1280

De tweede dag vertrekken wij zonder ons zoontje vroeg naar Sesriem, 60 km over goede dirtroads, en na het betalen van de toegangsbewijzen (80 Namibische dollar (NAD) pp en 10 NAD voor de auto) Nog geen €12 totaal voor ons beiden rijden we de laatste 60 km over prachtig asfalt. Het is niet te verklaren waarom je hier maar 60km per uur mag rijden en met amper iemand op de weg tikt onze snelheidsmeter geregeld een verdubbeling aan van de maximale snelheid. De laatste paar kilometers kan je zelf in je eigen 4WD auto rijden of met een grote jeep laten brengen tot de plek waar de duinen beginnen. Voor 7 uur beginnen we de bestijging van één van de hoge duinen naar de Dodevallei en Big Daddy in de verte. Voor de hordes toeristen er zijn genieten we volop van het unieke uitzicht. Van de vele bijzondere plekken in de wereld die ik heb mogen zien prijkt deze hoog in de top 10. Met de steeds feller schijnende zon veranderd de kleur van het landschap constant en daarbij ook de temperatuur van de lucht en het zand. Na een kleine 2 uur rond te hebben gelopen beginnen we aan de terugweg naar onze accommodatie om vervolgens door te rijden naar Maltahohe. Halverwege moeten we plots stoppen door een lekke band. Met mijn beperkte autokennis zou het mij ook lukken om het wiel te vervangen maar uit het niets komt een vriendelijke geitenhoeder met meer dan 80 geiten aangerend om te helpen en binnen 20 minuten zijn we weer op weg. Als dank geven we hem wat dollars en een pak koekjes, zijn geluk bij ons ongeluk.

Maltahohe en Mariental

Na de magnifieke Sossusvlei hebben we nog twee nachten samen met de familie voor hun vlucht na de reis van 2 weken. Een lange dag rijden naar het dorpje Maltahohe met een goed betaalbare accommodatie Hudup Guesthouse. Met nog 100km voor de boeg rijden we naar de stad Mariental aan de hoofdweg B1. Een bezoekje aan Hardap National resort met prachtig uitzicht op het meer en tegen betaling een duik in zwembad is een leuk uitstapje en niet ver van Mariental. De laatste accommodatie samen heet AUB Guesthouse en met zijn vriendelijke eigenaar en luxe kamer genieten we van een bestelde pizza en elkaar voordat we in de ochtend gedag moeten gaan zeggen.

Keetmanshoop

De komende dagen zijn we weer met z’n drietjes en besluiten toch de reis voort te zetten naar het zuiden. Onze zoon houdt niet van stilzitten en autorijden en in de warme dagen aan de kust is slapen ook al niet zo goed gegaan. We breken de reis op in de stad Keetmanshoop, en maken een kort bezoekje aan Quiver Tree forest. Hier staan tal van bijzonder Kokerbomen (Quiver trees) en unieke rotsformaties met de naam Giants playground. Bij de accommodatie Quiver tree Rest camp hebben ze 3 jachtluipaarden, die ze om 16:00 uur altijd voeden. Bijzonder om deze wilde cheeta’s van zo dichtbij te zien.

Fish River Canyon

We maken de laatste etappe naar het zuiden, 2 uur rijden naar het Gondwana Canyon Lodge in Fish River Canyon. In de middle of nowhere ligt onze accommodatie dan, met prachtige chalets in een groene oase naast een rotsachtige gebergte. In de regio van Fish River Canyon kan het behoorlijk warm worden maar nu wij er zijn reikt het kwik niet boven de 30 graden, toch is het zwembad met prachtig uitzicht een luxe. Overdag lopen er 2 gigantische gemsbokken (Oryx) tussen de chalets door en zie je tal van klipdassen speels rondhoppen op het gras.
De vriendelijke dames van het restaurant bekommeren al snel om ons zoontje en hij vindt de extra aandacht erg leuk. Fijn om even onze handen vrij te hebben en met z’n tweetjes te genieten van het buffet. Een groot scala van gerechten als springbok, koedoe en struisvogel maar gelukkig voor de vegetariër ook lekkere groenten en aardappelen.
We verblijven hier 2 nachten en op de tussenliggende dag maken we wandelingen en bezoeken we het uitzichtpunt over de Fish River Canyon. Deze gigantische bergkloof van 160km lang, tot 27 km breed en met een diepte van 550 meter is dit de één na grootste canyon ter wereld na de Grand Canyon in de USA. Na Sossusvlei is dit de twee-na meest bezochte toeristische attractie van Namibië. Het uitzicht is verbluffend en doet ons denken aan onze reis door de Verenigde Staten al weer 5 jaar geleden.

Kalahari woestijn

Met meer dan 400km rijden voor de boeg naar onze één na laatste accommodatie hebben we een safaritent geboekt tegen de Kalahari aan vlak boven Mariental. Gelukkig is de B1 hoofdweg goed geasfalteerd en met bijna geen verkeer rijden we weer noordwaarts. De Kalahari Anib Lodge heeft vele kamers en blijkbaar ook een stop voor de toeristen die per tour-bus Namibië ontdekken. Op enkele kilometers van het complex staan 6 grote Safaritenten met aangebouwd keukentje en badkamer. Deze tenten hebben zelfs een Airco achtige cooler maar in de nacht blijkt deze helemaal niet nodig te zijn. Vanuit de grote eetzaal heb je mooi zicht op de waterhole waar koedoes en springbokken zich verzamelen. Het is erg fijn om wat meer rust in de reis te hebben en niet de hele tijd te moeten rijden. Ons zoontje is merkbaar meer op zijn gemak in deze laatste week met ons.

Windhoek

De laatste nacht voor de vlucht terug hebben we niks geboekt en op aanbieden van Maggie verblijven we weer bij onze vrienden in Windhoek. Windhoek is uitermate geschikt voor het kopen van souvenirs in de Namibia Crafts Centre kijk hier ook voor Windhoek reistips. Zonder hassle en met prijsjes op de producten weet je wat je moet betalen.
Na het fijne verblijf bij Maggie en Tony moeten we alweer gedag zeggen aan onze gastvrije nieuwe vrienden. Zonder het vervelende begin van de reis hadden we hun nooit ontmoet en we hopen ze eens in Nederland te zien. We houden ons hart vast voor de terugvlucht, maar uiteindelijk loopt alles erg voorspoedig en slaapt ons zoontje als een steen de vlucht door.

Namibië is een erg fijn landen en de weidsheid en unieke combinatie van landschappen maakt dit tot een erg romantische bestemming. We raden zeker aan om zelf een auto te huren en zelf je route te bepalen. Ook al is reizen met kinderen hier prima te doen, het is toch een stuk relaxter als je met z’n tweetjes bent. We hebben meerdere reizigers gezien die i.p.v. vaste accommodaties er voor kiezen te kamperen op een tent bovenop de auto. Dit is denk ik dé manier om hier te reizen en het doet me doen terug denken aan onze reis van Zuid-Afrika naar Kenia 10 jaar geleden. Al met al hebben we erg genoten van de familiereis in bijzonder Namibië en hopen dat je onze reisblog Namibië met plezier gelezen hebt!

Geef een reactie