Met meer dan 300 zondagen per jaar kan je wel zeggen dat Namibië een warm en zonnige land is. Ook valt in het land, net als in buurland Zuid-Afrika, weinig neerslag. In sommige periodes kan het meer regenen dan in anderen. De beste reistijd voor Namibië is niet eenduidig aan te geven omdat je over het algemeen het hele jaar door prima door Namibië kunt reizen. We hebben de belangrijkste feiten over het klimaat en weer in Namibië voor je op een rijtje gezet.
Enkele feiten
- De beste reistijd voor Namibië is van augustus t/m oktober
- Het droge seizoen is van mei t/m oktober
- Het regenseizoen is van november t/m april
- December en januari zijn de heetste dagen
- Verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts zijn vrij groot
Klimaat en weer van Namibië
Het grootste deel van Namibië heeft een subtropisch woestijnklimaat met grote verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts. Ook is er beperkte neerslag en beperkte vochtigheid. De zomer-en winterperiode van Namibië valt precies in de tegenovergestelde periode van de Europese zomer-en winterperiode. De verschillen in temperatuur zijn geringer. Het grootste onderscheid zit hem in regen en droogte.
Temperatuur in Zuid-Afrika
Temperaturen kunnen overdag vooral in het zuiden van Namibië flink oplopen. Met enige regelmaat tikt de thermometer de 40 graden aan. Aan de kust is de invloed van zee duidelijk merkbaar. De temperaturen daar zijn een stuk gematigder dan in het binnenland. Dit komt door de koele zeelucht en de mist die regelmatig vanuit zee landinwaarts waait. Vaak is het aan de kust goed toeven.
Zonkracht UV-straling
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht wat de aarde bereikt. Hoe hoger de UV straling is, hoe sneller de huid verbrandt.
Vanaf september tot april is het in Namibië raadzaam goed te smeren met zonnebrandcrème, want dan is de zonkracht sterk. We raden aan om meerdere keren per dag in te smeren met zonnebrandcrème. Het is hierbij verstandig een zonnebrandcrème te gebruiken met met een hoge factor. Kijk voor meer info op de site van KNMI. In de andere maanden is de zon zeker niet te onderschatten en moet je ook zeker smeren. Één a twee keer per dag is doorgaans voldoende.
Neerslag in Namibië
Er valt over het algemeen weinig neerslag in Namibië. Per jaar valt gemiddeld vaak maximaal 500 mm terwijl het wereldwijde gemiddelde 786 mm is. Er wordt in het land onderscheid gemaakt tussen twee periodes:
Regenseizoen in Namibië
Van november tot en met april is het regenseizoen in Namibië. In november is het al behoorlijk heet maar de vochtigheidsgraad is nog laag. Je ziet een duidelijke toename van het aantal wolken in deze maand.
In december vindt meestal de eerste regenval plaats. Daarmee zakt gelijk ook de temperatuur iets.
In januari en februari kan het goed heet zijn en is het ook nog eens vochtig. Er vallen regelmatig flinke regenbuien.
In maart en april loopt de hoeveelheid neerslag weer terug en wordt het ook wat minder warm.
Droogseizoen in Namibië
Het droge seizoen in Nambië loopt van mei tot en met oktober. Er valt erg weinig regen en ook is de vochtigheidsgraad laag.
In mei zijn de regens gestopt en is de temperatuur aangenaam met 20 tot 25 graden overdag.
In juni liggen de dagtemperaturen op hetzelfde niveau maar wordt het in de nachten nog koeler.
In juli en augustus zijn de temperaturen overdag aangenaam maar kan het in de nachten vriezen, zeker op hoger gelegen plaatsen.
September en oktober zijn erg aangename maanden met goede temperaturen overdag en ’s nachts. De lucht is blauw en er valt vrijwel geen neerslag. Dit is dan ook de beste reistijd voor Namibië.