In Marokko vind je hoge bergen met besneeuwde toppen, de uitgestrekte Sahara en heerlijke zandstranden. De geografie van Marokko is erg divers. Veel reizigers zijn vaak verbaasd over deze enorme diversiteit. Als je een roadtrip door Marokko maakt of een georganiseerde rondreis, dan is de kans groot dat je alle geografische hoogtepunten van Marokko onderweg zult tegenkomen!

Ligging van Marokko

Marokko bezet het uiterste noordwesten van het Afrikaanse continent en ligt erg dicht bij Spanje. De Straat van Gibraltar scheidt de continenten Afrika en Europa en is op z’n smalst slechts 14 kilometer. Je kunt tussen Algeciras in Spanje en Tanger in Marokko met de ferry/boot de oversteek maken.

Officieel heeft Marokko een landoppervlakte van 446.550 km². Echter heeft het land met alle drie zijn buurlanden een dispuut over bepaalde gebieden. Zo is er met buurland Algerije onenigheid over de regio’s Tindouf en Béchar, met de Arabische Democratische Republiek Sahara over het zeer omvangrijke Westelijke Sahara gebied en met Spanje over de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla en de eilandengroep Plazas de soberanía en het eilandje Alborán.

Buurlanden van Marokko

Marokko heeft slechts drie buurlanden: Algerije, de Westelijke-Sahara en Spanje (enclave Ceuta en Melilla).

Zeeën en eilanden van Marokko

De kustlijn van Marokko is met 1.835 behoorlijk lang. In het noorden van het land bij de steden Tétouan en Al Hoceima kan je een duik nemen in de Middellandse zee terwijl het westen van Marokko aan de Atlantische oceaan grenst. Hier ligt ook de populaire badplaats Agadir. Ook hoofdstad Rabat en Casablanca, de grootste stad van Marokko, liggen aan de kust. Ook kleinere steden als El Jadida, Safi en Essaouira vind je aan de kust. Vlak voor de zuidwestelijke kust van Marokko ligt de Spaanse eilandengroep de Canarische eilanden.

Noemenswaardige eilanden van Marokko zijn er niet. Direct voor de kust liggen hier en daar wat eilandjes die vaak onbewoond zijn.

Gebergtes in Marokko

In Marokko kunnen liefhebbers van bergen hun hart ophalen. In het binnenland c.q. het centrale deel van Marokko vind je het prachtige Atlasgebergte. Het gebergte loopt vanuit Marokko via Algerije naar Tunesië en is ontstaan door het schuiven van aardplaten. Het ruige berggebied is onderverdeeld in zes kleinere gebieden waaronder de Anti-Atlas, de Sahara-Atlas en de Hoge-Atlas. In de Hoge-Atlas vind je met 4165 meter de Toubkal, de hoogste berg van Marokko. Skiën in Marokko is in de Hoge-Atlas mogelijk. In dorpen als Azrou, Ifrane, Mischliffen
Oukaïmeden en Toubkal zijn hier voorzieningen voor.

In het oostelijk deel van de Atlas ligt de Sahara-Atlas. Hier worden de ruige bergen minder ruig en loopt het gebied over in de Sahara woestijn. In het gebied, bijvoorbeeld in plaatsen als Merzouga, kan je een excursie maken waarbij je op een kameel door de Sahara rijdt en overnacht in een bedoeïenentent.

Geef een reactie